På rätt sida av mitten

Redaktion

I drygt trettio år har Jill Johnson försörjt sig på sången och musiken. Nästa år fyller hon 50 och tjuvstartar firandet redan på nyårsafton med föreställningen ”Simply the best”, där publiken får ta del av hennes långa karriär och de bästa låtarna.

För Jill Johnson har det aldrig känts särskilt viktigt att slå på stort när hon fyller år. Men nu när hon fyller 50 så gör hon det i storslagen stil. Föreställningen ”Simply the best” på Cirkus i Stockholm håller på att ta form och kommer att bjuda på den bästa musiken och de bästa låtarna som burit fram henne till den punkt där hon är i dag.
—Mitt jobb är egentligen ett enda stort firande och jag känner en enorm tacksamhet över allt jag har fått göra sedan jag började stå på scenen, 14 år gammal. Tänk att ha varit med så länge och att jag har fått göra allt jag vill redan…tanken svindlar, säger Jill, som gör ett chosefritt och jordnära intryck.
Någon åldersnoja säger hon sig inte ha - och energin och glädjen är densamma som alltid.
—Jag befinner mig på rätt sida av mitten och är hellre 50 plus än 50 minus, vad gäller mognad och erfarenheter. I den här branschen är man ständigt betraktad, granskad och ifrågasatt, folk tycker saker om en hela tiden och det är tufft. Nu står jag stadigare, jag känner mig trygg i mig själv och tar inte åt mig på samma sätt. Jag har slutat att vara ängslig.

Redan som nioåring visste Jill Johnson att musiken var hennes kall i livet. Idag, 40 år senare,
har hon hunnit jobba inom musik i över 30 år. Foto: Ricky Tillblad

Att göra en stor scenshow är en utmaning, även för någon så erfaren som Jill Johnson. Hon menar att den är både en famn och ett skydd – och framför allt ett sätt att sammanfatta och lyfta fram hennes musikaliska resa hittills.
—Jag har alltid sett mig som en underdog och vill förvåna människor. Det tror jag definitivt att jag kommer att göra i den här föreställningen, säger Jill glatt.
Musiken är hennes kreativa uttryckssätt, hennes sätt att berätta och nå ut.
—Jag vill alltid vara relevant och tycker det är viktigt att bottna i det man gör. Det får aldrig bli slentrian. Jag har samma framåtrörelse och massor av idéer och energi. Däremot kan jag känna av min ålder i kroppen, jag orkar inte lika mycket fysiskt. Återhämtning är jätteviktigt numera, säger Jill och berättar att hon tidigare oreflekterat kunde springa mellan jobb i ett turbotempo, utan att stanna upp och tänka efter.
—Där har jag förändrats, delvis tack vare pandemin. När branschen mer eller mindre stängde ner tvingades jag ta det lugnt. Det blev ett wake-up-call, plötsligt fick jag tid att fundera. Och så är min sambo psykolog, det spelar säkert också in, säger Jill med ett leende.
Det är i kontrasterna mellan vardagslivet och det upphöjda turné- och musikerlivet som hon är som lyckligast, konstaterar hon.
—Jag vill vara i båda världarna. Därför har jag valt att bo i en småstad där tempot är lugnare och där jag kan vara mig själv. Jag hänger inte särskilt mycket med kollegor utan strävar efter att vara som alla andra när jag inte jobbar, säger hon och använder ordet ”kall” när hon pratar om musikens roll i hennes liv.
—Det kan låta pretentiöst, men jag har aldrig lockats av kändisskapet i sig, utan det är musiken som drar, det har aldrig funnits ett alternativ för mig. Att jag råkade bli känd handlar mycket om timing och är något jag är väldigt tacksam över eftersom det har öppnat upp för så många möjligheter. Men jag hade jobbat med musik oavsett, eftersom det är… ett kall!
Jill sjöng redan i förskoleåldern och när hon var nio uppträdde hon på en scen för första gången. Fem år senare började hon arbeta som sångerska. Skolbetygen var dåliga, men det struntade hon i, eftersom hon var bergsäker på att det var musik hon skulle ägna sig åt.
Med tiden började hon skriva eget material, men det är först på senare år som hon känner att hon har något att säga på riktigt. Låten ”Dear Havanna” från 2021 handlar om dotterns frigörelse och Jills egna tankar kring att barnen växer upp och lämnar boet.
—Orden föll på plats när hon inte längre behövde mig på samma sätt. Nu känner jag att vill utforska skrivandet mer. Jag vet inte hur ännu, men att befinna sig i en skrivbubbla är härligt och något jag längtar till, säger hon.
Ordet ”snäll” har numera en lite – oförtjänt - mesig klang. Men Jill tycker att snällhet och omtanke lönar sig i livet.
—Det är viktigt att se andra och vara närvarande i nuet, såväl i vardagslivet som när jag står på en scen. Jag går gärna ut i publiken och möter folk öga mot öga. När man ger av sig själv så får man så mycket tillbaka.

Fakta:

Namn: Jill Johnson
Ålder: 49
Familj: Sambon Mattias Elg och döttrarna Havanna och Bonnie
Bor: I Ängelholm
Aktuell: Med föreställningen ”Simply the best” på Cirkus i Stockholm. Biljetter släpps den 28 september

Foto toppbild: Karin Törnblom