Profiler

”Äntligen börjar alla pusselbitar falla på plats”

De senaste åren har varit omtumlande för sångerskan Titiyo. Hon har blivit mamma igen vid 50, har byggt hus på Gotland och släppt en skiva på svenska. Förra året förlorade hon dessutom sin pappa. Nu ger hon sig ut på en landsomfattande turné och ser fram emot att komma publiken nära.

Ibland går lycka och sorg hand i hand. Inom loppet av något år hann sångerskan Titiyo uppleva den största lyckan –att bli mamma igen – och den största sorgen, då hon förlorade sin pappa Ahmadu som länge varit sjuk i Alzheimer.
— Jag saknar honom mycket och det känns konstigt att han är borta, men det fanns inget ouppklarat mellan oss. Vi fick en fin sista tid innan han dog, säger Titiyo.
Idag har hon kommit ut på andra sidan. Lite mer erfaren, vis och ödmjuk efter allt som hänt. För även om det på ytan kan verka som att hon har haft världens flyt som har fått barn vid 50, så har hon och fästmannen Viktor fått kämpa för att det skulle bli verklighet.
— Det fanns verkligen inga garantier och jag vågade inte hoppas på att det skulle fungera. Så det var såklart fantastiskt att få ett positivt besked och att allt gick bra. Jag oroade mig mycket för babyn under hela graviditeten, men hon kom ut frisk och fin, säger Titiyo med ett leende.

Hon beskriver sig själv som något av en normbrytare och en person som vågar ta språnget även om normen säger något annat. Som att bli mamma vid 50. Eller bli tillsammans med en 15 år yngre man.
— Jag har nog alltid känt mig yngre än mina år. Jag kan bli provocerad av hur vissa i min ålder, ofta män, redan börjar tappa fart. De struntar i att hålla sig i form, gör sig äldre än de är, säger Titiyo som gillar att utmana sig själv och satsa på nya erfarenheter. På så vis håller hon sig ung och vital i både kropp och sinne.
— En dröm är att bo i Portugal under en period, nu innan Bibi börjar skolan. Det verkar vara ett vitalt land och ganska orört. Vi får se, men det hade varit spännande. Jag tror som sagt att det är viktigt att våga prova på något helt nytt.

Men för närvarande ligger allt fokus på den kommande turnén och – inte minst – livet som småbarnsmamma.
— Det är ju inte särskilt glamouröst. Mycket kladd och blöjbyten och en liten tjej som är väldigt social och energisk. Det är underbart, men också slitsamt. Att inte få sova ordentligt tär på humöret och relationen. Det är tur att jag och Viktor fortfarande är nykära!

Som så ofta när man bygger bo vill man skapa något beständigt för framtiden. Köpa hus eller kanske ett lantställe som kan bli familjens paradis och tillflyktsort under ledigheter. En plats där fina minnen lagras och byggs på allteftersom åren går.
— I samband med att jag träffade Viktor åkte jag av en slump förbi en tomt på norra Gotland som var till salu. Jag föll direkt och kände att den måste bli min, säger Titiyo och berättar att också Viktor blev förtjust.
Hon beskriver Bungenäs som väldigt speciellt. Det var tidigare ett militärt område och påminner lite om Arizona eller Kalifornien.
— Jag kallar det kaktusstil. Ett barn i Viktors släkt kallade det för ett cowboy-yogaställe och det är en träffande beskrivning, säger Titiyo, som tillsammans med fästmannen slog till och köpte tomten. Numera står där en arkitektritad enplansvilla i stram betong. Hon gillar stilen, som passar bra in i omgivningen, men det var inte enbart ett eget val. Det finns strikta restriktioner kring hur man får bygga här. Röda hus med vita knutar göre sig icke besvär!
— Huset är inte så stort, bara 80 kvadratmeter, men väldigt trivsamt. Vi älskar det och tillbringar så mycket tid vi kan här. När vi åker till Gotland är stämningen lättsam och skön. Men när vi åker tillbaka till Stockholm så åker mungiporna ner, konstaterar Titiyo med ett litet leende.

Familjen flyttade nyligen till en ny lägenhet i centrala stan. Den är rymlig och funktionell, om än en smula mörk, men Titiyo har ännu inte funnit sig helt till rätta.
— Det kommer väl, men just nu tänker jag att vi på sikt ändå kanske väljer att flytta till ett boende utanför stan. Det är mera barnvänligt och jag vill gärna att Bibi ska kunna leka ute och springa själv till sina kompisar. Att bo mitt i city har ju både för- och nackdelar…
Även om de två bostäderna är totalt olika utvändigt, så är de desto mer lika invändigt.
— Jag och Viktor har samma inredningssmak och vi är helt överens om hur vi vill ha det med ljusa färger, naturträ och rotting, gärna sandfärgat och enhetligt. Jag gillar inte att bryta av med starka färger, utan vill ha färgskalan harmonisk och lugn, säger Titiyo och berättar att hon har noll intresse av att köpa dyra designmärken bara för sakens skull.
— Jag kan lika gärna handla på Åhléns eller IKEA eller fynda på en auktion. Det är känslan och stilen jag är ute efter, inte ett visst märke. Nyligen kom jag hem från USA med ett ko-kranium, som nu tronar på en vägg! Det passar perfekt in i den cowboystil som vi gillar.

Den utmaning hon står inför närmast är Sverigeturnén som drar igång i slutet av mars. Den ska präglas av värme och intimitet och hon kommer att bjuda på sig själv och sina erfarenheter – både i mellansnack och i musiken. 2015 kom hennes första skiva på svenska och förra året singeln ”Som ingenting” – i och med det känner hon sig nu mogen för en föreställning på svenska.
— Det öppnar upp för ett mera personligt tilltal. Det handlar om en mognadsprocess hos mig och om att min publik också är mognare. Det ska vara tryggt och bekvämt och att spela för ett sittande publik känns helt rätt, konstaterar Titiyo.

Hon ser fram emot att stå på scenen igen och att alla pusselbitar äntligen börjar falla på plats.


Fakta:

Namn: Titiyo Jah
Ålder: 51 år
Familj: fästmannen Viktor Flumé och döttrarna Bibi, 14 månader och Femi, 26
Bor: i centrala Stockholm
Aktuell med: singel på svenska ”Som ingenting” som är en uppföljare till plattan ”13 gården” från 2015 samt en landsomfattande turné med början i Vara konserthus den 28 mars.


Foto i toppen: Viktor Flumé