Profiler

Arga snickarens värsta mardröm

Skriven av Tina Quist

I höst kan du se Musikhjälpen-profilen och komikern Kodjo Akolor som programledare för SVT:s nya satsning Folkets musik. Privat är han Arga Snickarens värsta mardröm, men också en hängiven tvåbarnsfar – och soffsittare.

Medan dottern Zoe och sonen Zion leker i sandlådan berättar Kodjo att han växte upp i 80-talets Vallentuna och inledde sin karriär för tolv år sedan.
– Den komprimerade versionen är att jag började som komiker 2005. Jag gjorde mitt första tv-jobb 2008 och därifrån medverkade jag i en radiointervju i P3 Morgonpasset. Efter det fick jag frågan om jag ville bli programledare för Morgonpasset och tackade ja. Sedan var jag programledare för Musikhjälpen sex år i rad och det är nog från de här två plattformarna folk känner igen mig mest.

Det kanske låter superpretentiöst

I höst är Kodjo återigen aktuell som programledare. Den här gången för SVT-produktionen Folkets musik. Hans insats har gjort att han blivit nominerad till Kristallen-priset i kategorin ”Årets manliga programledare 2017”.
– Jag tänker på programmet som en inkörsport till tyngre kulturella utbyten, säger han och förklarar att upplägget går ut på att musiker från andra länder tolkar kända svenska hitlåtar.
– Det kanske låter superpretentiöst, men det är en plattform där människor kan mötas utan rätt eller fel, höger eller vänster. Det handlar bara om musik.

Till vardags lever Kodjo ett vanligt familjeliv och bor i ett hem som, med hans egna ord, är inrett precis som vilket hem som helst. Hans lediga dagar kan se lite olika ut, beroende på om barnen ingår i planen eller inte.
– Jag är väldigt mycket av en soffpotatis och en dag utan barn vaknar jag upp på morgonen och käkar en fet frukost med färskpressad juice. Det får absolut inte vara koncentrat. Jag är jättenoga med det, för jag var fattig när jag växte upp, säger han och skrattar till med en röst som plötsligt känns lätt osäker.

Men sprickan i framtoningen sluts snabbt och Kodjo beskriver hur han brukar följa upp frukosten med någon slaskserie, som Arrow eller Flash. Sedan spelar han tv-spel och äter lunch, fortsätter spela och ser en film.
– Vår, vinter, sommar. Det är samma sak. Ett tag hade jag som målsättning att varva Netflix, men det försöket har jag gett upp. Just nu följer jag framför allt Game of Thrones, Bloodline och The Walking Dead.

Och en dag med barn?
– Jag vaknar upp på morgonen och försöker få alla att sätta sig vid bordet, vilket kan ta ett tag. Är jag riktigt ambitiöst tar jag med barnen till ett lekland och försöker se till att de inte misshandlar sig själva eller någon annan på något. Jag tror väldigt mycket på att barn måste få trötta ut sig. Så det blir lekland, mat, mer leka tills klockan är sex eller sju. Då tvingar jag barnen att leka en halvtimme till. Sedan sover de gott och jag kan kolla på film.

När det kommer till hushållsarbetet har Kodjo och hans fru en hyfsat jämn fördelning.
– Vi städar gemensamt, dammsuger och moppar. Den ena gör mer än den andra, men den andras namn tänker jag inte nämna, för det är mitt. Sedan är det en av oss som sköter tvätten och det är jag. Det är viktigt att man delar ansvaret.

Däremot skulle Kodjo inte beskriva sig som en hemmafixare. Åtminstone inte en som har hammaren rätt i handen.
– Nej, det tar år, dagar, veckor för mig att sätta upp något på väggen. Jag är Arga Snickarens värsta mardröm – ”ja, det är ett hål i väggen”, typ, säger han och spärrar upp ögonen och lyfter både axlar och händer i en gest som tydligt visar att det här inte är hans område.

Men du kanske har gjort något projekt i hemmet, vid något tillfälle?
   – Ja, för många år sen skulle vi faktiskt måla om i sovrummet, men ingen hade sagt att man måste tejpa kanterna runt väggarna först, så det blev mycket färg där det inte skulle vara färg. Sen visste vi inte att färg inte ser likadan ut i dagsljus som i kvällsljus, så vi gick till färgaffären och tittade, men det vi trodde var en jättemysig grön färg var egentligen en otäck bajsbrun nyans. Då började jag inse att det här med hantverkeri inte är min grej. En annan gång skulle jag byta lampor och kollade först att säkringen var ur. Sen drog jag ihop två sladdar och det blev en jättestor blixt, så kraftig att jag plötsligt satt rakt ner i en mörk lägenhet. Det var säkringen som gick, och sen dess har jag slutat göra grejer.

Men vad gör du om något i hemmet går sönder?
   – Ringer någon eller hittar en kompromisslösning. Jag tillhör ju den här MacGyver-generationen. Det mesta går att laga med folie, tuggummi eller eltejp.

MacGyver, så du har ändå någon form av dold hemmafixar-talang?
   – Vet du, jag satt precis och funderade på det där. Om du någon gång ska göra ett program som heter Riktigt bra fuskbyggen kan jag vara med. ”Soffan håller så länge du inte sitter på den”, och såna saker. Det är min expertis.


Personligt

Namn: Kodjo Akolor.
Ålder: 36.
Familj: Hustrun Olga, 33, dottern Zoe, 1,5, och sonen Zion, 3.
Bor: I Solna.
Gör: Programledare, radiopratare, komiker, skådespelare och författare.
Aktuell: Som programledare för Folkets Musik i SVT. Dessutom kommer Kodjo och hustrun Olga nu ut med boken Den ultimata föräldraguiden – som är 100 procent garanterad ironi.


Foto i toppen: Mattias Ahlm/Sveriges Radio