Profiler

Matkreatör med ambitioner

Matkreatören och stjärnkocken Frida Ronge är fortfarande långt ifrån sina drömmars mål, trots många fina utmärkelser och världens roligaste jobb som gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm.

Sedan ungefär ett år tillbaka är stjärnkocken Frida Ronge gastronomisk ledare för restaurangerna TAK och UNN i centrala Stockholm. Att TAK ligger högst uppe i ett hus på Brunkebergstorg med milsvid utsikt känns självklart med tanke på namnet. I våningen ovan finns en råbar, vilket innebär servering av ostron, sashimi och tartarer – och i anslutning till den en härlig altan med himlen som närmaste granne.

Förra året utsågs restaurangen till Årets affärskrog. Här verkar Frida för den matlagningskonst som ligger henne varmast om hjärtat; en fusion av nordiskt och japanskt.
― Jag jobbar med svenska råvaror och adderar smaker och tillagningsmetoder från Japan. Det kan handla om att göra en glace till gös på soja och sake eller använda tunnskivad kålrot som smaksätts på japanskt vis, säger Frida och berättar att för henne är det jätteviktigt att välja råvaror utifrån säsong och hållbarhet.
― Jag vill att miljötänket ska genomsyra allt vi gör. Alltifrån hur vi hanterar sopor till valet av fisk till vår sushi, säger Frida, vars roll på TAK inte är att laga mat och leda kökspersonalen utan att ha ett helikopterperspektiv och få logistiken i restaurangen att fungera optimalt.

Det är en roll hon stortrivs med, trots att kockyrket och kreativiteten i att skapa fantastiska rätter ligger som en klangbotten i allt hon gör.
― Jag gillar utmaningen i att ta mig an en restaurang som ska klara att servera 365 gäster samtidigt. Tidigare har jag jobbar i mindre sammanhang, så detta är tufft, men också roligt. Mitt jobb handlar mycket om logistik. Hur lång tid tar det att förbereda en viss rätt så att alla gäster vid ett bord kan serveras samtidigt?

Fridas matlagningskarriär började redan när hon var femton år. Hon var skoltrött och valde Hotell- och restauranglinjen på gymnasiet, eftersom den inte krävde så mycket pluggande. Ganska snabbt insåg hon att hon hade hamnat helt rätt. Efter avslutat gymnasium jobbade hon bland annat i sushibaren på Sälens Högfjällshotell.
― Vi jobbade då med fryst, färdigskuren och ofta importerad fisk, samtidigt som restaurangen serverade hälleflundra. Jag började fundera på varför man inte kunde använda svensk fisk till sushi. Min pappa var fiskhandlare och jag är uppvuxen på fisk, så för mig kändes det självklart. När jag senare fick jobb på Yasuragi i Stockholm och lärde mig sushigastronomi började jag experimentera med atlantfisk på sushi och ja, på den vägen är det, säger Frida med ett leende.

Jag väntade mig att det skulle finnas sushi överallt, men så var det inte

På restaurang Råkultur introducerade hon, för första gången i Sverige, en sushimeny på femton bitar med fisk från Nordatlanten. Succén var ett faktum.
― Jag ville gå ”all in” med svenska råvaror på japanska, men det tog flera år innan jag faktiskt åkte till Japan för att på plats lära mig mer om matkulturen, säger Frida, som kan se många likheter mellan den svenska och den japanska maten.
Hon lyfter fram vår inlagda sill, som ju är rå fisk, och våra picklade grönsaker som exempel.

Men första mötet med Japan blev inte som hon trott.
― Jag väntade mig att det skulle finnas sushi överallt, men så var det inte, säger hon glatt.
Erfarenheten fick henne att inse att det fanns andra spännande tekniker och smaker att lära sig och ta med sig hem till Sverige.
En av sina bästa matupplevelser hade hon faktiskt i just Japan. På ett litet enkelt sushiställe fick hon en bit med rå bläckfisk – och föll i tårar.
― Det var just där och i den miljön som känslan blev så magisk. Sushin var ljuvlig och exakt i sina smaker och sin textur och kocken, som alltid jobbat där, såg det som sin viktigaste uppgift och utmaning att varje gång leverera den allra bästa sushin. Det var stort…

Som ung karriärkvinna i krogbranschen ligger det nära tillhands att tänka att hon har fått kämpa för sin position. Branschen är mansdominerad – många berömda stjärnkockar är ju män.
Men Frida upplever inte att hon har mötts av motstånd för att hon är tjej.
― Jag har skinn på näsan och kan säga ifrån, så jag har mötts med respekt. Men jag är också ödmjuk och har inga problem med att be om hjälp om jag inte kan. Jag upplever att jag har blivit extremt väl omhändertagen och min känsla är att vi är ett team som gör detta tillsammans, säger hon.

I framtiden drömmer hon om att jobba ännu mer med hållbarhetsfrågor i krogbranschen.
― Jag skulle vilja att fler restauranger förstår vikten av hur mycket världen och miljön påverkas av vilka val vi gör. Man måste tänka på miljön i alla led. Alltifrån vilka ägg vi köper till hur vi hanterar matsvinn och jag skulle också vilja jobba mot livsmedelsbutiker så att vanliga konsumenter får hjälp att göra rätt val. I dag är det inte så enkelt att välja rätt och där måste handeln bli tydligare, säger Frida, som mest lagar enkel, vegetarisk mat till sig själv.
― En god linssoppa smaksatt med lite ingefära och citron är fantastiskt, miljösmart och billigt. Eller en omelett med spenat, tomat och kanske fetaost.


Fakta

Namn: Frida Ronge
Ålder: 33
Bor: i Stockholm
Gör: Gastronomisk ledare på TAK. Har vunnit en rad utmärkelser som Årets Rising Star, White Guide, 2013, Karin Franssons Mentorpris, Årets Kock, 2014 samt Silvermedaljör i världsmästerskapet Seven Sushi Samurai för Sverige.


Foto i toppen: Emily Dahl