Blomstrande sommaridyll som nästan sköter sig själv

Redaktionen

Vill du njuta till max av vackra doftande blommor i din semesterträdgård? Här är sju vackra blommor som klarar nästan allt. Perfekt för sommarstället!

Plymspirea är en ståtlig perenn som får en överdådig blomning av gräddvita, honungsdoftande plymer. Blommar i juni och juli. Foto: Granngården

Vildkaprifolen ger röda bär och doftar ljuvligt. Har en slingrande och klättrande växtsätt, vilket gör att den passar utmärkt i pergola eller spaljé. Blommar som mest under juli – september. Foto: Granngården

Eldkaprifol bjuder på orangea och scharlakansröda blommor under juni – september. Foto: Granngården

Luktpion är en ståtlig och vacker gammeldags perenn som doftar underbart. Den är riktigt tålig och lättodlad, och kan bli 100 år gammal! Blommar i juni och juli med 10-15 centimeter stora blommor. Finns i många färger. Foto: Granngården

Gullboll är en tålig perenn som kan bli upp till två meter hög. Dess ljusgula blomster bildar stora, gyllene klot som blommar från början av augusti. Om den inte har något att luta sig mot måste den bindas upp. Foto: Blomsterlandet

Tigerliljan är en klassisk torparväxt som blommar med stora klockformade, orangeröda blommor. Blommar i juli-augusti med upp till 15 centimeter stora, orangeröda blommor med svarta prickar. Fin som snittblomma. Foto: Pixabay

Studentnejlikan är en hög, gammaldags perenn som lyser upp rabatten med sina intensivt röda blommor. Den älskar sol och klarar sig nästan överallt. Kallas också för ”Brinnande kärlek”. Blommar från juni. Foto: Impecta

Luktärt och lavendel sprider väldoft hela sommaren. Lavendel är perfekt att använda som inramningshäck. Luktärten kan du plocka till sommarens buketter. Nya, blombärande skott fortsätter komma hela sommaren. Foto: Blomsterlandet

Tips för sommarstället – så får du en lättskött trädgård

  • Välj tåliga växter som sköter sig själva.
  • Strunta i att gödsla gräsmattan. Då växer det långsammare så du slipper klippa lika ofta.
  • Plantera många perenner av samma sort tillsammans så att de täcker marken. Då lämnas inget utrymme för ogräs.
  • Placera växterna där de mår som bäst beroende på hur solen ligger.
  • Skippa stenläggning om du inte vill lägga tid på att rensa ogräs mellan fogarna.
  • Det kan vara skönt med en altan att dricka kaffe på när gräset är blött. Om du bygger den lite upphöjd med markduk och grus under så slipper du växtligher som annars kan dyka upp i springorna.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.