Aktuellt Trädgård

Så slipper du ovälkomna gäster

Oscar Nilsson
Skriven av Oscar Nilsson
Här kommer smarta tips för hur du försvårar besök av ovälkomna gäster i trädgården och hur du blir av med de som redan hittat dit.

Rådjur

Rådjur

Kan hoppa över de flesta staket. För att mota dem behövs minst 1.80 meter högt viltstaket eller liknande. Produkter på marknaden som har illaluktande ämnen (för rådjur), kan hjälpa i bästa fall, eller ett tag, men det finns inga garantier. Även otvättad ull, urin och hund kan avskräcka, men inte alltid. Ett rådjur är alltid mån om sin flyktväg. Trånga utrymmen, utspridda vattenslangar och leksaker att kliva över, kan också hjälpa, prova er fram!

Katter

Katter

Uträttar gärna, och gömmer sina behov, i planteringar eller i barnens sandlåda. Det finns godkända medel på marknaden att stoppa ner i sandlådan. Just att det är en ”låda” lockar katter extra mycket, då de kan gömma sig där. Täck med något nät eller liknande när barnens sandlek är slut. En öppen sanddyna kan vara mindre lockande för katter.

Fåglar

Fåglar

Starar, skator kråkor och kajor gillar bär och håller noga utkik efter när de är mogna. Bärnät är en smart uppfinning och kan mota fåglarna, inte alltid. Lägg annars en leksaksorm eller en låtsasrovfågel nära, så kan det eventuellt hjälpa. Håll framför allt koll själv när bären är mogna och plocka av den och njut! (Lämna överflödet till fåglarna).


Sorkar

Sorkar

Av olika sorter kan göra stor skada i en trädgård. De märks inte alltid förens det lilla fruktträdet plötsligt välter, då inga rötter finns kvar. Ibland kan man se hål i gräset, och om ni går på en yta där de rör sig mycket sjunker marken ner, då den blivit perforerad. Katter kan bli mästare på att hålla borta sorkar. Att hålla gräset kort hjälper en hel del. Det finns även vibrerande skrämselprodukter mot sork, som kan fungera. Men om ni oroas för att samma sak händer det nya fruktträdet som ska planteras, lägg fint kycklingnät nederst i gropen, så att det klär gropen ända upp till ytan. Plantera trädet i gropen.

Harar

Harar

Gnager gärna på stammar på unga träd. Klä stammen med kycklingnät cirka en meter upp, som blir diskreta och luftiga och går lätt att justera med trädets tillväxt, och motar då hararna enkelt och effektivt.

Mördarsniglar

Sniglar

Är en plåga på vissa platser. De verkar inte ha några större problem att trivas och föröka sig, även om de äter upp varandra (varav namnet). De är aktiva i fuktigt väder eller kvällstid. Då kan du plocka dem, och bli av med flera hundra på en kväll om du är duktig. Det finns snigelgift som är godkänt för människor, djur och natur på marknaden, men det kan bli en stor kostnad om ni har en stor tomt.
Öl är något ni också lura dem med. En djup skål, en nedgrävd flaska/burk eller liknande fyller ni med väldoftande öl. Detta lockar dem från långt håll och när de väl hamnat i ölen kommer de inte upp så lätt igen, utan kan slängas dagen efter. Ha ett skydd över ölfällan mot regn så inte ölen spädes ut, eller så att ni slipper se den, och skyddar även mot hunden eller barnen.


Tips!

Stick ner ett snyggt paraply ovarför ölbaren. Då kan sniglar lätt slinka in, men du slipper se den, du får ett perfekt regnskydd och ser tydligt var den är placerad.


Myror

MyrorBrukar gilla torra miljöer för att lägga ägg där, eller så hämtar de jord från urnor i trädgården. De är även en indikator på löss, då de ”mjölkar” lössen på sockerlösning. Det finns flera godkända medel på marknaden. Vanligt kallt vatten eller såpvatten kan hjälpa mot löss och andra mindre parasitangrepp.


Det viktigaste är att ha koll på dina växter. Vänta inte för länge med någon åtgärd, eftersom växter stressas av angrepp.
Våga vara frågvis på din plantskola, som brukar har kunnig personal, eller sök på nätet eller i böcker efter växter som skadedjur inte gillar.
Var glad om du har Nyckelpigor i din trädgård! De är inte bara vackra, utan glupska rovdjur som äter löss och annat otyg. En igelkott gör ingen skada då den äter insekter och småkryp, men hunden kan skada sig på taggarna om den är för tuff mot igelkotten.