Profiler

Hippieliv på Ekerö

Profilbild
Skriven av Tina Quist
Carolina Gynning  är lite av ett fenomen i den svenska kändisvärlden. I vår kan du bland annat se henne i rollen som gangsterfru i dramakomediserien Torpederna på kanalen C More. Till vardags bor hon i villa och lever ett vanligt familjeliv på Ekerö –  där hon skapat sin drömateljé, det Ibiza-inspirerade ”Hippiehuset”.

Inredningen drar starkt åt det bohemiska, från drömfångare och Mariastatyer till kohudar, antika möbler och handfat med fjärilsdekorationer. I taket lyser vitmålade träbjälkar och det är fullt av ljusstakar överallt.

Carolina berättar att hon köpte huset för cirka ett och ett halvt år sedan av en 100-årig man. Från början var det en gammal sommarstuga och just när det gäller de lite mer gammaldags inslagen har Carolina gått varsamt fram i renoveringen.
– Jag ville bevara den gamla själen. Det finns många äldre detaljer som är väldigt vackra. Sedan har vi slagit upp taket och byggt ut, så att det blivit rejält med plats. Mina konstverk är ju ofta stora och behöver generösa förvaringsytor. Nu har jag rum att både måla, ha möten och så vidare. Det är bra, för mitt företag har verkligen exploderat på senare tid.

Carolina har en bubblande passion för inredning och designar sina egna produkter. Hon arrangerar regelbundet konstutställningar och vid det här laget har även hon hunnit ta motiven från sina tavlor för att till exempel skapa färgstarka kuddfodral och dricksglas.
– Hittills har jag främst målat kvinnoporträtt och de speglar på något sätt olika kvinnor inom mig. Motiven är väldigt explosiva och handlar om hur vi människor tolkar livet. Det är mycket känslor och starka färger, för man vaknar med nya problem eller lyckorus varje dag. På sistone har jag börjat göra lite annat, men det har jag inte visat än.

Jag bara älskar alla härliga människor som vågar sticka ut

När det gäller konstnärskap såväl som inredning har Carolina ingen egentlig stilförebild. Istället hämtar hon sin inspiration från den omsusade hippie-
ön Ibiza – känd för partyliv, hantverksmarknader, charmiga byar och ljusa karibiska sandstränder.
– Jag bara älskar alla härliga människor som vågar sticka ut. Jag kom till Ibiza första gången när jag var 18 år och kände direkt att det här är mitt ställe. Det är hela energin på ön. Jag känner att allt bara passar med min egen energi. Det är helt underbart, säger hon.

Just nu håller Carolina även på att skriva en bok fylld med Ibiza-tips, där hon delar med sig av sina bästa smultronställen. Om två veckor kommer hon därför att resa dit.

Gynnings motiv handlar om hur vi människor tolkar livet.

Gynnings motiv handlar om hur vi människor tolkar livet. Foto: Angelica Swanström.

När det gäller Hippiehuset ville hon bygga något som reflekterar hennes egen personlighet.
– Jag tycker om när man blandar olika inredningsstilar. Det får gärna vara marockanskt, modernt och gamla loppisfynd. Det gör ingenting. Mitt eget bästa inredningsfynd är en jättefin guldsnirklig toaletthållare som jag kom över på en marknad i Rosenhill för tre kronor. Jag gillar att köpa grejer som är lite udda.

Förutom inredning har Carolina även ett intresse för trädgårdsliv.
– Mitt bästa trädgårdsminne är när jag hittade ett stort hål i den 800-åriga eken som vi har mitt i trädgården. Det är en fantastisk ek. Stammen är så tjock att det inte ens räcker med fem eller sex personer för att famna den. Nu kan barnen springa in och ut och leka Pippi Långstrump.

Själv älskar hon att pyssla med växter och håller just nu på att sätta nya, fräscha blommor i krukorna.
– Jag fixar väldigt mycket i trädgården, men jag tar även lite hjälp av duktiga trädgårdsmästare. Det blir lite hit och dit med planteringen när jag gör det på egen hand, även om jag verkligen gillar det. I år har jag bland annat planterat en himla massa pilranka vid tjejernas lekstuga. Sedan finns det en sida i trädgården som jag inte riktigt gjort klar än. Där tänkte jag faktiskt ta hjälp av en trädgårdsplanerare. Jag är ju ingen expert, även om jag tycker om att göra saker själv.

Nu framåt sommarkanten tycker Carolina att det ska bli skönt att kunna vara ute lite mer och att kanske rentav kunna grilla. Hon brukar dock inte laga speciellt mycket mat i trädgården.
– När man har lite tid på helger och så där kan man väl anstränga sig. Men nu när jag har barn blir det inte så ofta. Till vardags lever vi ett vanligt familjeliv, kan man säga. På dagarna är barnen i förskolan och jag jobbar i ateljén på Ekerö. Sedan hämtar jag flickorna och då är det fullt ös.

Samtidigt vårdar hon relationen med sin pojkvän, Alexander.
– Vi är väldigt duktiga på att ta oss tid för varandra. Han vill att jag når mina mål och jag vill att han når sina. Just nu pluggar han stenhårt vid universitetet samtidigt som han har en hög tjänst och ovanpå det är vi småbarnsföräldrar, men vi har sagt att vi får ta några riktiga hundår. Det andra får komma sen. Man kan inte tro att det alltid ska vara tid för mys. Det går i olika perioder.

…då tänkte jag att det vore klockrent att ha mitt eget vin att hälla i.

Själv är Carolina aktuell i tv-serien Torpederna, där hon klär roll som gangsterfru.
  Jag behöver ju egentligen inte skådespeleriet för att överleva, men livet i ateljén blir ganska ensamt och det var fantastiskt roligt under inspelningarna. Ibland låg vi på golvet och skrattade halvt ihjäl oss. Måns Herngren och Jens Sjögren är riktigt duktiga regissörer. Min karaktär är helt galen. Hon heter Ditte och är gift med Dragomir Mrsic, en av huvudrollskaraktärerna.

Gynning.vin

Fragolino ett bubbligt smultronvin och Viva en klassisk prosecco by Carolina Gynning.

Vid sidan av skådespeleriet har Carolina dessutom börjat göra egna viner.
– Till saken hör att jag gör glas med egna motiv och då tänkte jag att det vore klockrent att ha mitt eget vin att hälla i. Tyvärr måste jag säga att kändisviner ofta är riktigt patetiska och jag kände att jag ville att det skulle bli bra. Därför slog jag mig ihop med vinmakaren Anders Åkesson. Det känns väldigt seriöst och bra – jag står för designen och han står för innehållet i flaskorna.

På fritiden är det hoppträning som gäller, med det 14-åriga halvblodet Cardo.
– Jag ska vara med i programmet Stjärnhoppningen som börjar nu. Jag tränar jäkligt hårt för att bli duktig. När jag känner mig redo ska jag gå in och köra en riktig tävling.


Fakta Carolina Gynning

Ålder: 38
Familj: Pojkvännen Alexander Lydecker, 35 och döttrarna Adele, 4, och Alicia, 2.
Bor: Villa på 250 kvadratmeter på Ekerö utanför Stockholm, nära Mälaren.
Gör: Konstnär, skådespelare, trendikon, smyckedesigner, bloggare, tv-profil och författare.
Aktuell: Gör egna viner tillsammans med vinmakaren Anders Åkesson. Medverkar i tv-serien Torpederna och är även en av deltagarna i
hästprogrammet Stjärnhoppningen.


Foto i toppen : Angelica Swanström