Övrigt Profiler

”Feng shui handlar om sunt bondförnuft”

Skriven av Tina Quist
Jannice Wistrand är årets svenska inredningsbloggare 2017. Den 6 februari tog hon emot priset på galan Elle Decoration Swedish Design Awards. Villatidningen har varit på besök hos bloggprofilen, egenföretagaren och tvåbarnsmamman för att höra henne berätta om sin speciella nisch: inredningsfilosofin och livsstilen feng shui. 

Den vitputsade 1700-talsvillan sticker ut mot de omgivande gula tegelhusen på kullerstensgatan.

Vi befinner oss i det pittoreska fiskeläget Råå i utkanten av Helsingborg, där bloggaren Jannice Wistrand bor sedan femton år tillbaka. Luften är salt och frisk av kustens närvaro, och gräsmattan utmed den korta trädgårdsgången fram till entrén lyser upproriskt vårgrön mot vintriga växter och träd som alltjämt saknar löv.

Jannice välkomnar oss i ytterdörren. Hon känns energisk och pigg, men samtidigt harmonisk och jordnära. Håret är kortklippt och honungsfärgat och hon är klädd i gråmelerad oversize-tröja och svarta byxor med vida ben.

Redan i hallen går det att ana sig till ett hem i balans. Och något annat vore nog konstigt. Jannice förklarar nämligen att hallen inom feng shui-läran kallas för ”the Mouth of Chi”. Men hon vill samtidigt poängtera att feng shui som inredningsfilosofi inte handlar om palestinasjalar och rökelsekvistar.

– Det är sunt bondförnuft, säger hon på sitt glada och lediga vis och tillägger att sättet att tänka utgår från beteendevetenskap, som tillsammans med heminredning utgör ett av hennes stora intressen.

Jannice berättar att hon från början utbildade sig till civilekonom och arbetade som marknadschef. För tolv år sedan fick hon emellertid beskedet att hon drabbats av en kronisk sjukdom.

– Jag jobbade 150 procent och försökte hålla det. Jag kunde inte acceptera att vara sjukskriven hela tiden, säger hon enkelt.

Likväl stod hon nu på tröskeln till att lägga om sin karriär.

Redan under studietiden hade Jannice haft en fäbless för heminredning och tagit kurser i feng shui. Inom kort skulle de tidigare bisysslorna bli hennes nya försörjningsbas.

– Jag började blogga och startade företaget Add Simplicity för tio år sedan. Jag tvekade först kring själva feng shui-konceptet även om det kändes rätt i hjärtat, men min coach uppmuntrade mig att våga skapa en inredningsblogg med en unik inramning. Sedan blev den uppmärksammad och det är genom den jag fått alla jobb.

Såhär i efterhand känner sig Jannice därför tacksam över att ha satsat på en kunskapsbaserad blogg och hon delar gärna och frikostigt med sig av sina insikter.

– Feng shui handlar om hur vi påverkas av färg och form. Vi utsätts dagligen för massor av intryck och tanken bakom det här är att bilda en motvikt till stress. Det är helt enkelt ett sätt att leva. Att efterlikna naturen. Våra hem är trots allt en spegelbild av oss själva. Vi känner av när vi går förbi en rörig garderob, eftersom vi blir påminda om röran även om vi inte ser den. Eller ta en kall och kal sjukhuskorridor. Hur upplever vi att vistas där?

Enligt Jannice går en stor del av feng shui som inredningsregel tillbaka på de fem elementen trä, metall, eld, vatten och jord.

Hon hämtar exempel ur sin egen inredning:

– Den här daggvasen är genomskinlig och står för vatten. I den har jag placerat snittblommor som täcker in både trä och metall genom de gröna och vita färgerna, medan lågan som brinner i ljuset intill symboliserar elden. På samma vis kan det göra väldig skillnad om man tar in en kvist på handfatet i ett vitt badrum. Eller en mörk flätkorg. Den vita färgen representerar metallelementet, kvisten motsvarar trä och korgen jord. Samma princip gäller även när du dukar och använder en vit duk. Då kan du blanda upp det vita med gröna tallrikar eller ett stilleben där alla element finns representerade.

Eldelementet kräver dock små medel för att skapa effekt, tycker Jannice.

– I en vit soffa kan det räcka med en röd kudde för att bryta av.

Hon menar samtidigt att mässingstrenden och dess guldvarma ton gjort gott i våra vita svenska hem – även om den lite mer eldfängda metallen nu är på väg att ersättas av silver.

– Den nya trenden med brunt kommer också bli bra. Den är jag själv lite nyfiken på. Det blir kanske något att satsa på framåt hösten, med grått och beige. Under våren vill man ha in ljusa färger. Men det är klart att nyansen desert eller ökenbrun känns lite piggare än mörkbrunt.

I övrigt fortsätter Jannice frossa i det ombonade, med sammet och rosapudriga toner. Hon älskar hotellstilen och art deco-trenden, men betonar samtidigt att feng shui inte har så mycket med varken trender eller stil att göra.

– Först och främst går det ut på att omge sig med sådant man tycker om och att ge alla saker sin plats. Man talar mycket om värdighet. Att ha ordning och harmoni omkring sig, för genom att förvalta sitt hem respekterar man sig själv.

Mot bakgrund av detta byter Jannice sällan ut något. Feng shui, menar hon, är när allt kommer omkring inget annat än en 3 000 år gammal österländsk lära om hållbarhet.

– I inredningsbranschen finns det idag en ytlighet och köphets. Vi har inte tålamod att vänta och spara ihop till saker, utan slänger ut pengar på substitut som gör oss halvnöjda, vilket sätter ett dåligt exempel för våra barn. Vi måste försöka se hela sättet vi lever på istället för att bara ta fasta på den linjära hållbarheten, som innebär en miljövänlig framställning.

För den som vill prova på feng shui ger Jannice tipset att börja lite smått med att rensa ur en låda.

– Sätt äggklockan på tio minuter, så sitter du inte och velar i urvalet. Och försök att leva mer positivt. Använd finporslinet. Lägg in en liten kvist på nattduksbordet eller en go’ matta att sätta ner fötterna i på sovrumsgolvet. Tänk inte att du ska ha halvdana lösningar ”så länge”. Under tiden är också livet.

Samtidigt tycker hon inte att man ska ta det så himla allvarligt.

– På bilder i sociala medier sitter alla ungar perfekt uppstylade i pyjamasar vid frukostbordet. Men vi lever i våra hem och det är inte en ärlig bild av verkligheten. Har man småbarn byggs det koja och hela hallbyrån är full med leksaker. Det får man acceptera. Inredning är en process och man måste känna efter lite var man befinner sig i livet.


Personligt

Ålder: 42.

Familj: Maken Jonas, 43, sonen Charlie, 5,5 år, och dottern Celine, 2.

Bor: I en villa på 160 kvadratmeter i det pittoreska fiskeläget Råå, Helsingborg.

Gör: Bloggar om feng shui-enlig inredning för Sköna hem och driver det egna företaget Add Simplicity, med en verksamhet baserad på föreläsningar, konsultationer och bloggande. Jannice är certifierad inredare och auktoriserad feng shui-konsult och just nu skriver hon även en bok i coffee table-stuk med handfasta tips om feng shui-inredning.

Aktuell: Vann i februari Elle Decorations pris ”Årets inredningsbloggare 2017”.


Vill du veta mer?

Du kan följa Jannice på

http://blogg.skonahem.com/addsimplicity 

https://www.instagram.com/addsimplicity/


Foto i toppen: Camilla Bengtsson/PRAB.