Övrigt

Välj rätt hund

Hund vid sjö i skog
Gabriella Lindau
Skriven av Gabriella Lindau
Är det dags att skaffa hund? Ja, det gäller att inte förhasta sig. Vad skall du ha hunden till, är viktigt att fråga sig.

För dig som funderar på att skaffa hund gäller det att först tänka igenom vad du ska ha den till. Ska det endast vara en sällskapshund? Skall det vara en arbetshund? Hur aktiv är du själv, och hur mycket aktivitet kräver hunden av dig? Tänk på att du ska ha hunden i tio till femton år.

Först och främst, ta tid på dig och kolla upp alternativen. Gör gärna besök hos olika uppfödare och se hur valparna har det. Träffa tiken och fråga uppfödaren om vilka egenskaper och vilken mentalitet den har. Sedan är det viktigt att relationen till uppfödaren är och förblir god. Det kan ju behövas ”support” många gånger under de kommande åren i takt med att man stöter på problem och frågeställningar. Så bör man förstås tänka på vilka raser som passar en bäst, och hur mycket tid man kan lägga på hunden, om man bor på landet och är mycket aktiv i skog och mark, eller om man är stadsmänniska.

Både fysisk och mental aktivitet är viktig för hundar, inte bara stora hundar kräver fysisk aktivitet. Det gäller även till exempel små pudlar, så att tro att en mindre hund behöver mindre aktivitet är fel. De bryr sig inte om kallt väder eller regn, de vill ut. Det är också viktigt att ha folk i ett nätverk omkring sig som kan agera hundvakt om man behöver åka bort. Man skall tänka på att man blir ju inte lika fri med hund som innan.

Köper man en vuxen hund, ser man ju vad man får, eftersom den är färdigutvecklad. Men i gengäld är det ju inte så lätt att forma den efter ”sin nya familj”. En hund är ju som en familjemedlem. Den kan ha fått vissa rädslor från tidigare familjeförhållanden.

När det gäller aktiviteter kan man göra mycket själv för att träna och aktivera hunden. Man kan bygga egna hinder i trädgården, istället för att gå på agilityträning. Någon form av hundkurs är det dock bra att ha gått. Det finns brukslydnad, tävlingslydnad och andra former. Att valpen dessutom får träffa andra valpar är bra.

Vill man få en bättre bild av olika raser än att bara läsa om dem, kan man gå på några hunduppvisningar innan man bestämmer sig. Att besöka brukshundstävlingar, lydnadstävlingar eller jakthundsprov kan vara ett bra sätt att underlätta valet i vad som passar en och ej.

Alla valpar är ju söta när man ser dem. Men mer än det måste få avgöra valet av hund.