Övrigt

Utmana dina vänner i jul

Villatidningen
Skriven av Villatidningen

Villatidningen har i år recenserat ett urval av brädspel, både för stora och små. Högst betyg får Vem vet mest och Häxans charadspel, men även Rappa på och Sveriges frågespel hamnar i topp. Har det blivit dags för ett nytt spel till jul? Här kommer testpanelens omdömen!


Det lilla tåget1

Det lilla tåget.

Antal spelare/Ålder: 3 st: 4, 7, 49
Spelet går ut på: Åka med tåget och samla på sig bagageväskor i rätta färger.
Plus: Det var roliga och fina träfigurer. Det finns en  kul app  vilken kan nedladdas som gör helhetsupplevelsen lite mer spännande.
Minus: Spelet kunde ha fler moment i spelet och lite fler överraskningar. Blir lite långtråkigt efterhand!

Vem vet mest?2

Vem vet mest?

Antal spelare/Ålder: 2 st : 25 år, 27 år
Spelet går ut på: Precis som i tv-programmet så består frågesporterna av två ronder samt en final. Ingen kan åka ut i den första ronden, där varje spelare börjar med tre lampor och får svara på totalt tre frågor. I den andra ronden på tio minuter får varje spelare ytterligare en lampa. Den som svarar rätt på sin fråga äger spelet och kan passa nästa fråga till vem som helst eller ta den själv. Har alla fyra lampor släcks åker man ut och får inte vara med i finalen där varje lampa omvandlas till tio poäng. Den som först når 200 poäng vinner spelet.
Plus: Bra variation på frågor som ofta föregås av kluriga kategorier. Bra taktikspel.
Minus: Inte så roligt för de som åker ut i rond två, man kan däremot välja att bara spela finalen.

Sverige Frågespel3

Sverige Frågespel.

Antal spelare/Ålder: 2 st : 25 år, 27 år
Spelet går ut på: Här gäller det att ha svarat rätt på flest frågor när frågemarkören gått ett helt varv runt spelplanen. Frågekorten har 6 kategorier ; historia, kultur, natur, geografi, sport och blandat. Spelet är tärningslöst och det gäller bara att flytta frågemarkören, kategoriernas ordning är förutbestämda av spelplanen. En av spelarna läser upp frågan från rätt kategori och får själv inte kolla på svaret. När samtliga har förstått frågan och valt alternativ lägger alla spelare en svarsbricka i mitten av spelplanen med färgsidan upp och bokstaven ner. Svaret presenteras och därefter vänder alla på sina svarsbrickor, de som har rätt flyttar fram ett steg resterande står kvar och en ny fråga läses upp.
Plus: Ingen behöver vänta på sin tur eftersom alla får vara med och svara på samtliga frågor, även frågeläsaren. Det finns 200 extra frågor i appen, även om appen känns lite låst eftersom man inte kan välja kategori själv.
Minus: Inga oväntade händelser som att stå över eller att få ta steg tillbaka. Vissa frågor är lite svåra för en 12 åring.

Häxans Charadspel4

Häxans Charadspel.

Antal spelare/Ålder: 3 spelare : 5, 7, 10
Spelet går ut på: Först spelas ett kortspel där vinnaren får göra en charad för de andra medspelarna som ska gissa vad charaden föreställer. Det gäller att bli först och samla ihop fem stycken brickor.
Plus: roligt spel, går bra att kombinera olika åldrar på deltagarna och bra mix av överraskningar i spelet.
Minus: Testgruppen hittade inga minus.

Rappa på5

spel_5Antal spelare/Ålder: 5 spelare : 23, 25, 28, 30, 50
Spelet går ut på: Rappa på är ett ordspel som spelas i två lag. Lagen ska innan tiden är slut försöka nämna tio saker inom det ämne som bestämts av kortet som dragits. Endast de ord som stämmer exakt med kortet ger poäng, så det gäller att tänka snabbt! Kategorierna handlar om allt från blå saker till trollkarlar. Det ingår även en korthållare som gör poängräkningen enklare.
Plus: Ett roligt och fartfyllt spel som passar de flesta! Sakerna man ska nämna kräver i vissa fall att man tänker steget längre, vilket gör att spelet blir lite klurigt även för den mest kunnige. Går även att spela utan spelplanen om man vill spela en kortare stund eller har platsbrist.
Minus: Det enda negativa är att vissa kategorier kan vara lite klurigare och man kan fastna på fel spår, men har man schyssta motståndare kan de hjälpa till med ledtrådar.

Tyck till!6

spel_6Antal spelare/Ålder: 3 spelare : 28, 24, 25
Spelet går ut på: Spelarna turas om att vara färgorakel i varje runda. När det är din tur att vara färgorakel ska du titta efter vilket fält din spelpjäs står och dra ett kort ur högen med en likadan symbol. Du visar kortet du drog för övriga spelare och väljer ett av dina färgkort som du tycker bäst beskriver ordet på kortet, utan att visa det för övriga spelare. De andra ska nu försöka gissa vilken färg du valde och lägger motsvarande kort på bordet med baksida upp. Alla avslöjar sedan sina kort. Färgoraklet och de spelare som gissade rätt färg får flytta ett steg fram på spelplanen. Om alla gissar fel får ändå alla samt färgoraklet flytta ett steg framåt. Först i mål vinner.
Plus: Ett bra spel för barn som vill lära sig att associera ord med färger.
Minus: Ett ganska fantasilöst spel, som inte är särskilt utmanande. Blir snabbt tråkigt.