Profiler

Sofie Sarenbrant gräver där hon står

En av Sveriges mest populära deckarförfattare heter Sofie Sarenbrant, med hittills 1,5 miljon sålda böcker. Hon drivs av en vilja att utforska sina egna rädslor och omvandla dem till spännande, läsvärda berättelser.

Det är en skrämmande tanke att något ondskefullt skulle kunna hända på vår egen gata. Men det är just vad som händer i det till synes lugna villaområdet i Bromma. Ett villainbrott går snett och en ung pojke hittas död.
Det är upptakten till Sofie Sarenbrants senaste deckare ”Syndabocken”, som kommer ut den 21 maj. Boken är hennes nionde och även denna gång fann hon inspiration till intrigen i sin egen vardagsmiljö.
― Jag utgår från mina egna rädslor när jag skriver mina historier, vad skrämmer mig? Jag har väldigt mycket fantasi, vilket såklart kan vara jobbigt privat, men en fördel som författare, säger Sofie och berättar att hon gillar det vardagsnära med mycket igenkänning.
Hon lyfter också gärna samtida samhällsfrågor, som i boken ”Tiggaren” från 2016, där den komplicerade frågan om tiggeri är en viktig del av handlingen.
För Sofie är idétorka en icke-fråga. Hon ”ser” saker hon vill skriva om överallt i sin vardag, men brukar landa i en berättelse som hon själv skulle vilja läsa.

Hon bor tillsammans med sina två döttrar och maken i en 20-talsvilla på 170 kvadratmeter i Bromma. Huset är både familjens hem och Sofies arbetsplats. Här stortrivs hon; hemmet och familjen betyder allt.
Inredningen beskriver hon som glad och lite brokig. Hennes föräldrar jobbar med inredning så hon har med sig en känsla för färg och form sedan barnsben.
― Jag är särskilt förtjust i färgglada tapeter och jag tror inte det finns ett enda rum i huset som inte har en mönstrad tapet!

Hennes arbetsdagar börjar när barnen går till skolan. Innan själva skrivprocessen drar igång gör hon en noggrann synopsis så att hon vet att boken hon ska skriva hänger ihop och att den känns meningsfull. Efter en planeringsprocess på ett par månader tar själva skrivandet vid och då jobbar hon disciplinerat varje dag tills ett råmanus är färdigt. Därefter bearbetar hon texten innan den slutligen skickas till förlaget.

Hittills har författarkarriären gått som på räls, om man bortser från den första boken som initialt blev refuserad. Det var runt 2008 då många svenska, kvinnliga deckarförfattare var på gång. Fanns det verkligen plats för ytterligare en?
― Jag fick höra att jag borde skriva en roman i stället. Men jag kände starkt att jag verkligen ville skriva deckare så jag stod på mig, säger Sofie, som sedan debuten 2010 har levererat en bok per år.

Jag tror inte det finns ett enda rum i huset som inte har en mönstrad tapet!

Ett högt tempo kan tyckas, men Sofie kör på så länge hon trivs och tycker det går bra. Hon har aldrig ångrat att hon sadlade om från journalist till författare.
― Nej, det är ju så mycket mer med det här yrket än att skriva böcker, alltifrån att stå på scen och prata till resor med intressanta människor. Jag tycker att det är givande att ha kontakt med mina läsare och försöker bjuda på mig själv och inte bara visa guldkanten i tillvaron, säger Sofie och tillägger att det är så det ser ut i dag för författare. Det är få som når stora framgångar utan att också exponera sig själva.
Bortsett från all rolig marknadsföring kring böckerna tycker hon att det bästa med att vara författare är att hon kan styra över sin tid och finnas till hands för sina barn i vardagen. Det är värt massor.

Hon ser framtiden an med tillförsikt och fortsätter på inslagen bana så länge det känns roligt. Men hon har en dröm som ännu inte gått i uppfyllelse; att hennes böcker ska filmatiseras eller bli teveserier.
― Många säger att mina böcker är väldigt sceniska och jag ser själv handlingen i filmscener när jag skriver, så jag hoppas att det kan bli verklighet en dag, säger hon med ett leende.

Sofie har nyligen fyllt 40 och med det gått in i någon sorts medelålder. Livet har, som för alla, gett henne både törnar och lycka – och en hel del lärdomar.
― Jag har med åren insett att man inte är samma person genom hela livet. Man förändras hela tiden och måste förhålla sig till de förändringarna. En annan lärdom är att det är viktigt att göra meningsfulla saker och att allt inte kan mätas i pengar och framgång. Som att skriva en deckare med min dotters klass. Det var både roligt och givande, för mig och för dem, säger Sofie.


Fakta:

Namn: Sofie Sarenbrant
Ålder: 40
Familj: make och två döttrar, 11 och 14 år
Bor: i hus i Bromma
Gör: Författare. Har skrivit nio deckare, har hittills sålt drygt 1,5 miljon böcker och finns representerad i 14 länder. Aktuell med ”Syndabocken” som kommer ut den 21 maj.


Foto i toppen: Thron Ullberg