För huset

Hemstädningen lyfte familjens vardag

Profilbild
Skriven av Maria Larsson
I tre år har familjen Rudberg-Olsson anlitat en städfirma till veckostädningen. Tack vare det har de lösgjort kvalitetstid med barnen och har ett vardagspussel som faktiskt går ihop.

Erica Rudberg, Dick Olsson och deras två barn i skolåldern lever precis så hektiskt som de flesta barnfamiljer. Det är långa arbetsdagar, hämtningar, lämningar och aktiviteter med barnen som ska passas in i schemat. Det gör att det här med städning kan kännas som en övermäktig uppgift, samtidigt som gruset samlas i hallen och dammtussarna växer. Med katter i hushållet blir det också mycket hår.
– För tre år sedan beslutade vi oss för att anlita en städfirma en gång i veckan och det har vi aldrig ångrat. Det är verkligen värt varenda krona och otroligt praktiskt för oss, säger Erica och berättar att de nu har veckostädning tre timmar per månad.
De behöver inte själva räkna ut avdraget, utan det som står på fakturan är det som ska betalas. Erica medger att det förvisso är en del pengar, men för familjen är det välinvesterade slantar eftersom det köper dem både husfrid och fritid.

De har bytt firma en gång, då de inte var helt nöjda med städningen. Men nu, med en ny firma, tycker de att det går som på räls. Deras tips är att vara noga med städbeskrivningen när man skriver kontrakt och i detalj gå igenom vad som ska ingå; exempelvis damning, torkning, dammsugning, svabbning av golv, badrum, kök, spis. Annars är det lätt hänt att det blir exakt samma varje vecka, vilket kanske inte behövs.

Vi är jättenöjda och det blir verkligen superrent

I sitt nuvarande kontrakt har de valt att låta städsysslorna rotera utifrån behov. Det innebär exempelvis att golven kanske inte måste svabbas varje vecka och i gengäld kan städfirman då rengöra kylskåpet eller tvätta fönster.

I början hade Erica en del betänkligheter inför att släppa in städare i hemmet och funderade kring hur det skulle kännas att någon annan tog hand om familjens smuts. Men nu har hon släppt tanken på att det skulle vara fel.
– Samhället har förändrats och många familjer hinner helt enkelt inte med städningen som man bör, vilket kan orsaka stress och irritation. Nu kommer vi hem till ett fint, välstädat hem och kan fokusera på varandra i stället, säger hon ochDick håller med.
– Vi är jättenöjda och det blir verkligen superrent! Det enda man måste tänka på är att plocka undan från golven så att städarna kommer åt. Det är ju dumt att de ska behöva lägga tid på att lyfta undan våra grejer i stället för att genast börja städa.