Profiler

Vem vill inte njuta av livet?

Per-Åke Hultberg
Det är svårt att inte tycka om Edward Blom. Han sticker onekligen ut med sin varma och färgstarka personlighet i det annars oftast så slätstrukna och gråtrista kändislandskapet. För snart tio år sedan klev han ut i det offentliga rampljuset. En kulinarisk resa som bara fortsätter.

– Är man krullhårig och tjock så sticker man ut, säger Edward Blom och berättar att så har det alltid varit. Även när han började årskurs sju och var klädd i kavaj och slips. Idag, många år senare när slipsen fått konkurrens av flugan, har vi lärt känna honom som något så ovanligt som en gladlynt, entusiastisk och genuint trevlig tv-personlighet. Och inte minst, bildad och vältalig. Nästan som hämtad från en svunnen tid. I synnerhet när han med stor frenesi delar sina passioner i livet – mat, dryck och kulturhistoria. Men också om hem och familj, visar det sig.

Jag är en munter person som älskar livet

Vi fick en pratstund med Edward, mitt i vardagslivets bestyr med massor av järn i elden. Ett minst sagt intensivt arbetsliv han delar med hustrun Gunilla. Här varvas tv-inspelningar med reklamuppdrag, möten, bokskrivande och föredragshållande. Just nu även lansering av Edwards glögg. Parallellt som det viktigaste av allt rullar på, familjelivet där två små barn ska ha sin självklara plats. Som grädden på moset ägnar sig Edward åt flera timmar matlagning i familjens kök, varje dag.
– Visst är det ett helt annorlunda liv med familj och två små barn. Det är hektiskt, erkänner han och skrattar. Perfektionisten i Edward har onekligen fått ge avkall på tidigare ungkarlslyx. Städningen har helt gått helt åt pipan, säger han. Det är inte lika illa med nöjesliv och tid för vänkretsen. Men det är naturligtvis inte som förr.
– Jag beklagar mig absolut inte. Tvärtom. Jag är en munter person som älskar livet och är ganska duktig på att tacka ja till roliga saker. Andra kallar mig livsnjutare. Det säger jag inte själv, men vem vill inte njuta av livet? Sitter jag på en fin restaurang med god mat och dryck i goda vänners lag, så vill jag gå helt upp i det. Då är det fruktansvärt att inte kunna njuta. Får man skuldkänslor ska man låta bli, säger Edward, som just den här dagen ska äta lunch ute på stan.

Det kan vara jobbigt men också trevligt

Edward Blom. Foto: Eva Hildén Smith.

Edward Blom.
Foto: Eva Hildén Smith.

Det händer åtminstone en eller två gånger i veckan. Oftast blir någon av de bättre lunchkrogarna i de närmaste kvarteren i Stockholms innerstad. Och ute på stan är han i stort sett varje dag. Så någon riktig hemmaman blir jag nog aldrig, inflikar han. Men att det egna hemmet är viktigt framgår med all tydlighet när Edward berättar om sina ideal kring heminredning, färgsättning, möbler och arkitektur. Även här sticker han ut.
– Jag är mycket road av inredning. Har bestämda smaker om vad jag vill ha, även vad jag inte vill ha. Vitt, svart och grått är förbjudna färger, säger Edward med eftertryck. Med andra ord, inga vita väggar här. Sent 1800-tal eller jugend ska det vara, både ifråga om färger, tapeter och möbler. Klassiska färggranna tavlor och speglar i guld.

Edward, tillsammans med frun Gunilla. Foto: Eva Hildén Smith

Edward, tillsammans med frun Gunilla.
Foto: Eva Hildén Smith

– Ingen modernism, absolut inget efter 40-talet, poängterar han. Motvilligt har han ändå tvingats acceptera en och annan modern möbel. Familjen måste ju ha sitt. Motvilligt har han och hustrun Gunilla också fått ställa undan många vackra prydnadssaker. Både för att skydda dem från barnens ivriga fingrar och på grund av platsbrist.
– Vi har letat efter hus i ett par år. Drömmen vore en stor hyresvåning och ett sommarhus på landet. Men det lär vi väl aldrig få. Så en villa inte allt för långt från stan är vad vi sträcker oss efter. Och det får inte kosta mer än 750 kronor med taxi från innerstan, säger Edward och skrattar, samtidigt som han påpekar det självklara att det givetvis inte får vara vilket hus som helst. Högt i tak ska det vara och gärna byggt mellan 1850 till 1919. Absolut inget nyare än 1950.


Edward om husmanskost

Jag är som många andra uppväxt med isterband, pölsa och blodpudding. Hemlagad blodpudding stekt i ankflott med sidfläsk, lingonsylt och madeira är en delikatess. Mat behöver inte vara dyr men den ska vara genomarbetad.

Edward Blom. Foto: Eva Hildén Smith/LaBelle re.

Edward Blom.
Foto: Eva Hildén Smith/LaBelle re.

… om barnmat

– Även små barn har väl rätt till god hemlagad mat. Vi har därför tagit fram en kokbok med härlig mat för barn från 4 månader och uppåt. Den heter ”Mums för minigourmeter och matgladisar”.

… om njutning

– Det är viktigt att kunna njuta. Men det är inte det viktigaste i livet. De jag beundrar är människor som gör något viktigt, något som gör världen lite bättre. De som offrar sig för andra, som ägnar livet åt sina medmänniskor.

… om kändisskap

– Att vara igenkänd av alla gör att allt tar längre tid. Alla selfies, alla som vill prata. Det kan vara jobbigt men också trevligt.


 

Fakta: Edward Blom

Ålder: 47 år.
Familj: Frun Gunilla och två barn.
Gör: Egenföretagare, gör främst tv- och radioprogram samt kokböcker.
Intressen: Umgänge med vänner, kulturhistoria, litteratur, scenkonst, politik och samhällsfrågor, religion och andlighet, vandringar och resor.


Foto i toppen: Eva Hildén Smith