Profiler

Camilla Kvartoft går igång på pulsen

På nio år har journalisten Camilla Kvartoft gått från radiodoldis till välkänd SVT-profil. Som sidekick till Leif GW i ”Veckans brott” och skarp programledare i ”Agenda” utmanas hon varje dag – och försöker ha så kul hon bara kan.

Så här på vårkanten börjar journalisten och programledaren Camilla Kvartoft äntligen komma ner i varv. Sommaren hägrar med lång, välförtjänt ledighet, eftersom hon jobbar mer än heltid under vinterhalvåret. ”Agenda” och ”Veckans Brott” kör hon parallellt, så det blir periodvis långa arbetsdagar.
– Då lever jag i en jobb-bubbla och hinner nästan ingenting annat, säger hon.

Säsongen med ”Veckans Brott” är över för denna gång och de nya inspelningarna startar igen i augusti – vilket hon som alltid ser fram emot. Men det långa sommaruppehållet är en nödvändighet för att orka hålla ett så högt tempo.
– Jag trivs med de här växlingarna. När jag jobbar så jobbar jag mycket och när jag är ledig så har jag massor av tid. Men just nu kan jag nästan känna mig lite rastlös. Vad ska jag göra med all tid? funderar hon.

Det finns alltid något man borde ta tag i

Som husägare är det förstås ingen risk att hon går sysslolös. Familjen bor i en 20-talsvilla på 120 kvadratmeter i södra Stockholm. De köpte huset för 15 år sedan och har renoverat och byggt om nästan allt. Köket är flyttat, liksom badrummet. En del har de gjort själva.
– Jag gillar att hugga i och spackla och måla. Min man och jag är orädda och sätter igång när vi väl bestämt oss för att fixa något. Anders är duktig på att snickra, men vi har lejt bort en del arbete också. Saken är ju den att ett hus aldrig blir helt klart. Det finns alltid något man borde ta tag i, säger Camilla, som förvisso gillar att vara hemma och mysa, men som i ärlighetens namn hellre drar iväg för att koppla av. För huset kallar och det är svårt att bara ignorera alla ”måsten”.

Kopplar av gör hon gärna på hästryggen. Det är ett intresse hon delar med de två döttrarna. På somrarna hyr de en häst i närheten av landstället i Västervik och på så vis får hon utlopp för sitt stora hästintresse. Numera ingår även hunden Jana i familjen, ett lockigt yrväder som måste ha promenader och motion varje dag.

Ett annat fritidsintresse är trädgårdsarbete och i synnerhet blommor. Men något proffs anser sig Camilla inte vara.
– Jag älskar vackra blommor, som astrar och perenner. Blommor med mycket färg ska det vara och jag planterar helst sensommarblomster som blommar när vi är åter från Västervik i augusti. Vi har tur som har en sådan fin, klassisk 20-tals trädgård med fruktträd, pioner och prästkragar. Det känns fantastiskt!

Idyllen i villaområdet denna vårdag känns så långt bort man kan komma från de brott som Camilla och Leif GW Persson berättar om i ”Veckans Brott”. Programmet är populärt med 1,3 miljoner tittare.
– En stor del av populariteten handlar om Leif GW. Han är genuin, okonstlad och djupt mänsklig, vilket jag tror att folk uppskattar det. Han besitter dessutom stor erfarenhet och kunskap. Programmets tema – brott och straff, liv och död – har också en inbyggd dramaturgi som lockar, säger Camilla och tillägger att det lite gammeldags formatet med långa samtal, modeller, papper och penna i stället för häftig grafik nog tilltalar många. Det är enkelt och rakt på sak.

En fråga Camilla ofta får är: hur är Leif GW i verkligheten?
– Jamen, han är precis som på tv. Han är sig själv till hundra procent, säger hon med ett leende.

Det är sällan som en fråga är svart eller vit.

Som programledare i ”Veckans brott” händer det att hon får träffa människor som berör henne på djupet. Som när hon träffade mamman till en 15-åring som sköts ihjäl i Malmö för några år sedan. Hon besökte familjen och såg pojkrummet som stod kvar exakt så som när han levde.
– Det var tungt. Liksom reportaget vi sände i våras med den mördade Englas syster. Det som hände Engla är varje förälders värsta mardröm, säger hon sakta.

Hennes andra ”ben” i SVT är ”Agenda”, där hon intervjuar framför allt politiker; en roll som hon älskar. Direktsändningar ger henne lagom mycket puls och hon drivs av att ta reda på mer, läsa på och stå där beredd med skarpa frågor om kniviga politiska dilemman.
– En av mina styrkor som journalist är att jag är bra på att snabbt sätta mig in i ett ämne, hitta motsättningarna och tydliggöra dem för tittarna. Samtidigt som min roll är att förklara och förenkla så att alla förstår, tycker jag det är viktigt att problematisera. Det är sällan som en fråga är svart eller vit.

Det märks att Camilla brinner för samhällsfrågor och politik. Hon fascineras av det politiska spelet och tycker det är häftigt att få vara mitt i storpolitiken, när det händer, och leverera. Känslan att veta att sändningen är historisk och att mycket står på spel tycker hon är oslagbar – samtidigt som hon har stor respekt för ansvaret som vilar på hennes axlar.

Nervös är hon sällan numera, däremot pirrig och taggad. Men hon minns sin allra första ”Agenda”, hur hon en hel månad innan gruvade sig och var rädd för att börja svettas och stamma mitt i direktsändning.
– Men när det väl var dags var jag jättelugn. I program nummer två satt jag däremot och skakade med ett ben. Men som tur var syntes inte det i bild! Inför riktigt stora, viktiga sändningar kan jag fortfarande tänka ”varför tackade jag ja till direktsändning? Tänk om jag svimmar?” Men samtidigt går jag ju igång på utmaningen…

Hon har varit med och rapporterat om flera stora världshändelser. Den 11 september 2001 satt hon och sände i radions Efter3. 1994 sände hon när Estonia-katastrofen var ett faktum. Vilka världshändelser hon kommer att berätta om i framtiden står skrivet i stjärnorna och är inget hon går och funderar på.
– Jag försöker ha så roligt jag kan här och nu. Jag är 49 år och lyckligt lottad som efter 40 fick chansen att prova på ett nytt medium. Jag stortrivs med det jag gör och hoppas få fortsätta många år till. Jag känner att jag har mycket kvar att ge.

Några drömmar hägrar dock.
– Det skulle vara kul att göra ett granskande medieprogram. Och så skulle jag gärna göra samhällsreportage på Dokument Inifrån!


Fakta Camilla Kvartoft:

Ålder: 49
Familj: Maken Anders, två döttrar på 11 och 15 år samt en labradoodle.
Bor: I en villa söder om Stockholm
Gör: Anställd som journalist på SVT. Programledare för Veckans brott och Agenda. Gör även partiledardebatter och valvakor.


 Foto i toppen: Maria Zaizewsky Rundgren