Extra populärt med husbil väntetiden kan bli lång

Att vi svenskar tvingades semestra på hemmaplan under 2020 gjorde att intresset för husbilar och husvagnar ökade. I landet såldes 4 000 nya husbilar under 2020.
– Vi hade besök av många som aldrig haft husvagn eller husbil tidigare, berättar Bengt-Åke Bengtsson, husbils- och husvagnsförsäljare i Skåne.

– Förra året hade vi många besök av personer som aldrig haft husbil tidigare, berättar Bengt-Åke Bengtsson, husbils- och husvagnsförsäljare i Skåne.

Det såldes en hel del husbilar och husvagnar under förra året. Både begagnade och nya. Många såg detta som ett alternativ till en semesterresa till andra breddgrader. Ja, pandemin gjorde att vi helt enkelt var tvungna att semestra hemma i Sverige, dock även här med förnuft.
För de med sommarstugor var detta inget problem. Men för alla de som varken hade stuga, husvagn eller husbil, blev intresset stort för detta mobila semesteralternativ. Förutom ökningen 2020, har trenden för husbilar successivt ökat det senaste decenniet, medan efterfrågan för husvagn varit mer stabilt.

Hos Bengt i Örkelljunga, där det sålts husbilar och husvagnar i över 50 år, sålde företaget förra året 600 fordon, varav de flesta var husbilar, antingen nya eller begagnade.
– När det började pratas om riskerna med Corona förra våren, blev folk mycket osäkra och vi tappade väldigt mycket i försäljning mot vad vi brukar ha under en vår. När sedan beskedet kom fram i maj om att vi måste hålla oss hemma i sommar, vände det snabbt och plötsligt fick vi en rekordförsäljning, berättar Bengt-Åke Bengtsson, som tillsammans med sina systrar är ägare av Bengt i Örkelljunga och säljer husbilar och husvagnar i Syd- och Mellansverige.
– Svenskarna ville investera rätt så att de ändå kunde komma hemifrån och hitta på saker, berättar Bengt-Åke Bengtsson.

Han tror också att det snabbt spred sig ett gott rykte om att husbil var det bästa sättet att ta sig runt i landet utan att behöva planera för mycket utan ta dagarna – och vädret – som de kom.
– Det sprider sig från person till person relativt lätt. Dyker det upp en ny husbil i ett villakvarter, blir ju många grannar intresserade av samma sak och kastar en blick på bilen.

I valet av husbil finns det numera fyra olika typer man kan dela in dem i. Den billigaste är en skåpbil som iställer för lastutrymme har en inredd bodel. Nypris på dessa skåpbilar ligger på från 600 000 kronor.
Nästa variant är en halvintegrerad husbil; den modell som ökat mest i försäljning och ligger på från 700 000 kronor. Så finns det de med sovalkov ovanför hytten, en variant som minskat lite i försäljning. De dyraste är de helintegrerade exklusiva modellerna, från 900 000 kronor och uppåt.
Bengt-Åke menar att det inte går att säga generellt vad man bör köpa för husbil; det är många parametrar som spelar in; hur familjen ser ut, vad man trivs med i inredning och storlek.
– Det är väldigt individuellt vad kunden vill ha och vilken planlösning som passar bäst. Och så spelar ju ekonomin in också. Köper man begagnat, finns det många bra husbilar som kanske är fem, tio eller 20 år gamla men ändå bara rullat sommarhalvåret och därför har ett lågt miltal, tipsar han.

Det finns få husbilar som kostar under 300 000 kronor. På begagnatsidan säljs de flesta i prisklassen 300 000 – 600 000 kr.
– En husbil med en stark turbodieselmotor klarar med all säkerhet minst 30 000 mil, men de är fortfarande så nya på marknaden så man vet ännu inte livslängden innan något börjar krångla. Dessa husbilar är även väldigt välutrustade i sin bodel, och underhålls ofta väl av sina ägare, vilket gör att de kan vara en bra investering, både nya och begagnade, menar Bengt-Åke.

På grund av den stora efterfrågan på husbilar 2020, i kombination med att flera tillverkare i Europa fått stänga ned sina fabriker i omgångar, har det i år blivit brist på husbilar. Det innebär att man kan få vänta 6-12 månader om man vill beställa en ny kundanpassad bil direkt från fabriken.
– Vi valde att redan förra året förbeställa ett stort antal av de vanligaste husbilsmodeller till 2021, när vi märke den stora efterfrågan. Men även bland dessa börjar det tunnas ut nu, konstaterar Bengt-Åke Bengtsson.

Foto: Privat

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.