Profiler

Med världen som arbetsfält

Alltsedan ”Män som hatar kvinnor” från 2009 är Michael Nyqvist en av våra största internationella stjärnor jämte Stellan Skarsgård, Alicia Vicander och Joel Kinnaman. Han har medverkat i kassasuccéer som ”Mission Impossible”, ”Abduction” och ”John Wick” och har arbetat i både USA och Frankrike.

Många filmer når den svenska publiken, men inte alla.
– Det är synd. Konkurrensen om de svenska biobesökarna är hård. De smala independent-filmerna får sällan en chans. Det är en anledning till varför jag har jobbat väldigt lite i Sverige på senare år. Det görs helt enkelt inte så mycket bra film här längre. Jag tyckte att jag gick runt i samma små cirklar, det hände inte så mycket nytt. Sedan flyttade jag till New York och fick nya perspektiv. Det var nyttigt, säger Michael Nyqvist, som har bott i staden i flera år.

Plötsligt öppnades dörrar jag inte visste fanns

Han har också bott och arbetat i såväl Paris som Los Angeles. Det var efter Millenium-filmerna som det började rulla på med erbjudanden.
– Plötsligt öppnades dörrar jag inte visste fanns och numera ingår jag i Hollywoods stall. Som skådespelare och människa vill man utvecklas och komma vidare och jag har fått fantastiska möjligheter, säger Michael Nyqvist med ett leende.

Sina framgångar till trots tar han aldrig något för givet. Vandringen på röda mattan inför en filmpremiär är exempelvis något han fasar för varje gång, eftersom han är rädd för att göra bort sig och nervös för vad folk ska tycka om hans insats.
– Jag vet ju inte hur filmen kommer att tas emot. Det finns en osäkerhet där. Jag är alltid rädd att jag ska svimma eller börja kräkas. Jag tycker det är jättejobbigt, säger Michael och berättar att han undviker att se sina egna filmer, eftersom han är extremt självkritisk.

– Jag tycker ofta att jag är dålig och pinsam. Jag ser bara de där detaljerna som inte blev bra. Jag läser inte recensioner heller… samtidigt vet jag att det är lärorikt att titta.

För mig är skådespeleri på liv och död

Inför varje ny roll finns rädslan att den ska bli hans sista. Oron för att inte räcka till, att inte ”sätta” rollen svävar över honom som en skugga ända tills det lossnar och han hittar in i karaktärens innersta kärna.
– För mig är skådespeleri på liv och död. Jag drabbas lätt av en känsla av tvivel, skam och förnedring. Det handlar om att våga slå hål på mina försvar. Det är en lika skrämmande process varje gång, säger Michael och tillägger att utmaningarna är än större när han agerar på engelska eller franska.

– Först måste jag jobba mig in i ordens betydelse. Jag har ju inga naturliga associationer, som jag har på svenska. Därefter måste jag gå i karaktären och ge den kött och blod. Det är ett hårt arbete. Men jag måste inte eftersträva ett perfekt uttal, eftersom jag som svensk oftast får spela utlänning.

Det är lätt att bli starstruck och tro att skådespelarnivån är mycket högre i USA än i Sverige. Men Michael Nyqvist tycker tvärtom.
– Nivån i Sverige är faktiskt skyhög. Vi har en teatertradition i ryggen som ger våra skådespelare en klassisk skolning. I USA mumlas det mycket, ibland hör man knappt vad som sägs. Men visst, det är klart att det finns många fantastiska amerikanska skådespelare. Keanu Reeves är en av dem, han har kommit att bli en nära vän efter att vi spelade in ”John Wick”.

