Profiler

Charlie Gustafssons tid är nu

Som kökspojken Calle har 26-årige Charlie Gustafsson vunnit både publikens och huvudpersonen Ninas hjärta i succéserien ”Vår tid är nu”, som just nu går på SVT.

Det var inte självklart för Charlie Gustafsson att tacka ja till den nya seriesatsningen ”Vår tid är nu”. Han hörde talas om att den var på gång, men fattade inte riktigt vad den gick ut på. Men när han fick frågan om han ville provspela för en roll föll alla bitar på plats.
— Jag läste synopsis med karaktärsbeskrivningen och blev imponerad. Det kändes maffigt att få vara med på en resa under tre säsonger och genom flera epoker. Så jag blev jätteglad när jag fick beskedet att jag fått rollen som kökspojken Calle!

…ingenting behöver stressas fram…

Han berättar att han länge hade drömt om att få fördjupa sig i en roll och få följa med och utveckla en karaktär över en längre tid.
— Det gör att man inte måste spela ut hela sitt register på en gång. Under den tid som förflyter får jag ju chansen att visa många sidor hos min rollkaraktär. Det finns scener där Calle visar såväl ömhet som ilska, ingenting behöver stressas fram och man kan ta det ganska lugnt, säger Charlie, som har stortrivts med teamet kring ”Vår tid är nu”.
— Alla är sjukt proffsiga och trevliga, alla hjälps åt och stämningen har varit bra. Vi har varit lite som en familj och för mig har det varit värdefullt, eftersom jag bor i Stockholm och har pendlat till inspelningsplatsen i Göteborg.
Han tror att seriens popularitet beror mycket på att det finns flera intressanta huvudkaraktärer som människor kan ta till sig. Några fastnar kanske för Calle och Nina och deras kärlekshistoria, andra håller på Maggan eller Ethel.
— Det finns något för alla. Och så är det ett väldigt välskrivet och spännande manus. Tiden som serien utspelar sig under känns också lockande. Det hände otroligt mycket i Sverige under årtiondena efter kriget, konstaterar Charlie.

För hans egen del har serien betytt positiv uppmärksamhet och fler jobbmöjligheter. Han började som barnskådespelare, men gjorde ett uppehåll under gymnasiet. För att sedan ta tag i skådespelandet igen. Men det riktiga genombrottet kom med ”Vår tid är nu”.
— Tidigare visste nästan ingen vem jag var, men nu kommer folk fram på stan och pratar. Alla är väldigt snälla och många har kommentarer om serien och om karaktärerna. Det känns jättekul!
Han tycker att hans främsta styrka som skådis är förmågan att använda sig av egna känslor i rolltolkningen.
— Jag tycker det är svårt när jag inte känner riktigt för rollen. Jag måste känna igen mig och få kontakt med karaktären. Du brukar det bli riktigt bra, säger han med ett leende.

Jag kan fortfarande känna en viss osäkerhet på teatervärlden

Hittills har yrkeslivet mest gått på räls. Charlie gillar att jobba med film och serier, men skulle gärna ägna sig mer åt teater i framtiden. Något han ångrar är att han inte gick teaterlinjen på gymnasiet.
— Det hade troligen gett mig ett bättre självförtroende som teaterskådespelare. Jag kan fortfarande känna en viss osäkerhet på teatervärlden, även om jag såklart har skaffat mig skådespelarerfarenhet genom åren. Teater är jag nyfiken på och skulle vilja utforska mer framöver. Jag ångrar att jag inte spelade mer teater när jag var yngre, att jag inte gick på Vår teater till exempel. Men jag var väldigt blyg som barn, jag vågade inte riktigt, säger Charlie.

Hans främsta talang är utan tvekan förmågan att gestalta en rollkaraktär. Och ibland leder det till upptäckten av nya talanger. Som det här med matlagning. Innan ”Vår tid är nu” var Charlie ganska ointresserad av matlagning och käkade hellre en god hamburgare på stan än ställde sig i köket. Men nu händer det att han svänger ihop en måltid till sig själv och flickvännen Amy Diamond.
— Inför inspelningen fick jag, tillsammans med en kock, öva på hantverket och upptäckte att det var riktigt kul att laga mat. Det gav mersmak och det har blivit en hel del rårakor hemma kan jag avslöja!

Förutom skådespeleri och matlagning gillar Charlie också att rappa, sjunga och spela gitarr. Det gör han helst i sin ensamhet – men inte för att han skäms, utan för att han gillar att fokusera hundra procent på det han gör.
 
Vilka egenskaper är du mest och minst nöjd med hos dig själv?
— Jag tycker att jag är en bra kompis och är väldigt glad i mina vänner. Jag är nöjd med att jag har lyckats charma till mig så många fina personer och att jag uppenbarligen är omtänksam och snäll. Jag är en schysst person. Minst nöjd är jag över att jag är så neurotisk. Jag skulle vilja vara bättre på att hantera stress. Jag tenderar att nojja över stort och smått och det är rätt jobbigt. Det är absolut bra att bry sig, men jag blir ofta väldigt orolig över småsaker, som att missa ett tåg till exempel. Jag skulle vilja vara mera cool och lugn.


Fakta:

Namn: Charlie Gustafsson
Ålder: 26
Familj: ja samt flickvännen Amy (Diamond) Deasismont, sångerska och skådespelare
Bor: i bostadsrätt på Södermalm i Stockholm tillsammans med Amy
Gör: aktuell som kökspojken Calle i säsong 2 av ”SVT-serien ”Vår tid är nu”. Har bland annat medverkat i filmen ”Tusen gånger starkare” (2010)


Foto i toppen: Jonas Koel