En rullande miniatyrvilla

Profilbild
”Det ska va husvagn”, åtminstone för familjen Cronmark som bor på Ekerö. Efter att han valt bort båtlivet har de sommartid sedan 2011 kuskat runt i landet med sin rullande miniatyrvilla. Vintertid är det Idre fjäll och massor av skidåkning som gäller.

Sverige är idag ett av Europas husvagn- och husbilstätaste länder. Och marknaden bara fortsätter att växa. Det måste uppenbarligen vara något speciellt med campinglivet. För Hans och Linda Cronmark började det när deras två äldsta barn var små. Det blev helt enkelt för bökigt att segla med två småbarn ombord. Försöket med en bobar motorbåt föll inte heller väl ut. Det var inte samma känsla.
– Det var efter att vi hyrde en husvagn, en långhelg på Mölle camping i Skåne, som vi insåg tjusningen. Efter att ha kollat runt en del på olika modeller, både nytt och begagnat, valde vi att köpa en ny vagn, helt anpassad efter våra behov.

Hans berättar om den 8,6 meter långa Polarvagnen, som innehåller det mesta som behövs för ett bekvämt semesterliv, sommar som vinter. Faktum är att ”minityrvillan”, som han säger, i princip har allt som familjen har hemma i huset på Ekerö. Centraldammsugare, golvvärme, spis med fyra plattor och ugn, inbyggd micro, kyl & frys på 190 liter, luftkonditionering sommartid och skön värme på vintern. Det är aktiskt varmare och skönare än hemma i huset, berättar Hans. Självklart finns här också en toadel med duschkabin.
– Det är en otrolig frihet att året runt kunna åka dit man vill med flexibla ankomster och avresedatum. Vi har under de här åren upplevt väldigt många skiftande saker. Sommartid handlar det 3-4 veckor som vi ligger ut och åker, kanske också någon helg under våren. Idén med husvagn är ju att kunna resa med den. Den har ju hjul. Vi kanske ligger still någon vecka men inte mer, förklarar Hans.

Att bygga en sommarstugetillvaro med vagnen, som många gör, har han alltså ingen förståelse för. Höga kusten, Öland och Jylland med besök på Legoland är bara några exempel på gjorda resrutter. Fårö på Gotland med den fantastiska stranden Sudersand är också ett återkommande resmål. Men som sagt, vinterresor är minst lika viktiga, kanske ännu viktigare.
– Vi älskar skidåkning. Normalt blir det minst fem vändor upp till Idre fjäll under vintersäsongen. Vår minsting, Ture 11 månader, har redan börjat åka slalom.

Så vad blir det då i sommar? För Lova och Ivar, 10 och 9 år gamla, är det Fårö och Sudersand som hägrar. Planer finns också på en Norrlandsturné, vildmarksvägen förbi Stekenjock, en av Sveriges högsta belägna turistvägar mitt i fjällvärlden.
– Vi har en fundering på att göra en avstickare till Stryn i Norge, en glaciär som erbjuder sommarskidåkning. Så det kan bli att vi tar med oss våra skidutrusningar i sommar. Jag letar nu efter campingplatser med utomhuspool. Drömmen vore halva dagen på skidor, halva dagen i poolen, säger Hans och skrattar.

Båtlivet är dock inte helt kastat i sjön erkänner. Och det är väl egentligen ganska självklart när man som familjen Cronmark bor på Ekerö, en kommun som är helt omringad av Mälarens vatten.
– Vi har en fot kvar, en mindre motorbåt för dagsutflykter som ska i sjön så snart isen går. Men husvagnslivet kommer vi ändå aldrig att lämna.


Fakta:

  • 2016 nyregistrerades 5 321 husbilar och 3 487 husvagnar, vilket ökade husbilsbeståndet med hela 32 procent och husvagnarna med 10 procent.
  • I dag finns närmare 86 000 registrerade husbilar och drygt 287 000 huvagnar.

Källa: husvagnochcamping.se


Foto i toppen: privat

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.