Profiler

Malin Baryard- Johnsson är svensk ridsports frontfigur

Foto: Fabian Wester/H&M.
Malin Baryard-Johnsson etablerade sin position i världseliten i början av 2000-talet med hästen Butterfly Flip. Idag är hon en av svensk ridsports största och mest omtyckta frontfigurer. Tillsammans med en ny stjärnhäst hoppas hon nu komma tillbaka till den absoluta toppen på hoppbanan.

Malin Baryard-Johnsson var drygt sex år när hon började följa med sina två äldre systrar till ridskolan i Söderköping. Hon började strax därefter rida lektion en gång i veckan och tre år senare ärvde hon sin första ponny från storasyster Marie.
– Det var en c-ponny som hette Lady Fight. Hon var egentligen alldeles för stor och svår för mig vilket hon snart upptäckte. Jag fick istället en lite mindre ponny.

Malin Baryard- Johnssons hästintresse växte snabbt allt starkare men det var inte helt självklart under de första åren.
– Jag var väldigt rädd under de första åren jag red men när jag sen kom över det utvecklades min ridning och min talang växte fram.

Malin red sitt första NM när hon var tolv år och sitt första EM när hon var 14 år.  Hon tog sex mästerskapsmedaljer under ponny och Young ridertiden, varav två guld. Det sista året som Young rider stod hon över EM för att istället delta i OS.

Under gymnasietiden fick hon möjligheten att åka till den legendariska ryttaren John Whitaker under ett par veckor för att träna. Hon blev då erbjuden att komma tillbaka efter skolan och stanna en längre tid.

De kan ha varit de viktigaste åren i min karriär.

– Ett halvår var meningen, men jag stannade i nästan två och ett halvt år.  De kan ha varit de viktigaste åren i min karriär. Jag lärde mig otroligt mycket av John som är en av världens genom tiderna bästa ryttare, säger hon.

Malin Baryard-Johnsson och hästen Butterfly Flip blev en känd duo när de i början av 2000-talet klättrade i världsrankingen. 2003 nådde de toppen som bästa ekipage i världen. De var även med och tog OS-silver i lag i Aten 2004.
– ”Flippan” har betytt enormt mycket för mig. Vi gjorde resan tillsammans och tog oss till världseliten. Idag bor ”Flippan” i Belgien där hon är avelssto.

Sedan Butterfly Flip har medaljer och topplaceringar i världsrankingen uteblivit för Malin Baryard-Johnsson. De hoppas hon nu ändra på. I början av året övertog hon det tioåriga stoet HM Cue Channa.
– Hon är en fantastisk individ med otroligt mycket förmåga. Hon har tidigare tävlats av Sebastian Numminen från Finland och tävlat internationellt med honom.

Ekipaget har tävlat en hel del under året med målsättningen att hinna rida ihop sig för att vara i form inför OS.
– Det har gått bättre än jag någonsin hade vågat tro och resultaten vi har haft tillsammans de sista tävlingarna är fantastiska.

Malin Baryard-Johnsson bor på en gård utanför Norrköping med sin make Henrik Johnsson och sönerna Alvar och Ed. Det finns alltid mycket att göra på en gård full med hästar men ryttarinnan är inte rädd för att hugga i.
– Man tvingas vara ganska händig. Jag älskar att bygga och montera ihop saker men renovera huset låter jag någon mer kvalificerad göra.

Eftersom hon oftast reser som mest under sommaren så blir det inga avancerade odlingar i trädgården.
– Jag sätter lite blommor och sedan har barnen ett eget litet grönsaksland och så har vi några bärbuskar.

Jag kommer nog alltid att hålla på med hästar i någon form

Fritid är en bristvara men den tid hon har försöker hon spendera med familj och vänner. Malin Baryard- Johnsson ser ljust på framtiden.
– Stallet är fullt av unga talanger så det ser ut som om jag kommer göra det här ett antal år till.  Jag kommer att tävla så länge jag tycker det är roligt och har bra hästmaterial, säger hon och fortsätter:
– Jag kommer nog alltid att hålla på med hästar i någon form och antagligen bo kvar här på gården där jag trivs.


Fakta Malin Baryard-Johnsson

Ålder: 41år

Bor: På gård utanför Norr-köping.

Yrke: Ryttarinna

Familj: Maken Henrik, sönerna Alvar och Ed, 11 och snart 7 år.

Skolutbildning:  Ekonomisk linje gymnasiet.

Största framgångar på tävlingsbanan: Lagsilver i OS, VM och EM. Etta på världsrankingen 2003, brons i världscupfinalen i Las Vegas samma år.

Fritidsintressen: Familj och vänner


5 snabba med Malin

Bästa hästminne: OS-silver i Aten.

Sämsta hästminne: Har inget, det finns alltid något positivt i allt negativt.

Hemma eller borta: Hemma, jag reser så mycket.

Dressyr eller fälttävlan: Hoppning!

Butterfly Flip eller Cue Channa: Cue Channa, det är henne jag arbetar med nu.


Foto i toppen : Fabian Wester