Profiler

Fredrik Kempe – från känd doldis till kändis

Profil Fredrik Kempe. FOTO: Frida Stenbäck/prab
I höst har artisten och låtskrivaren Fredrik Kempe gått från att vara känd doldis till kändis. Just nu ser vi honom som en av de nya jurymedlemmarna i TV4s Idol.

Fredrik kempe beskriver sig själv som snäll och lättrörd. Han är den medlem i den nya juryn som hellre friar än fäller dem som hoppas på en guldbiljett i Idol. Men bakom den mjuka ytan döljer sig en ytterst kompetent och välrenommerad hitmakare som de senaste tio åren ligger bakom 30 låtar i Melodifestivalen och som verkligen har öga för talang och det där lilla extra som krävs för att bli en stjärna.
Han har skapat listettor till artister som Måns Zelmerlöw, Eric Saade, Linus Svenning och Anton Ewald, för att nämna några. Tevetittarna är vana att höra hans namn ropas upp inför vart och vartannat nummer i Melodifestivalen. Han tycks ha ett finger med i nästan varenda svensk poplåt som slår.
Fredrik Kempe vill inte kalla det för ett knep, men han har ett sätt att arbeta när han skriver låtar som han tror är nyckeln till hans framgång.
– Jag börjar ofta med artisten i fokus, vare sig de vet om det eller inte. Sedan utgår jag från den artisten i låtskrivandet för att skapa en känsla mellan låt och artist som är så stark som möjligt.

Idol kändes som ett naturligt steg för mig att ta

Han hymlar inte med att all erfarenhet sammantaget gör att han känner sig klockren som jurymedlem i Idol.

Fredrik Kempe utanför sin studio i Stockholm. FOTO: Frida Stenbäck/prab.

Fredrik Kempe utanför sin studio i Stockholm. FOTO: Frida Stenbäck/prab.

– Jag tvekade inte att tacka ja när jag fick frågan. Jag är väletablerad i branschen, har funnit nya artister som jag har skapat låtar till sedan 2006. Så jag kände att javisst, det är ju precis det där som Idol handlar om. Att hitta och leda unga talanger mot en framtida sångkarriär. Idol kändes som ett naturligt steg för mig att ta, säger han och tillägger att programmet verkligen behövs i lilla Sverige.
– Det ger unga, okända talanger en chans till en karriär i musikbranschen och oss en chans att hitta dem som vill bli hittade.

Det nya kändisskapet tar han med ro. Han tycker inte att det är så stor skillnad från före Idol. Många vet vem han är, även om han kanske inte har blivit igenkänd av alla. Nu är det fler som vänder sig om när han är ute. Men det tycker han bara är kul!
– Det jag tillför som jurymedlem tror jag är min förmåga och erfarenhet av att jobba med röster. Jag är väldokumenterat duktig på att hitta bra artister. Som team har vi tre i juryn väldigt roligt ihop och bidrar med olika saker. Vi har en varm, skön jargong som jag tror märks och uppskattas av såväl tittarna som de som söker sig till Idol, säger han.

Är man inte sig själv väcker man inget intresse, så är det

Vad som ”gör” en stjärna är inte enkelt att svara på. Men enligt Fredrik Kempe handlar det inte bara om att ha en bra röst, utan lika mycket om charm, utstrålning och om att våga vara sig själv.
– Är man inte sig själv väcker man inget intresse, så är det. En av mina favoritartister är Adele. Även om hon har en fantastisk röst så skulle hon inte vara den stora artist hon är om hon inte hade varit äkta.

Som hitmakare och artist är Fredrik Kempe ofta på resande fot, vilket gör att han njuter desto mer av att vara hemma. Hemmet är hans oas och den plats där han kan slappna av och bara vara.
Han bor tillsammans med sin make Christoffer Järkeborn i en 120 kvadratmeter stor etagevåning i centrala Stockholm. Paret äger även ett hus i skärgården, där de gärna tillbringar längre ledigheter.
Framöver kommer dock ett tillfälligt flyttlass att gå till skärgårdshuset, då lägenheten ska totalrenoveras. Det är ett stort byggprojekt där köket ska flyttas upp till det övre etaget, som ska bli en stor social yta för samvaro, fester och middagar. På det nedre planet hamnar sovrum och kontor.
Fredrik Kempe är mycket inredningsintresserad och har valt den kommande inredningen med omsorg.
– Jag tycker om enkel, ljus, svensk design med rena linjer. Trots att jag ofta bor på hotell är det faktiskt den stilen jag gillar att ha hemma också.
– Med mitt jobb händer det så mycket i huvudet. Då är det skönt att ha en enkel och renodlad inredningsstil, som ger mig lugn och harmoni, säger Fredrik Kempe med ett leende.
Det nya köket kommer att ha skåp- och lådfronter i mörkt trä, kombinerat med ljusa stenmaterial.
– Köket kommer att ha mycket ljusinsläpp, så det är därför vi har valt mörka luckor. I övrigt är färgskalan blond och stilen enkel och ren utan krusiduller, säger Fredrik Kempe, som gärna ställer sig i köket själv när han är ledig. Just nu är han inne på hälsosam mat: ångkokad fisk och ångade grönsaker till exempel. Naturligtvis så mycket ekologiskt som möjligt!

Här och nu är all fokus på Idol. Det är en spännande och rolig resa han fortsatt ser fram emot. Men i framtiden skulle han vilja hålla på mer med filmmusik, opera och musikaler.
– Det var jätteroligt att göra filmmusiken till ”Livet är en schlager”, så det skulle jag gärna vilja prova igen. Och så skulle jag vilja skriva en opera. Popmusik i all ära, men jag har fler strängar på min lyra och mycket kvar att ge även i andra musikgenrer, säger Fredrik Kempe.


Fakta :Fredrik Kempe

Ålder: 44 år.
Bor: i Stockholm
Yrke: Artist och låtskrivare. Ligger bakom hittar som
exempelvis Anton Ewalds
”Begging”, Charlotte Perellis ”Hero” och Eric Saades ”Popu-lar”. Just nu aktuell som jurymedlem i TV4s ”Idol”.
Familj: maken Christoffer Järkeborn


Foto i toppen : Frida Stenbäck