Profiler

Drivs av nyfikenhet

Skriven av Maria Larsson

Att få berätta ”Solsidan” som en längre historia och ge utrymme åt de stora livsfrågorna är en dröm som går i uppfyllelse för bröderna Måns och Felix Herngren. Filmen ”Solsidan” har biopremiär i december.

Många har säkert saknat den omåttligt populära teveserien ”Solsidan”. Men nu är det snart dags att få återstifta bekantskapen med Alex, Anna, Mickan, Fredde, Ove och Anette i filmen ”Solsidan”. Mycket är sig likt; miljöerna, stämningen, karaktärerna. Men inte allt. I filmen är tonläget mörkare.
– Det korta serieformatet gör att det är svårt att fördjupa och utveckla scenerna mer än till en viss nivå, medan man under 1,5 timmes film hinner berätta en historia. Man får plats med större och mer komplexa känslor, budgeten är större och man kan ta ut svängarna mer. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Felix Herngren, som spelar karaktären Alex.

Hans bror och tillika regissör, Måns Herngren, nickar instämmande och tillägger att även om serien är väldigt älskad så behövdes det något nytt efter 50 avsnitt.
– Att berätta i film ger utrymme för större kreativitet. Man kan fördjupa karaktärerna och bygga upp stämningar och situationer och låta scenerna få breda ut sig och ta tid. I filmen tas stora livsfrågor som barnlöshet, såriga relationer och skilsmässa upp, vilket gör filmen lite mörka-
re än serien. Men publiken kommer ändå att känna igen sig, det var jätteviktigt för oss, säger han och berättar att handlingen till största del utspelar sig i samma miljöer som i serien – om än som fond till mer allvarliga ämnen.

Så vad är hemligheten med ”Solsidans” popularitet?
– Det handlar nog om en blandning av tur och skicklighet. Kombinationen hög igenkänning och en humor där vi inte skriver folk på näsan vad som är kul tror jag är en del av svaret.
– Sedan handlar det också om ett gäng skickliga skådisar som har riktigt bra kemi, säger Felix med ett leende.
Han understryker hur viktigt det är att många ska kunna känna igen sig i de ämnen som tas upp och att ramarna och förutsättningarna är givna; en slags överenskommelse med publiken om man så vill. Det är då det kan bli riktigt kul; man skrattar på sätt och vis åt sig själv och situationer man kan identifiera sig med.

Att ”Solsidan” är väldigt svensk i sitt uttryck och i de ämnen som behandlas är något som både Felix och Måns skriver under på. En fransk ”Solsidan” är redan klar och en amerikansk på planeringsstadiet. Men man kopierar inte serien rakt av; den måste anpassas till det aktuella landets traditioner och förutsättningar. Felix skrattar till när han berättar hur de amerikanska producenterna uttryckte sin förvåning över att rollkaraktärerna promenerade omkring så mycket hela tiden.
– I USA går man ju inte lika mycket som här, man åker bil. De tyckte att alla dessa långsamma promenader var jättekonstiga!

Bröderna Herngren har vid det här laget jobbat ihop i många år. En arbetsrelation som är mest på gott, eftersom de har lärt sig att samspela och låta sina respektive styrkor få utrymme.
– Felix styrka är att han, som är van vid att stå framför kameran, snabbt kan uppfatta vad som skaver i en scen. Han är orädd och kan säga att ”detta känns inte så bra, vi gör så här i stället”, säger Måns.
– Måns styrka är att han har ett helhetsperspektiv, är bra på analysera och att hålla ihop de dramaturgiska byggstenarna. Vi kompletterar varandra på ett fint sätt eftersom vi är både lika och olika. Jag är i grunden mer optimistisk, medan Måns har ett lite mörkare, allvarligare sinnelag, säger Felix.
Måns sitter tyst en stund. Sedan nickar han.
– Både ljus och mörker är ju förutsättningar för bra humor. Det är lättare att utgå från ett allvarligt problem och göra det roligt än tvärtom… svärtan är nödvändig för att det ska bli kul.

Svärtan är nödvändig för att det ska bli kul.

Någon ny säsong av ”Solsidan” är inte planerad i nuläget. Men Måns och Felix vill inte säga aldrig.
– I och med filmen har skådisarna jobbat ihop igen och visst kan det vara så att det finns ett sug efter att göra nya avsnitt.
– Vi får se vad som händer, säger Felix och berättar att han i vår är aktuell med en helt ny humorserie med allvarlig klangbotten, ”Sjölyckan”, på TV4. Den handlar om en familj och deras sommarställe i skärgården. Närmare förestående är TV4-serien ”Enkelstöten” med början i november.

Det råder inget tvivel om att bröderna Herngren brinner för sina yrken; de sprutar ur sig idéer och är båda tacksamma och lyckliga över att få arbeta
med något så kreativt och lekfullt – och samtidigt så berörande – som filmskapande. En bra film lämnar spår, väcker tankar och kan så frön till förändringar.
– En stark drivkraft är att göra filmer och serier som berör många, det känns jätteviktigt. Jag är nyfiken på folk och tycker att människan är oerhört spännande att utforska. Vilka är vi i vår vardag och vad driver oss? funderar Felix.
– Ja, det är en lyx att få ”leka” på jobbet, att få vara med och skapa och se en film växa fram i händerna
på alla skickliga medarbetare och experter. Dramaturger, kostymörer, sminkörer, skådespelare och alla andra som bidrar till att en film eller serie blir till. Det är en fantastisk process, konstaterar Måns.


Personligt
Namn: Felix och Måns Herngren.
Ålder: 50 och 52 år.
Gör: Felix skådespelar och regisserar, Måns är regissör.
Aktuell: Filmen ”Solsidan”, biopremiär 1 december.


Foto i toppen: Eric Josjö