Profiler

Anne Lundbergs drivkraft: Nyfikenhet

Anne Lundberg. Foto: Ola Kjelbye/SVT
I januari firar journalisten Anne Lundberg 17 år som programledare för populära ”Antikrundan” – och hon tycker fortfarande att det är lika roligt. Drivkraften är nyfikenhet och ett genuint intresse för människor och deras historier.

Det är svårt att tänka sig ”Antikrundan” utan programledaren Anne Lundberg. Med sitt glada humör, varma leende och genuina intresse för människor har hon gått genom rutan i 17 år och varit programmets ansikte utåt. Och tittarna kan slappna av i fortsättningen: Anne Lundberg har inga planer på att lägga av. Hon älskar programmet och har själv lärt sig massor genom åren.

– Programmet har så mycket som jag gillar. Det är folkbildande och konsumentupplysande. Tittarna lär sig nya saker om gamla prylar och det är alltid en riktig folkfest när vi kommer för att spela in. Det brukar komma minst tusen personer som vill ha sina gamla saker värderade, säger Anne Lundberg, som själv är förtjust i grejer som har en själ och en historia.
– Förutom att kvalitén ofta är bättre än nyproducerat, så är det också en speciell känsla att sitta i exempelvis en gammal stol som har målats om flera gånger för att följa tidens mode och tänka att här har många människor som inte längre finns suttit före mig.

Producenten Pernilla Månsson Colt, experten Knut Knutson och programledaren Anne Lundberg inför inspelningar för Antikrundan förra året. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Producenten Pernilla Månsson Colt, experten Knut Knutson och
programledaren Anne Lundberg inför inspelningar för Antikrundan
förra året. Foto: Carl-Johan Söder/SVT.

Åren med ”Antikrundan” har gjort att hon har fått upp ögonen för form och design och går ofta på loppis eller auktioner för att leta möbler, konst och andra prylar till hemmet. Hon bor i ett stort hus på den skånska landsbygden och beskriver inredningsstilen hemma som en skön blandning av gammalt och nytt.
– Jag gillar att det finns en avsändare, att pryda hemmet med saker som finns i liten upplaga och som är unika. Massproducerat är inte min grej, även om jag också äger sådana möbler. För mig är blandningen det viktigaste. Jag har saker som är hittade, ärvda, köpta på loppis. Det gör hemmet mer personligt. Men jag är ingen prylsamlare, utan jag vill att varje sak ska ha sin plats. Det får inte bli för mycket eller för plottrigt. Men ärligt talat betyder prylar väldigt lite för mig. Viktigast är mina närstående, dem kan jag inte vara utan, säger Anne Lundberg, som ändå väljer att utse det stora gamla köksbordet i ek med plats för tolv personer till sin favoritmöbel.

– Det är antikt, avskavt och väl använt av många generationer. Där äter vi våra måltider oavsett om det bara är jag och mina söner eller en massa gäster. Jag gillar att laga mat och är en riktig hemma-katt. Jag reser så mycket i jobbet att när jag väl kommer hem så vill jag faktiskt bara vara hemma, säger Anne Lundberg som i vänkretsen är den som gärna bjuder in till middagar och fest.

– Jag är väldigt social och älskar att träffa vänner och nära och kära. Samtidigt trivs jag med att vara mycket ute i skog och mark. Jag springer också regelbundet och ska om några veckor springa New York-maraton!

Jo, utrymme för en resa finns det just nu. Nästa omgång av ”Antikrundan” – som startar i januari – är redan inspelad. Anne Lundberg lovar att det blir lika spännande som alltid.
– Den där wow-känslan infinner sig faktiskt i nästan varje program. Det handlar inte om att en pryl upptäcks vara värd en förmögenhet, utan mer om människors glada reaktion på ett oväntat värde på en sak som de kanske velat slänga. Så plötsligt visar den sig vara värd en slant och vi kan berätta historien bakom och då ser de plötsligt på den här saken med helt nya ögon. Det känns fantastiskt!

