Lägga golv själv?

2024-05-26
Med god planering och eftertanke klarar de flesta att lägga flera typer av golv själv så länge läggningsanvisningarna följs.

Klickgolv är mycket enkla att lägga själv. De är limfria och fogas samman som ett pussel. Klinkergolv går enkelt att lägga själv, förutsatt att underlaget är hårt och fast.

Linoleumgolv går i dag att få som limfria klickgolv, vilket gör dem lätta att lägga själv, enligt samma princip som laminat. Ett helt linoleumgolv kräver däremot precision och att man har mätt exakt. Fogarna ska svetsas och golvet ska limmas, vilket gör det svårare för en lekman att lägga själv.

Det finns fördelar med att låta en golvläggare lägga ditt golv. Du får allt hemlevererat, inburet och lagt. Det går fortare och smidigare än om du gör det själv och med ROT-avdrag för arbetskostnaden blir det sällan särskilt dyrt. Du får en garanti på själva jobbet, vilket kan vara en fördel vid en eventuell försäljning av huset.

Vid golvläggning i våtutrymmen bör du alltid anlita ett proffs, för att minimera risken för vattenskador. Vid läggning av stora, hela linoleummattor är det klokt att anlita en hantverkare. Mattan limmas fast i underlaget och fogarna måste svetsas.

Installation av värmekabel eller värmefolie får endast göras av behörig elektriker. Det innebär att du måste anlita ett proffs för att lägga golvvärme. Är golvslingan däremot vattenburen kan du lägga den själv. Använd exempelvis ett lamellbyggt klickgolv på ett underlag av spånskivor med fabriksgjorda spår för slangarna. Att installera golvvärme är dock ett stort och krävande arbete, varför det är klokt att anlita en hantverkare. Blir det felinstallerat kan energiförbrukningen i huset öka – vilket ju inte är tanken.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.