Profiler

David Lindgren tar ut svängarna

Per-Åke Hultberg
David Lindgren är nu mitt i en intensiv och hektisk arbetsperiod. Men att åter ha fått uppdraget att vara programledare för Melodifestivalen är givetvis också oerhört inspirerande, spännande och utmanande. I synnerhet efter förra årets megasuccé.

– Det känns fantastiskt roligt och ärofullt. Det är naturligtvis en jätteutmaning att nu dessutom vara ensam programledare, men jag gillar att utmanas. Det är ju så man utvecklas, säger David och skrattar, när vi samtalar med honom, mitt i förberedelsearbetet, någon dryg vecka innan drygt 3 miljoner tv-tittare ska ta del av den första deltävlingen i Karlstad.
David Lindgren var långt ifrån okänd innan förra årets upplaga av Melodifestivalen. Absolut inte. Han står mitt uppe i en framgångsrik karriär som sångare och underhållare, främst som musikalartist. Vi har dessutom sett honom sjunga i tre Melodifestivaler och alla gånger gått till final, senast 2016.
Men uppmärksamheten efter förra året som programledare slog alla tidigare års medverkan med hästlängder. Många menade att David med sina sångmedleys och sin scennärvaro var särklass bäst. Bättre än alla deltagare. Tala om att gå hem i stugorna.
– Det blev precis som jag hade hoppats. Som deltagare får man ju ingen direkt möjlighet att visa vem man är. Som programledare kan man på ett helt annat sätt ta ut svängarna och verkligen bjuda på sig själv. Det kändes jättekul.
Att det gick hem var det ingen tvekan om. Tidigare kunde David gå på stan och bli igenkänd av en och annan. Ströfolk, som han säger. Idag vet nästan alla vem han är.
– Många kommer fram och vill hälsa, faktiskt en hel del män i min egen ålder, även äldre, men då mest damer, säger David med ett leende.
En stor skillnad inför den här säsongen är att han nu är mycket mer delaktig i hela upplägget. Han har kunnat ta för sig, komma med idéer och förslag som sedan också landat i programmet.
– Jag har väl alltid haft idéer, men nu också vågat presentera dem och lita på att jag faktiskt har humor som funkar på scen. Det har utan tvekan stärkt mitt självförtroende, att jag inte bara är en sångare.
Utan också villaägare, eller hur?
– Ja, vi bor nu sedan ett par år i en villa på Värmdö. Min fru Kristina och jag, och våra två barn, Ben och Ella. Vi har tidigare bott i lägenhet och för mig har det alltid känts så instängd. Jag är uppvuxen på en Västerbottengård i Ersmark, ett litet samhälle utanför Skellefteå. Så mig var det ganska självklart att våra barn skulle få uppleva något liknande. Så det känns fantastiskt att se dem leka ute på gården, precis som gjorde.

Jag såg i en intervju att du efter förra årets melodifestivalmånader kopplade av med att jobba i trädgården.
– Ja, jag det gillar både Kristina och jag. Hon är grym på blommor och buskar. Jag fixar och trixar med allt möjligt, klipper äppelträd, planterar och bygger. Jag älskar att snickra. Det är avkoppling. Själva huset är nybyggt så där finns inget att tillföra. Däremot har jag byggt en stor altan. Det är ju jätteviktigt för att få det mysigt. Har också byggt ett hus på gården och en gungställning till barnen. Inte minst viktigt.

Det har utan tvekan stärkt mitt självförtroende, att jag inte bara är en sångare.

Men nu är det arbete som gäller. Att vara ifrån familjen så länge som förra året var jobbigt, erkänner David, som nu ser fram emot att ha med både fru och barn under hela melloturnén. Kristina som stylist medan en barnflicka och svärföräldrar ser till att barnen har det bra när mamma och pappa jobbar.
Kristina är egentligen sångerska och musikalartist precis som David. De träffades när de gick en musikalutbildning i Göteborg och har sedan hängt ihop, tio år som gifta. Men för Kristina har det blivit mer och mer stylistjobb. TV-programledarna under Nobelsändningarna var till exempel stylade av henne.
– Det är jätteroligt att vi nu kan jobba tillsammans. Vi var goda vänner redan innan vi blev ihop och har jobbat tillsammans ganska mycket genom åren i olika konstellationer. Vi trivs verkligen med varandra. Det är väl grunden i ett äktenskap. Kristina är min bästa vän och mitt livs kärlek.


Foto i toppen: Jan Danielsson / SVT