Profiler

Niklas Strömstedt har fått storhetsvansinne

Niklas Strömstedt svart/vit
Niklas Strömstedt har en gedigen resumé. Artist, låtskrivare, översättare och programledare är lite av det han sysslat med. För tillfället repeterar han sin egen show ”Storhetsvansinne” samtidigt som han syns på teve som en av artisterna i ”Så mycket bättre”.

Musiken blev tidigt under uppväxten viktig för Niklas Strömstedt.

– Jag började svårt inspirerad av Ted Gärdestad att skriva egna låtar när jag var i trettonårsåldern. Jag minns att alla kompisar då mest lyssnade på Led Zeppelin och Deep Purple så jag brukade gömma mina Ted-skivor när polarna skulle komma hem till mig, berättar han.

Idag har han inget behov av att gömma några skivor. Hans karriär är lång och fylld av olika projekt. I januari ska han sätta upp showen ”Storhetsvansinne” på Hamburger Börs i Stockholm.

– Det är en krogshow som kommer att innehålla mycket musik och ett stort band. Rakel Wärmländer kommer vara min sidekick.

När Villatidningen frågar om han har fått storhetsvansinne svarar han snabbt:

– Jag har helt klart fått storhetsvansinne i den bemärkelsen att jag äntligen kommit på att ingen är så bra på att vara jag som just jag. Jag är så lyckligt lottad att jag fått chansen att jobba med så många begåvade människor under åren och i alla möjliga olika sammanhang. Jag skulle inte vilja vara utan något av alla de saker jag fått göra.

I somras var han på Gotland och spelade in programmet ”Så mycket bättre”. Han har fått frågan tidigare men först i år passade det in i hans schema.

– Jag tycker att programmet har hittat sin identitet och form. Ett mycket musikaliskt program där ingen röstas ut och där alla vill varandra väl, säger han.

Niklas Strömstedt var mycket nöjd med sin dag som han beskriver som julafton.

– Det var då som jag fick höra de andras versioner för allra första gången. Sen var jag en smula spänd och orolig för att de andra inte skulle tycka att min aktivitet var kul. Vi klädde ut oss till varandra och eftersom jag inte kände alla kunde jag inte veta vad de skulle tycka.

FOTO: Mattias Edwall

FOTO: Mattias Edwall

Nästa år kommer han att ge ut nytt material. Om det blir ett album, EP eller singlar har han ännu inte bestämt. Sist han släppte ett eget album var 2008.

Han bor idag i lägenhet men har ett sommarhus i skärgården. Han bodde i villa i 16 år och fick då lära sig att ta hand om en del husbehov på egen hand men ibland gick det inte.

– När pannan gick sönder på julaftons morgon kunde jag tyvärr inte fixa det själv. När det gäller renovering så kan jag göra enklare saker som att slipa och måla och sådant men jag är definitivt ingen Martin Timell.

Hans fru Jenny Strömstedt anser att han är växtanalfabet. Matlagningen är han desto bättre på.

– Min teori är att om man har bra råvaror så blir det gott.

Liksom musiken har fotbollen en viktig plats i hans hjärta. Han började spela fotboll när han var i 10-årsåldern och fortsatte att spela tills han var 24 år. Han började i Älvsjö AIK men blev värvad till AIK som tolvåring.

– Jag skadade knät några gånger och det stoppade nog en förmodad proffskarriär, säger han och skrattar.

AIK:are slutade han dock aldrig att vara. Idag sitter en AIK-tatueringen på vänster axel.

Trots allt han redan har gjort har han fortfarande drömmar.

– Det skulle vara kul att få vara med och skriva en ny musikal.

Men det roligaste tycker han fortfarande är att stå på scen och spela samt att se människor sjunga med i hans låtar.

– Det är den ultimata bekräftelsen. Jag har tänk att jag ska leva ett bra tag till och ha hälsan och huvudet i behåll så jag hoppas att kunna stå på scenen ett bra tag till.

Om Niklas Strömstedt

  • Ålder: 57
  • Bor: På Södermalm i Stockholm.
  • Yrke: Artist
  • Familj: Frun Jenny Strömstedt, 3 barn och 3 bonusbarn.
  • Utbildning: Inbillar mig att den räcker.
  • Intressen: Musik, film, fotboll, golf, gitarrer, åker skidor, är på landstället och umgås med vänner.

Foto i toppen: Mattias Edwall