Min kropp är mitt arbetsverktyg

Maria Zaitzewsky Rundgren

Det går bra just nu för skådespelaren Oscar Töringe. I och med den tokhyllade SVT-serien ”Tunna blå linjen”, där han spelar polisen Magnus, har han blivit ett känt ansikte för den breda massan. Inom kort kommer han dessutom att synas i två nya biofilmer.

Plötsligt blev han igenkänd överallt. Efter sin medverkan i SVT-serien ”Tunna blå linjen”, som nu är inne på andra säsongen, blev han den hunkiga polisen Magnus för hela svenska folket.
— Det är roligt att få uppskattning för det man gör, men jag är väl inte helt bekväm med uppmärksamheten, säger Oscar, som just nu är aktuell i sångteaterföreställningen ”Alltid vara vi” på Stockholms stadsteater.
Skådespelare har han varit hela sitt vuxna liv. Men till en början ville han göra något annat. Mest för att inte välja den ”enkla” vägen och kliva rakt in i sin pappa Anders Granströms fotspår.
— Men när jag väl började skådespela så insåg jag att det var det jag verkligen ville göra. Jag utbildade mig på Teaterhögskolan och har sedan fortsatt med teater och film.
Bland annat har han synts i ”Min pappa Marianne” och ”Comedy Queen”. Och inom kort kommer publiken att få se honom i ytterligare två biofilmer, ”UFO Sweden” och ”Tack för senast”.

Polisen tycker att "Tunna blå linjen" skildrar deras arbete på ett trovärdigt sätt. FOTO: SVT Håkan Schüer/Anagram

Rollen som polisen Magnus i ”Tunna blå linjen” fick han via en casting. När han fick klart för sig vad serien handlade om och att han skulle få spela mot bland andra Amanda Jansson (Sara i serien) blev han jätteintresserad och tackade ja. Det har han aldrig ångrat.
Arbetet med serien har inneburit mer research än vad som är brukligt för skådespelare, i och med att han som polis måste gestaltas på ett trovärdigt sätt. Även om ramberättelsen är fiktiv så ska polisens arbete skildras så nära verkligheten som möjligt.
—Vi höll workshops, tog hjälp av poliser och gick en komprimerad polisutbildning där både teori och fysik ingick. Vi tränade jujutsu och taekwondo, vi övade på olika grepp och har jobbat i uniform, vilket kan vara både tungt och otympligt. Det kändes väldigt gediget och var en förutsättning för att serien skulle bli bra, konstaterar Oscar.

Han berättar att ”Tunna blå linjen” har fått mycket beröm från polisen, som tycker att deras arbete skildras på ett trovärdigt sätt.
—De är unisont glada. Det betyder mycket för dem att folk får en rättvisande bild av hur de jobbar.
Oscar är uppvuxen i Skåne, men pratar till vardags mera som en stockholmare; han bor numera i södra Stockholm med fru och tre barn.
—Alltså, jag vet inte varför det har blivit så… men när jag spelade in ”Tunna blå linjen”, som ju utspelar sig i Malmö, fick jag beröm av skåningar som tyckte att jag pratade skånska som en infödd, säger Oscar med ett leende.
I och med att han nu har en av huvudrollerna i ”Alltid vara vi” på Stockholms stadsteater, har en dröm gått i uppfyllelse.
— Jag har alltid velat stå på Stadsteaterns scen, att få vara en del av denna stora och välfungerande teater. Och nu gör jag det. Det känns riktigt bra och publiken verkar gilla föreställningen!
Vad som händer under 2023 vet han ännu inte. Men han är inte orolig för att gå arbetslös. Om han fick helt fria händer så skulle han starta en egen teater med restaurang, där han skulle framföra banbrytande scenkonst och driva intressanta teaterprojekt.

I dokumentären "Bakom Tunna blå linjen" får vi följa arbetet bakom succéserien. FOTO: SVT

Hans främsta drivkraft som skådespelare är att få skapa, utvecklas och flytta fram gränser i bra sammanhang. Inte nödvändigtvis berömmelse. Även om den förstås genererar fler jobb och spännande erbjudanden.
— Efter ”Tunna blå linjen” har jag fått fler chanser och erbjudanden, så är det. Det har varit mycket fokus på mig de senaste tre åren. Min fru är också skådespelare och hon har fått anpassa sig efter mina projekt. Men det gäller ju att hitta en bra balans så att båda få chansen att utöva sitt yrke… vi har tre barn också som kräver sitt, säger Oscar.

Han har aldrig varit något träningsfreak, men efter ”Tunna blå linjen” och de fysiska utmaningar som rollen krävde, har han vant sig vid att gå på gym, promenera och hålla igång kroppen.
—Min kropp är mitt arbetsverktyg, jag inser att jag inte mår bra om jag inte tränar, säger han.

Med tre barn och ett krävande jobb är det inte lätt att hitta egen tid. Så han brukar inkludera barnen när han ger sig ut i skogen till exempel. Det blir en härlig utflykt för allihop.
På somrarna är familjen i Skåne hos Oscars föräldrar, Sanna och Anders, och någon gång per år flyger de ner till Apulien i Italien, där föräldrarna äger ett hus.

Fakta:

Namn: Oscar Töringe
Ålder: 39
Familj: Fru och tre barn i åldrarna 8, 5 och 1,5.
Bor: I en lägenhet söder om Stockholm.
Gör: Skådespelare. Just nu aktuell i ”Tunna blå linjen” (SVT), i ”Alltid vara vi” på Stockholms stadsteater samt i kommande biofilmerna ”UFO Sweden” och ”Tack för senast”.

Foto toppbild: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern