Håll tjuven borta i sommar

Susanna Lans

Publicerad: 2024-07-16

Under juni till augusti inträffade cirka 1 600 villainbrott i Sverige 2023. Ett inbrott hemma eller i fritidshuset ställer till det ordentligt. Stulna kära ägodelar är så klart en del, men också efterarbetet med att anmäla brottet och städa upp. Även känslan av att någon varit inne och rotat i dina privata grejer är i många fall obehaglig i en lång tid.

Pernilla Löfving, egendomsskadereglerare på LF Uppsala. Foto: Privat.

Men det finns en hel del knep att ta till för att minska risken att bli drabbad. Pernilla Löfving, egendomsskadereglerare på LF Uppsala, ger sina råd till villaägare i sommar.

Satsa på säkerhetssystem: Hemlarm och övervakningskameror kan vara avskräckande för tjuven. Se till att skylta att ditt hem är säkrat.

Goda grannar: Be grannarna att hålla ett öga på ditt hem när du är borta. Kanske kan de parkera på din uppfart ibland?

Använd timers: Använd tidsinställda lampor som kan tändas och släckas vid olika tider för att ge intryck av att det är någon hemma.

Håll efter din trädgård: En skött trädgård signalerar att någon är hemma. Klipp gräset regelbundet och lås in trädgårdsredskap och verktyg. Om du reser bort länge så kan en peng till grannen för gräsklippning vara en god investering.

Tagga ner sociala medier: Dela inte semesterbilder på hela familjen på öppna konton. Undvik helt enkelt att berätta att ingen är hemma.

Se över dörrar och fönster: Se till att alla dörrar och fönster är ordentligt låsta. Glöm inte altandörren!

Ta in soptunnan: En soptunna som är tom en hel vecka är ett säkert tecken på att ingen är hemma. Eller be grannen att använda din tunna emellanåt.

Lås in: Ställ undan cyklar och motorcyklar i garage. Förråd och garage är också utsatta platser för inbrott, så säkerställ att du låser ordentligt.

Lagra posten: Har du ingen som kan ta in din post när du är bortrest så be att få lagra hos posten, eller gör en tillfällig eftersändning. Ta en paus i dina tidningsprenumerationer.

Ha koll på dina ägodelar: Gör en förteckning och ta bilder på dina värdefulla ägodelar. Förvara förteckningen och foton utanför hemmet. Det är bra att ha när polisen ska återlämna stulna föremål.

5 tips för en lättskött drömträdgård

  1. Identifiera vad som är din drömträdgård.
  2. Fundera över vad som gör att du/din familj mår bra i er trädgård.
  3. Landa i insikten att din trädgård är natur, en levande plats som kommer förändras
  4. Lär känna din plats, jobba med naturen, välj växter med omsorg & sköt dem enligt naturens regler
  5. Känns det svårt, låt trädgården få vara natur eller ta hjälp.