Profiler

Stjärnkocken med tusen järn i elden

För stjärnkocken och gourmanden Danyel Couet är kreativiteten den huvudsakliga drivkraften oavsett om han lagar mat, påtar i trädgården, arrangerar blommor eller snickrar. Just nu är han aktuell som kock i SVT:s nya omgång av ”Stjärnorna på slottet”.

Stjärnkocken Danyel Couet har tusen järn i elden. I höstas var han en av jurymedlemmarna i ”Sveriges yngsta mästerkock” och i januari lagar han mat till deltagarna i SVT:s nya omgång av ”Stjärnorna på slottet”: Magnus Uggla, Lia Boysen, Sofia Ledarp, Gunnel Fred och Johannes Brost.

Utöver tv-engagemangen driver han även flera krogar tillsammans med bland andra Melker Andersson och öppnade så sent som för ett år sedan den till ytan enorma Stockholmskrogen Mother, där hållbarhet, människa och miljö står i fokus. Restaurangen omskrivs ofta som en hälsokrog, vilket får Danyel Couet att sucka uppgivet.

– Hälsorestaurang låter lite trist. Det vi gör är att servera hälsosam, fräsch och vällagad ekologisk mat i en skön miljö. Hållbarhetstänket genomsyrar allt ifrån sophantering till råvaror. Vi köper gärna in de där krokiga men smakrika gurkorna som butikerna ratar och skapar fantastisk mat som inte innehåller socker och laktos, samt ett minimum av gluten. Idén väcktes när jag själv under en period åt fel, gick upp i vikt och mådde dåligt på grund av det.

I dag är han åter i god form och tar gärna för sig av alla möjligheter som bjuds. Det innebär förstås mycket jobb. Men så länge han tycker det är kul ser Danyel Couet ingen anledning att tacka nej.

– Det känns jättekul att få vara med i så många varierande sammanhang och jag har lärt mig mycket. Erfarenheten med ”Sveriges yngsta mästerkock” var fantastisk och jag blev otroligt imponerad av hur duktiga barnen var på att laga mat. Jag trodde faktiskt att de skulle få mycket hjälp på traven och att det som syns på tv är lite tillrättalagt. Men så var det inte, de var på riktigt superduktiga. Om de inte hade fått möjlighet att börja laga mat så hade de säkert hittat andra sätt att kanalisera sin kreativitet, säger Danyel Couet.

Han menar att det är det matlagning till stor del handlar om; skapande och kreativitet. Han gläds åt att intresset för matlagning numera är så stort i Sverige och att allt fler vill laga från grunden.

– Många blir väldigt skickliga hemmakockar och medvetenheten om hur man hanterar råvaror är stor. Jag har en granne som bjuder mig på jättegod mat och trots att jag själv är kock så uppskattar jag att bli bjuden på hemlagat. Matlagning är en hobby för många och vi ser ju hur stort intresset är för matlagningsprogram och kokböcker, säger Danyel Couet, men tillägger med ett litet leende att det kanske har gått lite inflation i matlagningsprogram på tv.

– Vem som helst kallar sig kock. Men för mig är detta mitt yrke och med det kommer en bred kompetens som sträcker sig bortom själva matlagandet. Restauranggäster har krav på en totalupplevelse och i dag räcker det inte med att servera god mat, man måste kunna erbjuda ett helt koncept. Men samtidigt är det ju så att mitt yrke har fått högre status i och med att kända kockar och spännande mat lyfts fram i media. Folk är intresserade och kunniga och det tycker jag är bra.

För Danyel Couet var kockyrket ingen självklarhet. Han hade som ung siktet inställt på att bli snickare. Han var kreativ och ville ha ett hantverksjobb. Han menar att det på sätt och vis finns likheter mellan snickrandet och matlagandet. I båda yrkena krävs det känsla och ett driv att skapa och nå fulländning. I hans fall blev det till sist kockyrket som lockade mest och i och med det fick han utlopp för sin kreativitet. Snickrandet blev i stället en hobby, jämte en hel del annat skapande. Som pianospel till exempel. Under lediga stunder sätter han sig gärna vid flygeln och försvinner bort i musikens värld.

– Jag är konstnärlig och tycker om såväl musik som att snickra och fixa hemma. För mig är det ett konkret sätt att koppla bort jobbet… en dröm jag har är att bygga egna möbler, men just nu kanaliserar jag min händighet genom projekt hemma i villan i Sollentuna och i huset på Gotland. Jag har renoverat en hel del själv, lagt golv och så. Dessutom älskar jag trädgårdsarbete och har en fint tuktad villaträdgård med formklippta buskar och snygga rabatter. Men på Gotland får trädgården vara naturlig med en massa rosor och andra vackra blommor, säger Danyel Couet.

Ja, blommor är en annan passion. Han älskar att göra blomsterarrangemang, både privat och till sina restauranger.

Han lyser upp när han pratar om den gotländska gården med anor från 1100-talet som han och hustrun nyligen köpte. Den är hans absoluta favoritplats på jorden och här ägnar han mycket tid åt långsam matlagning i fantastisk miljö – som till stora delar påminner om hans andra hemland Frankrike.

– Gotland är väldigt vackert och påminner om Provence, säger han.

Danyel Couet är född och uppvuxen i Sverige, men har en fransk pappa, så det franska köket och smakerna ligger honom varmt om hjärtat. Det är oftast han som lagar maten hemma. Häromdagen blev det kyckling i ugn som fick steka riktigt länge på låg värme med timjan, rosmarin, citron och vitlök. Till det serverade han varma grönsaker. På frågan om han kan nämna någon favoriträtt skakar han på huvudet.

– Det är omöjligt. Men jag kan säga att jag tycker om mat som tar tid att tillaga, då blir det som allra bäst. Och visst går jag igång på de franska smakerna. Om jag måste välja några ingredienser som jag inte kan vara utan i mitt kök så är det citron, vitlök, timjan och svartpeppar. Med dessa smaksättare kan man skapa en fantastisk måltid.


 

Namn: Danyel Count.
Ålder: 43.
Familj: fru och två barn.
Bor: i villa i Sollentuna.
Gör: kock och gourmand som äger och driver flera framgångsrika restauranger i Stockholm i F12-gruppen. Har skrivit fyra böcker och har bland annat medverkat som jurymedlem i ”Sveriges yngsta mästerkock”. Aktuell som kock i SVTs ”Stjärnorna på slottet” våren 2017.