Resor

Spa – en het trend

Spabad för pensionärer
Björn Gustavsson

Spa och wellness har på sistone blivit en av västvärldens hetaste trender. Spaanläggningar, somliga med plats för tusentals besökare, var dock moderna redan under antiken. Och i 1700-talets Tyskland lockade Marienbad och Baden-Baden 1700-talets europeiska jetset-kretsar; i dessa kurorter samlades båda sjuka och inbillade sjuka…

Längs den tyska östersjökusten finns än idag fantastiska gamla spahotell – ofta med kulturella evene-mang som en självklar del av utbudet. Jag besökte
häromåret magnifika Steigenberger Grand hotel & Spa i Heringsdorf och fick ett urflott rum, med utsikt över både park, pooler och vidsträckt sandstrand. Toppbetyg likaså för ultramoderna Grand Hotel&Spa i Ahrenshoop; en fördrömd liten konstnärsstad à la Skagen… Observera att den tyska prisnivån generellt ligger 40 procent lägre än den svenska.

Spaanläggningar i Sverige

Jag rekommenderar Comwells i Varbergs ombyggda sanatorium, omgivet av oexploaterad skärgårdsnatur. Hotellet har fått utmärkelsen ”Europas bästa spa” och den stora spaavdelningen inkluderar en stor bassäng med upp-värmt havsvatten.

Högsta poäng också för Fjällnäs hotell – som New York Times listat som ett resmål i världsklass. Det förut lite friskportaraktiga pensionatet har lyxrustats. Rustik traditionell inredning kombineras med urban modernism; här möter den typiska skandinaviska design som återfinns bl.a. i anrika norska fjällhotell såsom Rondablikk höyfjellshotell. Nere vid strandkanten har byggts ett luxuöst spa, med utsikt över sjö och fjäll.