Profiler

Erik Hamrén – Det går att nå sina mål

Erik Hamrén
Den novemberdag förra året då det stod klart att Sverige inte lyckades kvala sig till VM i Brasilien var en tung dag för förbundskaptenen Erik Hamrén.

Den novemberdag förra året då det stod klart att Sverige inte lyckades kvala sig till VM i Brasilien var en tung dag för förbundskaptenen Erik Hamrén.
– Naturligtvis drömde vi om att få spela i fotbollens hemland Brasilien och det är jättetrist att vi inte är med. Det gör ont att vi inte tog oss dit. Men nu är det som det är. Det blir ju inte alltid som man har tänkt sig, säger han sakta.
Att Sverige inte är med hindrar honom dock inte ifrån att följa VM-matcherna – både på teve och live. Förhoppningsvis kommer han att kunna vara på plats i Brasilien i sommar.
Det ser han fram emot. Inte bara för att det ingår i hans jobb, men också för att han älskar stämningen och spänningen. Och han tycker att det känns extra roligt att det är i just Brasilien som matcherna går. Brasilien, jämte Argentina och Tyskland är hans favoriter i årets VM och han hoppas och tror på en vinst för något av dessa länder. Efter VM kommer EM och i höst drar kvalet igång.

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

– Jag ser fram emot det och tror att vi har goda chanser att komma med. Vi gjorde ett klart godkänt VM-kval, även om det inte räckte hela vägen. Kan vi göra samma insats som i VM-kvalet så tar vi oss definitivt till EM, säger Erik Hamrén och tillägger med eftertryck att det förstås är viktigt att lägga in högsta växeln direkt, att satsa 100 procent från början.
Att landslaget står inför ett generationsskifte ser han som en stor möjlighet till framgångar i framtiden. Och det behövs fler fixstjärnor, menar han.
– Just nu har vi bara Zlatan. Men jag har ögon på många bra spelare ute i Europa, som jag hoppas kliver upp några snäpp. Det finns också ett antal unga lovande spelare, som med tiden kan bli riktigt bra.
Med sin bakgrund inom det militära ligger det nära till hands att tänka att Erik Hamrén är en auktoritär ledare som pekar med hela handen. Och visst kan han vara auktoritär, det medger han – men bara när situationen så kräver.
– Under en match måste man ibland vara auktoritär för att laget ska prestera maximalt. Tydlighet tycker jag är en viktig egenskap som en ledare bör ha och det är jag. Men jag är också demokratisk och lyssnande. Min ambition är att anpassa mitt ledarskap efter varje individ och att inte köra över någon. Man kan nog säga att mitt ledarskap har ett stort spann, det varierar mycket beroende på situationen, funderar Erik Hamrén, som har varit förbundskapten i snart fem år.
Efter trettiotalet år som fotbollstränare, både som klubbtränare i bland annat Norge och Danmark och nu som förbundskapten, har han förstås en lång rad oförglömliga fotbollsminnen. Ett är när Sverige vann mot Holland på Råsunda 2011 och säkrade en EM-biljett. Ett annat är den fotbollshändelse som Erik Hamrén nog delar med många svenskar.

– VM 1994. Det var en riktig höjdare! Jag ryser fortfarande när jag tänker på det, säger han.

Jobbet som förbundskapten innebär förstås många resdagar per år. Men de kommer ofta klumpvis. Så periodvis hinner han vistas en del hemma i radhuset i Mölnlycke tillsammans med hustrun Agneta. De två döttrarna är vuxna och utflugna.

– Jag trivs med att ha det så. Ingen dag är den andra lik och det finns ingen ”vanlig” dag på jobbet för mig. Ibland är jag ute och tittar på spelare och ibland sitter jag på kansliet i Råsunda. Och när vi har samlingar fem, sex gånger per år är det intensivt med träningar och matcher. Men mellan varven hinner jag vara hemma. Det är väldigt skönt att kunna landa och bara vara, säger han och berättar att favoritplatsen hemma helt klart är soffan.

– Jo, det blir mycket tid framför teven. Det är ju mitt jobb att se på fotbollsmatcher, konstaterar han och tillägger att familjen i möjligaste mån försöker göra hemmet till en fotbollsfri zon, så att det blir en plats för återhämtning och inte bara jobb.
Hustrun Agneta är måttligt fotbollsintresserad – eller kanske som folk är mest. Hon tittar på viktiga landslagsmatcher och hänger förstås med i vad som händer i makens lag.

– Hon är väldigt förstående. Hon vet att jag måste titta ibland och respekterar det.

När solen börjar värma och sommaren står för dörren brukar Erik Hamrén flytta ut på altanen för att njuta och koppla av. Kanske letar han sig bort till golfbanan och går en runda. Eller så tar han fram gräsklipparen och tar en vända med den i trädgården. Men särskilt händig är han inte.

– Nej, att snickra och påta i jorden är inte min grej alls. Där är nog min fru duktigare. Hemma är det hon som är kapten, inte jag, säger han med ett skratt.

Däremot är han en hejare i köket. En gång i tiden jobbade han på en grillrestaurang i Sundsvall och där lärde han sig ett och annat om matlagning.

– Jag ställer mig gärna bakom grytorna när vi har gäster och då blir det ganska avancerade grejer. Som någon vällagad köttbit med en god sås. Eller en wok. Eller flamberat. Det brukar imponera!

Han är självutnämnd grillmästare också och under sommarhalvåret håller han gärna i grillredskapen, i synnerhet om det vankas gäster.

– Jag grillar ofta en mix av oxfilé, kyckling, korvar, majskolvar, haloumi och grönsaker. Jag älskar grillat!

Vilken är din största framgång i livet?

– Tveklöst min fru och mina två fina döttrar. Fotbollen betyder jättemycket för mig, men den är inte allt i livet.

Finns det något du oroar dig för?

– Nej, egentligen inte. Jag är inte så oroligt lagd, då skulle jag inte kunna syssla med det jag gör. Men det är klart att jag kan oroa mig för att det ska hända mina barn något. Så tänker nog alla föräldrar.

Vilka karaktärsdrag är du mest och minst stolt över?

– Jag är lättsam att ha att göra med och har lätt att ta människor. På minussidan är att jag kan vara lite tjurig. Men det har blivit bättre med åren. Numera kritiserar jag inte en spelare direkt efter en match. Och jag tjurar inte i timmar, utan försöker släppa det ganska snabbt.

Vad har livet lärt dig hittills?

– Att om man verkligen brinner för något och bestämmer sig för vad man vill göra så går det att nå sina mål. När jag i början av min bana sa att jag ville bli allsvensk tränare skrattade folk. Hur ska du som är från lilla Ljusdal bli allsvensk tränare, sa de. Men det blev jag. Och nu är jag förbundskapten.

Fakta om Erik Hamrén
  • Ålder: 56
  • Bor: i Mölnlycke
  • Familj: fru och två döttrar, 20 och 24 år
  • Gör: förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll

Foto i toppen: Bildbyrån