Funktionellt året runt

Redaktion

Ett bra solskydd kan göra stor skillnaden inomhus – året runt. I dag finns det automatiserade och energieffektiva solskydd för alla typer av önskemål.

De flesta kanske tänker på sommar när man hör ordet solskydd, men faktum är att det idag finns solskydd som fyller viktiga funktioner året runt. Utöver det uppenbara, att skydda för solen, så finns varianter som behåller värmen i huset under vintern, och som skyddar rum från att bli överhettade under sommaren.

Solskyddet kan exempelvis mörklägga, minska buller, förbättra akustiken, undvika blekning av möbler eller agera inbrottsskydd. Det är därför viktigt att fundera igenom vad man vill ha ut av sitt solskydd innan köp – och inte minst önskad design och färgval.

Dubbelcellsgardiner är stilfulla alternativ för att skydda mot sol, värme, insyn, ljus och blekning, men även mot kallras. Foto: Luxaflex

För några år sedan var det mest markiser, rullgardiner och persienner som fanns på marknaden. Idag finns det solskydd anpassade för alla typer av fönster och byggnader. Utvecklingen av textil har varit väldigt snabb de senaste åren vilket medfört att även invändiga solskydd kan vara väldigt energieffektiva. De populära screenvävana ger god genomsikt även i nedfällt läge.

Idag är också smarta solskydd allt vanligare. De sköter sig själva och anpassar sig automatiskt efter rådande väderläge och ger optimalt inomhusklimat dygnet runt, året runt. Andra fördelar med de smarta solskydden är att de automatiskt fälls in vid risk för skada av till exempel vind eller snö vilket ger lång livslängd. Självklart kan du reglera solskydden individuellt när du så önskar, ofta via din mobiltelefon eller fjärrkontroll.

Foto toppbild: Luxaflex