Profiler

Pernilla tar nya tag

För ett år sedan sjukskrevs hon på grund av utmattning – det blev helt enkelt för många jobbprojekt på en och samma gång. Nu är hon tillbaka på banan och ser fram emot höstens mest spännande uppdrag; att leda Sveriges Radios ”Ring så spelar vi”.

Förra våren tog det stopp för Pernilla Månsson Colt. Hon jobbade med fyra tv-projekt samtidigt; ”Husdrömmar”, ”I dag och ett år”, ”Trädgårdstider” och som producent för ”Antikrundan”. Jätteroliga projekt alltihop – men det blev alldeles för mycket och hon gick in i väggen.
― Det sammanföll också med att jag fyllde 50 och att äldsta sonen flyttade ut. 2017 var ett krisigt år på många sätt. Jag älskar ju mitt jobb och det är lätt att tacka ja till allt bara för att det är så himla kul. Men till sist blev det för mycket och jag blev delvis sjukskriven i ett halvår, säger Pernilla, som efter sin sjukskrivning beslutade sig för att hon måste lyfta bort något ur sitt tajta schema för att få vardagen att fungera och för att må bra.
― Jag slutade med ”Husdrömmar” och då blev tillvaron plötsligt mycket lugnare. Det är ju inte rimligt att jobba mer än hundra procent, säger hon sakta.

Den tuffa erfarenheten av att vara utbränd har fått henne att bli snällare mot sig själv. Hon har blivit bättre på att tacka nej och på att lyssna på sin kropp och sina behov.
Det hindrade henne dock inte från att tacka ja till det hedrande uppdraget att programleda det legendariska radioprogrammet ”Ring så spelar vi”. I höst axlar hon manteln efter Lisa Syrén.
― Det känns både roligt, spännande och lite läskigt. Programmet är ju väldigt förknippat med Lisa, så det gäller att gå varsamt fram. Jag och Christer Lundberg, som också ska programleda ”Ring så spelar vi”, måste bygga vår egen relation till lyssnarna och det tar tid. Jag har ingen intention att förändra, utan möjligen försiktigt blåsa lite på det dammiga. Detta är ju inte ”min” show, där jag står i fokus, utan det är lyssnarnas, säger Pernilla, som med åren har insett att hon nästan hellre jobbar bakom kulisserna än framför.
― Att synas och stå i centrum känns inte längre lika viktigt för mig. Jag tycker till exempel att det är jätteroligt att vara producent för ”Antikrundan”. Där syns jag ju inte alls i rutan, men bidrar ändå till att göra ett riktigt bra program. Det betyder mycket för mig, att göra saker som berör och engagerar. Tv fyller en viktig funktion för många, framför allt de som är ensamma, och kan vara både sammanhållande och folkbildande.

När hon inte jobbar föredrar Pernilla att hålla sig i hemmets lugna vrå. Hon bor tillsammans med maken Stellan och yngste sonen i ett 175 kvadratmeter stort hus från 1910 i Klagshamn en bit utanför Malmö.

Jag gillar att ta dagen som den kommer

― Jag är en riktig hemmakatt. Den här årstiden är det extra härligt att bo i hus och jag njuter av att ha en trädgård. Men jag är ingen trädgårdsfanatiker som hela tiden håller på och påtar och odlar. Vi har valt att ha mycket blommor, örter och tomater, det räcker gott, säger Pernilla och berättar att familjen har bott i det putsade stenhuset i 20 år.
― Vi har ibland pratat om att flytta, men så tänker vi; varför då? Vi stortrivs ju här.

Pernilla är mycket inredningsintresserad, men har svårt att sätta fingret på inredningsstilen i huset. Hon säger med ett skratt att det nästan är enklare att räkna upp de inredningsstilar huset inte har; det är inte vitt och fräscht och avskalat, det är inte grafiskt svart-vitt och inte pastell.
― Det är mycket jordfärger och kalk, skinn, sammet, ull. Det är mjukt och ombonat. Jag gillar att mysa! Men ett hus betyder ju också att det alltid finns saker att göra och projekt att ta tag i. Tidigare kunde jag få för mig att spontanmåla om en vägg. Men med åren har jag blivit mer bekväm och tänker att det duger som det är… det är så meckigt att hålla på, det blir rörigt och tar tid.

En ledig dag brukar börja med en arla morgonpromenad i rask takt tillsammans med maken – precis som varje morgon. Därefter blir det en ordentlig frukost och sedan kanske en cykeltur – 1,5 mil –  in till Malmö där hon handlar något gott att tillaga till kvällen.
― De bästa lediga dagarna är när jag inte har något särskilt inplanerat. Jag gillar att ta dagen som den kommer och njuter av att bara vara. Att exempelvis sitta i mitt växthus och läsa en bok är underbart!


Fakta:

Namn: Pernilla Månsson Colt
Ålder: 51
Familj: maken Stellan och sönerna Gabriel, och Noel
Bor: i Klagshamn utanför Malmö
Gör: programledare i SVT, producent för ”Antikrundan” och i höst ny programledare i ”Ring så spelar vi” på Sveriges Radio


Foto i toppen: Liam Karlsson/SVT