Måleri

Rätt kunskap ger långvarigt resultat

Man målar sitt hus
Gabriella Lindau
Skriven av Gabriella Lindau
I april förra året blev Simon och Lotta Luring ägare av sin första villa i Vendel utanför Uppsala. Nummer ett på listan över ”hemmaprojekt” var målning av fasaden. Villatidningen har följt arbetet steg-för steg.

Som ägare till sitt första hus hade Simon och Lotta aldrig målat en husfasad tidigare. De hade däremot turen att slippa förarbetet. Den tidigare ägaren hade inför försäljningen både hunnit panela om fasaden och grundmålat.

Vad var det första ni gjorde?

– Eftersom vi inte hade någon aning om vilken färg vi skulle använda oss av, eller vilka verktyg för den delen, så började vi med att åka till den lokala färgfackhandeln. Där fick vi hjälp med vilket system vi skulle måla med, och vilka penslar och verktyg vi behövde och vad som var viktigt att tänka på för att få ett bra resultat.

Hur gick ni tillväga när ni valde kulör?

– Vi valde mellan olika prover som fanns i butiken. Något som vi inte hade någon aning om var ju att en kulör kan se helt annorlunda ut på en färgkarta i butiken jämfört med fasaden. Så vi fick rådet att provmåla ett hörn på fasaden, vilket vi gjorde. Det gjorde faktiskt att vi valde en ljusare färg än vad vi först hade tänkt oss när vi stod i butiken.

När Simon och Lotta valt färg så var det bara att sätta igång.

– Det första vi skulle göra var att tvätta fasaden ordentligt med målartvätt och sedan ha på antimögelmedel. Tvätten gick på en dag och dagen efter hade jag på antimögelmedlet, säger Simon som minns att målningsarbetet kunde påbörjas redan samma eftermiddag. Då grundmålades alla ändträn och spikskallar.

– Innan dess så mätte jag fukthalten med en fuktmätare för att säkerställa att den var tillräckligt låg för att kunna måla.

Som många minns så bjöd förra sommaren på väldigt vackert och soligt väder. Det var dock inte till deras fördel.

– Det var ju jättevarmt så det ställde till det lite. Jag kunde ju inte måla i solljuset eftersom det då skulle torka för fort. Det och annat gjorde att jobbet tog lite längre tid än förväntat.

– Vår ursprungliga plan var att få hjälp av vänner, men av olika anledningar blev det inte så. Hade man varit effektiv och inte haft två små barn som krävde ens uppmärksamhet så hade det nog gått snabbare.

Resultatet är de dock belåtna med.

– Vi är jättenöjda. I och med att det var ett större projekt än vad vi tänkte oss så känns det väldigt bra att vi följde de råd vi fick så att det blev rätt från början. Förhoppningsvis så kommer det dröja länge innan vi behöver måla om.

– Nästa sommar så är det fasadtvätt som står på schemat, och det är ju ett väldigt litet projekt för att fasaden ska hålla sig vacker ännu längre, avslutar Simon.