Snickra behöver inte vara så komplicerat

Maria Zaitzewsky Rundgren

Trädgårdsmästaren Linnéa Dickson har alltid gillat att snickra. Nu vill hon lära andra hur man kan göra det så enkelt att vem som helst klarar av det. I nya boken ”Snickarglädje i trädgården” delar hon med sig av sina bästa knep.

Gröna fingrar i all ära, men ibland är det bra att kunna bygga och snickra lite, för att direkt kunna lösa ett problem i trädgården. Men när det gäller snickeri så tar det stopp för många; hjälp vad svårt! Hur gör man?
—Det var därför jag skrev boken ”Snickarglädje i trädgården”. Det är en bok jag själv hade saknat om jag hade varit nybörjare. Många andra böcker om snickeri är för svåra. Jag går igenom vilka verktyg som är bra att ha samt enklare trädgårdsprojekt att bygga, steg för steg. Som odlingslådor, fågelholkar och spaljéer. Men här finns också inspiration för den som vill testa något mer avancerat, som en grind eller ett böntorn, säger Linnéa, som själv har byggt en vacker och egendesignad grind.

I trädgårdsmästare Linnéa Dicksons trädgård blomstrar det för fullt i en salig blandning av färger och ätbara grödor. FOTO: Kristofer Matti

Den kom till ur ett behov. Den nya hundvalpen tenderade att rymma, så en grind var nödvändig. Men i stället för att köpa valde Linnéa att bygga en egen med delvis gammalt virke. På så vis fanns det utrymme att misslyckas utan att det kostade för mycket.
—Jag är dålig på att beräkna och kan vara rätt slarvig eftersom jag vill bli klar snabbt, men här tog jag mig tid och var noggrann och resultatet blev jättebra, ett litet konstverk!
Linnéa är uppvuxen i ett hem där kreativiteten och händigheten var stor. Själv älskade hon träslöjden i skolan och minns fortfarande med stolthet lådan hon snickrade och dekorerade med ett fornnordiskt mönster.
—Men många saknar förebilder och erfarenhet och då är det perfekt att börja med något enkelt som går att klara av, säger Linnéa.
Till vardags jobbar hon som ansvarig trädgårdsmästare för Slottsträdgården i Malmö, men även fritiden ägnas åt diverse bygg- och trädgårdsprojekt.
2020 köpte hon och maken ett ödehus som stått tomt sedan 1970-talet. Det ligger på en historisk plats bara 500 meter från deras bostad i Ljungarum. Huset är 28 meter långt och 300 kvadratmeter, så det finns mycket att göra.

Ihopsnickrad tvättställning på plats i trädgården! Här hänger även lilla kanin på tork. FOTO: Kristofer Matti

—Vår dröm är att skapa en verksamhet i framtiden med kurser, workshops och övernattning. Som det är nu pendlar jag till Malmö varje dag, vilket tar på krafterna. Det skulle kännas bra att skapa något där vi bor och bidra till hela byn och området.
Huset där de bor är från 1873 och det är också ett pågående renoveringsprojekt. Invändigt har hon försökt att återskapa en gammaldags känsla, men utvändigt återstår en hel del. Som takbyte och fasadmålning. Mest fokus har hon lagt på trädgården!
För den som är sugen på att börja snickra är hennes bästa tips att våga ta steget och bara börja.
—Det måste inte bli perfekt och det är okej att misslyckas. Men det är otroligt tillfredsställande att känna att det här har jag byggt själv!

Tips på enkla byggprojekt

  1. Växtstöd till sommarblommor, som exempelvis dahlior. De tenderar att lägga sig om det regnar hårt. Men med hjälp av bambupinnar håller de sig uppe och det blir ordning och reda i rabatten.
  2. Bygg en fågelholk! Här får man klura kring vinklar, mäta, måla och dekorera. Genom att prova sig fram lär man sig massor.
  3. Bra pallkragar i olika storlekar
  4. Spaljéer för att skapa ”rum” i trädgården
  5. En ljugarbänk är ett lite svårare projekt där man kan behöva ta in hjälp

Vill du lära dig att snickra ihop ett böntorn, så finns inspiration i Linnéas nya bok "Snickarglädje i trädgården". FOTO: Kristofer Matti

Foto toppbild: Kristofer Matti

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.