För huset Måleri

Man är väl proffs! Eller?

Profilbild
Skriven av Tina Quist
Att måla om hemma kan vara ett roligt gör det själv-projekt. Samtidigt har det sina fördelar att anlita proffs. Du slipper då tampas med riktiga humörsänkare som ojämn finish,  rinnmärken och skenande materialkostnader.

“Jag ska måla hela världen, lilla mamma”. Så öppnas refrängen i en mycket känd svensk barnsång från 1952. Du har säkert hört den, hört talas om den eller rentav sjungit den vid något tillfälle.

Att måla hela världen kan dock kännas väl ambitiöst. I verkliga livet är det ibland tufft nog att försöka få till en vanlig, enkel streckgubbe – eller att sätta färg på en vägg i sitt eget hus.
– Det svåraste med att måla inomhus är att få till underarbetet. Det är framför allt där man riskerar att gå bort sig som privatperson, säger Björn Hellman, vd på branschorganisationen Måleriföretagen i Sverige.

Det är också här många slarvar, men underarbetet är ett vitalt moment, som kan förstöra hela resultatet om det inte utförs på ett korrekt sätt.

De målar fyra gånger så fort…

Björn Hellman, VD på branschorganisationen Måleriföretagen i Sverige.

Björn Hellman, VD på branschorganisationen Måleriföretagen i Sverige.

Likväl kan det vara kul att piffa upp bostaden på egen hand. Att göra jobbet själv. Inte minst om du har vanan inne och är en stor hemmafixar-fantast.

För prova på-sugna nybörjare kan det dock vara värt att studera alla steg i måleriprocessen i förväg, för att få till ett fackmannamässigt utförande. Du kan även ta hjälp av din lokala färgfackhandlare för att få rådgivning och stöd genom hela projektet. De svarar på dina frågor och bistår dig i dina beslut.

Känner du dig däremot osäker, tidspressad eller ointresserad och bara vill ha en förändring på plats, snabbt och bekvämt? I så fall är det kanske en tryggare och smidigare lösning att ta in professionella hantverkare.

Något många också väljer att göra.
– Fördelen är att yrkesmålare jobbar oerhört snabbt. De målar fyra gånger så fort som en privatperson. Du slipper dessutom risken att skada dig i en fallolycka, något som förekommer bland privatpersoner i samband med inomhusmålning, säger Hellman.

Därutöver kan det bli billigare med proffs-hjälp, till skillnad mot vad många av oss kanske tror.

Det kommer sig delvis av att yrkesmålare har ett mer tränat öga än hobbymålare när det gäller materialåtgång. De vet ungefär hur mycket färg som krävs. Vilka penslar och övriga redskap som går åt.

Dessutom kan du som anlitar ett måleriföretag även göra rot-avdrag.

Som lekman är det lätt att glömma eller förbise något, och därför kan måleriet i slutändan gå lös på mer än du tänkt. Se därför till att vara noggrann i dina förberedelser när du vill reda dig själv.

Samtidigt gör yrkesmålare i regel även färre misstag.
– De vet hur man spacklar för att få väggytorna jämna och lägga en bra grund. Det kan vara svårt att fixa själv. Men det kan även vara svårt att måla så att du får till tak, lasering, glans och annan slutfinish på ett bra sätt, säger Hellman.

En stor utmaning är inte minst snickeridetaljer som lister, dörrkarmar och dörrar. Här bör du försöka undvika rinnmärken för ett snyggt resultat, vilket kan vara lite trixigt – men inte omöjligt.

Har du tänkt anlita ett måleriföretag? Begär då ut två referenser och se till att upprätta ett skriftligt kontrakt. På webbplatsen www.maleriforetagen.se kan du dessutom enkelt söka efter professionella måleriföretag i ditt närområde.


Tips!

alltommalning.se är den ultimata hemsidan för hemmafixaren. Här finns rikligt med instruktioner, bilder och videor som visar hur du gör.


Så gör du

I rätt hand kan penseln bli en trollstav som skapar färgmagi, oavsett om du målar själv eller låter någon annan göra det.

Här listar vi tre saker du bör tänka på som hemmafixare eller beställare av måleritjänster.

Hemmafixaren
  • Läs på om inomhusmålning om du känner dig osäker. Bra information hittar du på www.sveff.se och www.alltommalning.se.
  • Förbered dig noga och ta gärna hjälp av din lokala färgfackhandlare, som har stor områdesexpertis.
  • Lägg extra mycket tid på underarbete och snickeridetaljer för ett snyggt resultat. Tvätta, spackla, grunda, reparera.
Beställare av måleritjänster
  • Välj ut ett företag i ditt närområde som du vill anlita. På Måleriföretagens webbplats www.maleriforetagen.se kan du enkelt söka efter professionella måleriföretag i ditt närområde.
  • Be om offert och var noga med att ta minst två referenser.
  • Lita inte på muntliga överenskommelser, utan dra alltid upp ett skriftligt kontrakt.