Profiler

Karins Fricks husdröm blev verklighet

Profilbild
Skriven av Maria Larsson
Sportjournalisten Karin Frick har flyt just nu. Nyligen flyttade hon och familjen in i sitt drömhus i Trosa och snart står hon inför en ny och spännande utmaning – OS i Sydkorea.

Det har varit en hektisk, men rolig höst för Dicovery Networks sportankare Karin Frick. På jobbfronten har det varit mycket flängande med resor och spännande uppdrag, nu senast VM-kvalet i fotboll.

Karin Frick. Fotobyline: Magnus Ragnvid/Kanal5

Karin Frick.
Foto: Magnus Ragnvid/Kanal5

Privat har hon och familjen äntligen börjat bo in sig i sitt nybyggda drömhus i Trosa. Tidigare bodde de i centrala Stockholm, men kände att de ville ha mer utrymme och bo naturnära, helst vid vatten. Ett viktigt krav var att det skulle gå att pendla till huvudstaden, där båda har sina arbeten.

2011 hittade de ett hus på en jättefin sjötomt i Trosa och slog till. I början använde de huset som sommarställe, men för ett par år sedan beslutade de sig för att bygga ett större hus för att kunna flytta dit permanent. Då Karins bror är arkitekt fick han uppdraget att rita drömhuset och under året har det sakta men säkert kommit på plats.

Tanken var att skapa ett hus som passar in i miljön och blir ett med naturen och därför föll materialvalet bland annat på granvirke med järnvitrolat, som med tiden får en vacker grå patina.
– Att bygga hus är ett stort projekt, men det har gått jättebra. Under arbetets gång har vi bott i sommarstugan, så vi har kunnat följa bygget på plats och har också kunnat delta i arbetet. Eftersom det är ett lösvirkeshus så har det tagit tid, men nu har vi äntligen fått flytta in, säger Karin, som känner sig mer än nöjd över resultatet.

Huset på 190 kvadratmeter är i ett plan och med brutet plåttak, vilket innebär att det invändigt på sina ställen har en takhöjd på sex meter. Ytan är fördelad på tre sovrum, badrum, gästtoa, TV-rum samt kök, vardagsrum och hall i en öppen planlösning. Golven är av betong för att understryka den avskalade, naturliga och rena stilen.
– Vi har valt att låta naturen komma in i huset genom stora fönster som går ända ner till golvet. Vi har mestadels vita väggar och neutrala ytor, som man kan lätta upp med andra nyanser på gardiner, kuddar, textilier och växter, säger Karin.

Hon beskriver sig själv som en inredningsintresserad person som äntligen kommer att få sätta sin prägel på det nya hemmet.
– Jag har ju aldrig tidigare känt att här vill jag bo, detta är mitt hem för en lång tid framöver. Men nu känner jag att jag vill lägga tid och energi på att få huset precis så som vi vill ha det. Det är jättemysigt och vi stortrivs redan trots att det är en hel del fixande kvar innan allt är klart. Fast med ett hus blir man förstås aldrig riktigt klar, säger Karin med ett skratt.

Hon älskar att tillbringa tid i den här vackra miljön och har fördelen att hon kan jobba mycket hemifrån, vilket gör att pendlandet till Stockholm inte känns så betungande. Vid behov reser hon in till arbetsplatsen, men undviker helst de mest trafiktäta timmarna.

När hon inte är på jobbet eller sitter hemma med datorn reser hon en del å jobbets vägnar. Närmast hägrar en tre veckor lång vistelse i Sydkorea där hon ska bevaka OS 2018 för Kanal 5. Hon känner sig hedrad och stolt över uppdraget – det är första gången hon bevakar ett OS – men är också lite nervös över säkerheten på plats.

Sport har alltid varit en viktig del av mitt liv…

– OS är ju utsatt och det kan kännas lite otäckt att vara så nära Nordkorea. Samtidigt tycker jag att det ska bli en jätteintressant och spännande erfarenhet. Jag har bevakat många mästerskap, men aldrig ett OS. Jag har heller aldrig varit i Sydkorea, så det känns kul att få upptäcka landet, säger hon.

Inför VM-kvalet. På bild Niklas Jarelind, Kim Källström, Karin Frick, Anders Svensson, Isabel Boltenstern och Jonas Karlsson. Fotobyline: Mattias Bardå/Kanal 5

Inför VM-kvalet. På bild Niklas Jarelind, Kim Källström, Karin Frick, Anders Svensson, Isabel Boltenstern och Jonas Karlsson.
Foto: Mattias Bardå/Kanal 5

Den största utmaningen med att bevaka OS i Pyeongchang menar hon är att få till ett skönt flow och en bra kemi med dem som hon ska programleda med på plats i studion; Peter Forsberg, Calle Johansson och Kim Martin Hasson.
– Det är jätteviktigt at samspelet oss emellan fungerar. Sedan är det såklart avgörande hur framgångsrikt Sverige är. Går det bra för Sverige så blir ju stämningen en helt annan än om det går dåligt, säger Karin, som älskar pulsen och det engagemang som sporten väcker.

Det är en av anledningarna till att hon gillar att vara sportjournalist.
– Sport engagerar och förenar människor, det är mycket känslor inblandade, vilket jag tycker är jättekul och inspirerande!

En annan anledning är att hon själv – förstås – är mycket sportintresserad. Hon växte upp i en sportig familj och har själv spelat tennis på hög nivå. Hon har även ägnat sig åt gymnastik, pingis och golf.
– Sport har alltid varit en viktig del av mitt liv och redan som ung tänkte jag att jag ville kombinera mitt sportintresse med ett yrke. Att bli sportjournalist var en dröm som slog in, säger Karin, som började sin bana som sportjournalist på Expressen.

Därefter arbetade hon i sju år på TV4 innan hon rekryterades av Discovery Networks, där hon är ett av kanalhusets stora sportansikten. Frick har tidigare varit studioankare för bland annat EM-kvalet i fotboll, handbolls-VM för herrar och damer och Swim Open Stockholm.

I dag känner hon att hon har hamnat på rätt plats i livet, både privat och yrkesmässigt. Men det betyder inte att hon känner sig färdig.
– Målet är såklart att hela tiden utvecklas och bli ännu bättre. Det är viktigt för mig att ständigt få nya utmaningar, annars tröttnar jag. Jag älskar att ge mig på nya saker och är inte feg. Kanske någon form av eget program en dag, eller en intervjuserie. Men jag kan också tänka mig att ytterligare testa på andra genrer än sporten.


Fakta

Namn: Karin Frick
Ålder: 37
Familj: man och två barn, 3 och 7 år
Aktuell med: Damernas handbolls-VM i Tyskland. Ska leda hockeystudion under OS í Sydkorea.


Foto i toppen: Kanal5