Elmotorer seglar uppåt

Båtförsäljningen ökade kraftigt under 2020 som en följd av att svenskarna fick tillbringa semestern hemma, och trenden håller i sig. I år överväger nästan en halv miljon svenskar att köpa fritidsbåt, enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av företaget Ecster.

Du kan ha mycket trevligt om du köper båt oavsett om det handlar om en insjö eller havsvik, en motorbåt eller segelbåt. Det är en fantastisk känsla av att i sin egen takt upptäcka platser i sjöar eller i skärgården. Och båtklubbarna, som många väljer att bli medlemmar i, har alltid aktiviteter för sina medlemmar.
– Vi och många andra klubbar kör Poker Run då och då; en bra familje- eller ungdomsaktivitet där man på snabbast tid ska hitta kontroller på olika öar i en sjö. Detta är ett jättebra sätt att lära sig navigera och att hitta i den sjö där du har din båt. Klubbarna har även gemensamma utflykter då båtägarna tar sig till en bestämd vik och ankrar upp och umgås, berättar Mikael Ekström, funktionär i Helgasjöns Segelsällskap, en klubb för både seglare och motorbåtsägare.
– Ibland har vi 20 båtar som ankrat upp i rad på en gemensam utflykt! Och så har vi förstås tävlingar med segelbåtar med jämna mellanrum.

– Innan du slår till och köper en båt, tänk på att se till att ha ordnat båtplats. Och plugga gärna in lite sjövett också, säger Mikael Ekström.

Mikael, som varit båtägare i många år, märker att sättet att åka ut med båt på sjön har förändrats med åren.
– Förr var fler ute med större båtar som de sov över i. Numera har de flesta lite mindre båtar som de gör dagsutflykter med för att bada och grilla och sedan åker de hem igen för att hinna med barnens andra aktiviteter, konstaterar Mikael och berättar att på Helgasjön har merparten av båtägarna så kallade styrpulpetbåtar med motorer på 50–80 hk.

Det finns motorbåtar i många storlekar och modeller. Den minsta är en roddbåt med aktersnurra, 4,5–5 meter lång. Så kommer styrpulpetbåten, en öppen båt med ratt och gas i en styrpulpet i mitten eller mot ena sidan av båten. En amerikansk typ med extra stor sådan pulpet med plats för två personer kallas walkaround.

Hardtop är en öppen båt där främre delen är övertäckt medan den bakre delen kan täckas av ett kapell. Längden är 5–6 meter. Daycruiser är en annan modell, relativt platt men med kök och bra sovplatser under däck och stor öppen sittbrunn. Dessa är oftast 4,5–8 meter långa. En typ av daycruiser är bowrider, som saknar fördäck och i stället är öppen med sittplatser.

Nästa steg är en kabinbåt med ruff, högre än en daycruiser, med runt 1,75 meter i ståhöjd i en ruff under fördäcket och 7–10 meter lång.

Slutligen har vi snipa, en båt som är spetsig både i fören och aktern, och går lika snabbt som den är lång. Den kan vara antingen öppen eller med ruff. Utvecklingen av båtmotorer har gått framåt de senaste decennierna. Numera är motorerna mycket tystare än tidigare. Nu håller även nya eldrivna båtar liksom försäljningen av separata elmotorer på att ta mark i båtbranschen. Man ska dock vara observant på att batterierna har begränsad kapacitet och än kan man inte ”fylla på el” på speciellt många platser i skärgården!

Mikael, som seglat en hel del, berättar vidare att senaste utvecklingen för segelbåtar är hydrofoilingbåtar med bärplan, ett alternativ till segelbåtar med köl. Båten glider lättare fram på ytan av vattnet och kan sålunda sväva fram snabbare då det blir lägre vågmotstånd.
– Det är en fantastisk känsla att glida i väg i skärgården med en segelbåt. Jag har varit på samtliga svenska kuster och även åkt till Öland och Gotland, och njutit av vindarna, ler Mikael.
– Men innan du slår till och köper en båt, tänk på att se till att ha ordnat båtplats. Och plugga gärna in lite sjövett också, tipsar Mikael Ekström.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.