Profiler

Laila bagge älskar inredning

Laila Bagge. Foto: TV3
Efter åtta säsonger med Idol har Laila Bagge sadlat om. Numera ägnar hon sig helhjärtat åt en av sina största passioner – inredning. I vår är hon aktuell i TV3s Kan vi hjälpa till, samt med reseprogrammet Bagges bagage.

För de flesta är Laila Bagge mest förknippad med Idol på TV4. Under åtta år var hon en av jurymedlemmarna och ägnade all sin tid åt det hon brinner för – att hitta nya, talangfulla artister. Men vid någon punkt fick hon nog, inte av musiken eller de unga talangerna som hon så gärna ville se blomma och slå igenom. Utan av musikbranschens allt sämre villkor.

– Visst kan jag sakna Idol, men musikbranschen är inte vad den en gång var. Att driva ett projekt med en artist på uppgående kostar mycket investerade pengar och tid. Det kan ta 7-8 år innan en artist slår igenom och under den tiden kanske inte tjänar några pengar. Jag känner att det inte längre funkar för mig, det är en alldeles för osäker tillvaro, säger Laila Bagge och tillägger att arbetet med Idol var svårt att kombinera med jobbet som manager.

Musiken finns förstås alltid i mitt liv, men just nu fokuserar jag på annat

Det var hon som ”hittade” Zara Larsson som 10-åring och som hjälpte henne mot de framgångar hon har i dag. Men efter fem år valde Laila Bagge att släppa
den unga sångerskan, eftersom hon hade fullt upp med Idol.

– Jag hann inte med att vara manager så som jag önskade. Efter ytterligare säsonger med Idol kände jag att det var dags att prova något annat. Musiken
finns förstås alltid i mitt liv, men just nu fokuserar jag på annat, säger Laila Bagge, som efter avhoppet från Idol och TV4 har valt att satsa på sin andra, stora passion: inredning.

När hon fick programidén till Kan vi hjälpa till presenterad av TV3 nappade hon direkt. Där skulle hon få vara kreativ och skapande på ett lekfullt sätt tillsammans med snickaren Björn Christiernsson och vanliga svenskar som behöver hjälp med sina hemprojekt. Det kan handla om att inreda en ”rockig” garderob eller att skapa en personlig lampa med hjälp av kopparrör.

– Det är ett väldigt konkret inredningsprogram, där vi hittar och genomför smarta och coola lösningar på ett enkelt sätt. Vi visar också sådant som många tror att de kan, men egentligen inte vet hur man gör för att det ska bli bra. Som att spackla till exempel, säger Laila Bagge, som är nöjd med mottagandet som programmet har fått. Många kommer fram och kommenterar och tackar för bra tips och idéer.

Det är förmodligen inte så många som känner till att hon har ritat två hus själv från scratch och att inredning alltid har legat henne varmt om hjärtat.

– Skapandet och kreativiteten går som en röd tråd genom allt jag gör, oavsett om det handlar om musik, smyckestillverkning eller heminredning. Det är
egentligen ingen större skillnad. Huvudsaken är att jag får utlopp för min konstnärliga ådra, säger Laila Bagge och berättar med stolthet om husen hon har ritat och inrett. Ett av dem var det hus som hon och exmaken Niclas Wahlgren bodde i under sitt äktenskap. Det andra byggde hon tillsammans med första exmaken Anders Bagge, för att sedan sälja det.

– Jag har verkligen jobbat på detaljnivå och exempelvis funderat hur jag ska lägga rören i badrummet så att det blir precis så som jag vill ha det. Jag älskar att tänka ut smarta, snygga lösningar och jag vill att det ska bli på mitt sätt!

Jag gillar att blanda stilar. Det kan vara gammalt och minimalistiskt och med detaljer i skinn.

Efter skilsmässan från Niclas Wahlgren flyttade Laila Bagge till ett radhus från 1908 på Lidingö. Huset är i gammal stil, har fyra våningar, högt i tak och vackra kakelugnar. Det har Laila Bagge tagit tillvara på och lyft fram, samtidigt som hon har tuffat till stilen så att den blir mer personlig och modern.

– Jag gillar att blanda stilar. Det kan vara gammalt och minimalistiskt och med detaljer i skinn. Det kan handla om en stol i barockstil, vars sittdyna jag klär i ett tyg med döskallar. Eller om en tevebänk som jag har klätt i skinn. Hemma hos mig finns rostiga balkar i taket med ljus i.

– Jag gillar industrikänslan, som blandas med det mjukare, äldre. Bland det första jag gjorde när jag flyttade in var att betsa golvet svart. Det är så himla snyggt, säger Laila Bagge.

Hon hittar inspiration på sina resor utomlands och plockar med sig detaljer och intryck som hon använder när hon inreder.

– Jag kan fascineras av penthousen i USA med sina tegelväggar och stora fönster, lika väl som jag gillar känslan i italienska möbler med mosaik och varma färger. Hemma hos mig har jag valt att inreda med murriga, mustiga färger som beige, cafelatte, brunt, guld och rost.

I och med den nya programledarrollen som inredare hittar Laila Bagge ännu fler prylar att inspireras av – saker som man kanske inte ens tänker på. För henne kan det räcka att gå omkring i ett byggvaruhus för att hitta billiga, roliga rör, plåtar eller annat byggmaterial som kan bli till häftiga inredningsdetaljer.

Om Laila Bagges främsta passioner är musik och inredning, så finns det en tredje passion som hon nu har omvandlat till en egen programidé: resor. Under april visas pilotavsnittet på TV3 av Bagges bagage, ett annorlunda reseprogram som hon gör tillsammans med Anders Bagge. I pilotavsnittet besöker de ett hippiesamhälle ute i öknen i USA. – De sover i det fria och trehundra personer delar på en dusch.

– Det var jättehäftigt och spännande att få uppleva. För mig, som mest har sett arenor och hotell på mina resor genom åren, är detta fantastiskt. Och att få göra det med Anders. Jag tror att folk kommer att fatta vår speciella jargong och humor. Det blir mycket garv. Det är ju otippat kul att resa med Anders, som inte är så resvan och väldigt försiktig av sig, säger Laila Bagge med ett skratt.

För henne har framtiden redan börjat i och med de nya teveprogrammen. Hon har fullt upp med hemmet, programledarskapet och sönerna Kit och Liam. Men visst drömmer hon också om att bygga ännu ett hus. Hon har tittat på några tomter i Stockholm – men de astronomiska priserna har avskräckt.

– Det vore kul att bygga och skapa ännu ett hus från grunden. Men det får i så fall bli längre fram, säger hon.


Fakta Laila Bagge

Ålder: 43år

Bor: I radhus på Lidingö.

Familj: Sönerna Kit och Liam.

Gör: Programledare och inredare på TV3


Bild i topp : TV3