Han tycker inte att det är så stor skillnad på att spela in film i Sverige och i USA, även om resurserna i allmänhet är betydligt större i Hollywood. Framför kameran är jobbet ungefär detsamma. Men bakom är det en annan femma.
– Man blir omhändertagen hela tiden och skjutsad överallt av en chaufför. Som svensk kan den där uppmärksamheten kännas konstig och lite jobbig. Vi är vana vid att man inte ska tro att man är förmer än någon annan. Jag gör bort mig hela tiden när jag är i USA. Vid ett tillfälle hjälpte jag en kille med några sladdar på en inspelning och han blev väldigt stressad av det. Det uppfattades som att jag kritiserade honom. Men jag ville ju bara vara schysst, säger Michael och skrattar åt alla de där gångerna då han ”smugglas” in bakvägen på flyget, för att slippa konfronteras med vanliga resenärer.

– Det känns ju lite som en fångtransport!

Michael Nyqvist. Foto: Cornelia Nordström/TT.

Michael Nyqvist. Foto: Cornelia Nordström/TT.

Det här med att möta fans och publik är något han tar med jämnmod. Han har vant sig, även om det kan kännas en aning obekvämt. Kändisskapet gör att han i högre grad än andra måste tänka på hur han beter sig ute. Och det är ingen skillnad om han befinner sig i Sverige eller USA. Folk kikar förstulet, känner igenom honom. Några vågar komma fram för att hälsa eller kommentera något han gjort.
– Det känns helt okej, de flesta är väldigt vänliga, konstaterar Michael Nyqvist.

I Hollywoodfabriken ser hierarkierna helt annorlunda ut än i Sverige och de mest välbetalda och berömda skådespelarna behandlas med silkesvantar. Michael Nyqvist berättar att exempelvis Tom Cruise ständigt är omgiven av anställda som skrattar åt hans skämt och matar honom med små munsbitar under filminspelningen för att hans blodsocker ska hållas på en jämn nivå.
– Tom är en jättetrevlig kille och en duktig skådis. Men det där känns väldigt främmande för mig.

Efter alla år utomlands har Michael Nyqvist blivit något av en kosmopolit. Hela världen är hans arbetsfält – och om Bollywood skulle visa intresse sätter han sig utan att tveka på ett flyg till Indien. Han har längre drömt om att få medverka i en Bollywoodproduktion.

Numera är de två barnen utflugna, vilket ger honom en större frihet att hoppa på nya projekt. Men när barnen var yngre hände det att han tackade nej till jobb för att han inte ville vara ifrån dem.
– Familjen betyder allt för mig. Därför har jag ofta valt bort att jobba med teater, eftersom man då är borta kvällstid. De har under årens lopp ibland också fått följa med på filminspelningar utomlands och har då pluggat på distans för att inte missa skolan, säger Michael Nyqvist och tillägger att han känner sig väldigt svensk. Jordnära och med ett stort behov av eget utrymme.

– Jag kan bli rätt trött på det där supersociala. När jag känner att det blir för mycket drar jag mig undan och skriver. För mig är det ett sätt att kanalisera mina känslor och landa i mig själv.


Skådespelaren Michael Nyqvist spelar en av rollerna i den danska filmen "Du försvinner" som spelades in hos Film i Väst i Trollhättan. Filmen baseras på en bok av den danske författaren Christian Jungersen. Foto: Adam Ihse/TT

Skådespelaren Michael Nyqvist spelar en av rollerna i den danska filmen ”Du försvinner”
som spelades in hos Film i Väst i Trollhättan. Filmen baseras på en bok av den danske
författaren Christian Jungersen. Foto: Adam Ihse/TT

Fakta: Mikael Nyqvist

Ålder: 56
Familj: Hustrun Catharina, barnen Ellen 26 och Arthur 20, hunden Charlie
Bor: i Stockholm. Los Angeles och Paris
Gör: Skådespelare och författare. Har medverkat i ett 50-tal filmer, bland andra ”Män som hatar kvinnor” (2009), ”Colonia” (2015), ”Mission Impossible” (2011) , ”Abduction” (2011), ”Den allvarsamma leken” (2016), ”Så som i himmelen” (2004), ”Tillsammans” (2000). Har skrivit två böcker, ”När barnet lagt sig” om barndomen samt ”Dansa för oss”.


Foto i toppen: Cornelia Nordström/EXP/TT