Övrigt

Edward Jonasson slåss om pallplatser

Profilbild
Skriven av Tina Quist
Nu är det dags för en ny säsong av den prestigefyllda tävlingen Formula STCC Nordic, tidigare Formel Renault 1,6. Blekingeföraren Edward Jonasson, snart 17, har pressat upp farten för att ta sig hela vägen till prispallen.

Nu är det dags för en ny säsong av den prestigefyllda tävlingen Formula STCC Nordic, tidigare Formel Renault 1,6. Blekingeföraren Edward Jonasson, snart 17, har pressat upp farten för att ta sig hela vägen till prispallen.
– Edward är oerhört taggad och har höga ambitioner inför årets säsong. Han är mer vältränad och har helt klart viljan att vara med upp och slåss om pallplatser. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Edwards pappa Stefan Jonasson.

Stefan berättar samtidigt att det finns anledning att vara positiv och känna tillförsikt inför tävlingssäsongen. Den unga talangen från Karlskrona och Trojnar Racing var nämligen snabbast på tre av de sju testpass som kördes på Gelleråsbanan i Karlskoga den 10 april.
– Vi har helt klart fått ett styrkebesked, konstaterar Stefan.

Edward Jonasson

Edward Jonasson

Edward gjorde debut i Formula STCC Nordic 2015 och redan förra året lyckades han knipa en pallplats. Dessutom placerade han sig på fjärde plats i NEZ, North European Zone Championships – en bedrift, med tanke på att han var yngst i startfältet.

Tävlingsformatet i STCC innebär sammanlagt sju fartfyllda helger för Edward och övriga förare. Två av tävlingarna kommer heller inte att äga rum i Sverige. De är förlagda till Norge och Finland.

Stefan tror att serien kommer vara tuffare än någonsin i år, med tanke på att deltagarna inte bara är från Sverige utan även från våra två nordiska grannländer. Det blir verkligen ett nordiskt mästerskap.
– När det gäller tekniksidan har vi fått ett nytt team sedan förra året, säger Stefan och tillägger att racerbilen Edward kör är byggd i kolfiber och har alla de attribut och all den prestanda som kännetecknar en riktig racerbil.

17-åringens mentala tränare är Torsten Hansson, som även coachar golfproffset Henrik Stensson.
– Torsten har lärt oss väldigt mycket och det är en ovärderlig hjälp i såväl medgång som motgång, säger Stefan.

Planerna inför framtiden är att ta sig vidare ut i världen.
– Edward är fortfarande väldigt ung, men om allt går som vi vill tar vi steget ut i Europa till något prestigefyllt mästerskap och då helst formelbil, säger Stefan.


Kalender för Formula STCC Nordic 2017

Formelbilsracing för unga talanger som vill ta steget från karting till riktiga racerbilar. Tävlingarna i Norden körs samma helger som mästerskapen STCC och Carrera Cup. De går att följa på SVT och SVT-play.

4-6 maj: Ring Knutstorp (STCC)
19-20 maj: Alastaro, Finland (STCC)
3-4 juni: Rudskogen, Norge
7-9 juli: Falkenberg (STCC)
11-13 augusti: Karlskoga (STCC)
1-3 september: Anderstorp (STCC)
14-16 september: Mantorp Park (STCC)


Bilfakta

Motor: 4-cyl. 1,6-liter
Drivning: Bakhjulsdrift
Effekt: 140 hk vid 6800 r/min
Växellåda: 5-växlad manuell
Däck: Michelin
Vikt: 483 kg
Källa: www.stcc.se