Massproduktion är inte min grej…

Anne Lundbergs framgångsrika karriär som programledare tror hon beror på hennes genuina intresse för människor och deras historier. Hon tröttnar aldrig och entusiasmen hon förmedlar är äkta. Hon drivs av ett starkt socialt patos – och slår ett slag för snällheten.
– Att vara snäll är något som hamnat lite i skymundan och som kanske ses som lite mesigt. Men jag tycker att det är en fin egenskap och själv försöker jag att vara så snäll och generös jag bara kan.

Hon berättar att hon också har en förmåga att snabbt läsa av människor, en egenskap hon har nytta av som journalist, men som är sprungen ur tråkiga erfarenheter.

– Det kommer förmodligen från min uppväxt med en alkoholiserad pappa. Det är jobbigt att leva med en alkoholist därför att ingenting är som man tror. Lögnerna är värst. Smygandet och supandet. Om han lovade något höll han det aldrig. Jag kunde aldrig lita på honom. Jag tvingades lära mig att känna av stämningen hemma, det blev en överlevnadsstrategi…

Överlevde gjorde hon och började redan i unga år sin bana som journalist. Genom åren har hon haft förmånen att arbeta inom public service, såväl med tunga samhällsprogram som lättsammare produktioner. Hon har bland annat synts i ”Landgång” där hon reser världen runt och besöker kockar i exotiska miljöer.

Under november och december är hon programledare för nya SVT-programmet ”Konstnärsdrömmar”, där Sveriges bästa amatörkonstnärer får chansen att visa upp sina alster för bland andra Ernst Billgren. Liksom alla Anne Lundbergs program är även detta informativt och folkbildande. Tittarna får lära sig mycket om konst under lättsamma former.
– Det känns jätteroligt. Programmet är en hyllning till konsten och tar den från finrummet till vanliga människors vardagsrum. Själv är jag väldigt konstintresserad och går gärna på utställningar och museum. Däremot kan jag inte måla, säger hon med ett leende.

Det är bara att konstatera att Anne Lundberg har fullt upp. Nyligen fyllde hon 50, men upplever inte att hon är mindre attraktiv som programledare på grund av sin ålder. Tvärtom rullar det på med jobb och så länge hon tycker det är kul kommer hon att fortsätta.
– Jag blev inte journalist för att vara snygg i tv, utan för att jag vill förmedla något och kanske göra världen lite bättre. Med åren har jag blivit väldigt erfaren och trygg i jobbet, säger hon och tillägger att visst kan hon ibland tänka ”hjälp, jag har jobbat för samma arbetsgivare i 27 år”.

– Men jag känner ju att jag befinner mig på rätt plats, så varför inte?

Hon trivs med att vara 50. Mitt i livet – i bästa fall. Och fortfarande nyfiken och vetgirig, men betydligt coolare och klokare.
– De första 50 åren har man så många förväntningar på sig. Det är skola, utbildning, karriär, familjebildande, husköp. Men efter 50 är förväntningarna lägre, man är liksom klar med allt det där. Jag kan fylla min tid med det jag vill. Jag har livserfarenhet och kan fundera över vad jag har kvar att göra resten av livet. Det är en skön känsla!

Några vidlyftiga framtidsplaner har inte Anne Lundberg. Kanske försöker hon skriva en bok. Kanske satsar hon på biståndsarbete.
– Jag skulle vilja göra skillnad för människor på riktigt. När allt kommer omkring är tv inte jätteviktigt. Det går att leva utan. Jag önskar att folk la mer tid på att prata med varandra än att sitta och titta på en skärm.


Fakta: Anne Lundberg

Ålder: 50
Familj: två tonårssöner
Bor: i hus i Skåne
Gör: programledare och journalist på SVT. Just nu aktuell med ”Konstnärsdrömmar” och i januari med en ny omgång av ”Antikrundan”.


Foto i toppen: Ola Kjelbye/SVT