”Jag går ständigt runt med dåligt samvete”

Maria Zaitzewsky Rundgren

Erik Johansson har varit skådespelare i nästan hela sitt liv. Men det är som rollkaraktären Patrik i populära ”Bonusfamiljen” som han har blivit ett känt ansikte för hela svenska folket. Nu är han aktuell i långfilmen ”Länge leve bonusfamiljen”.

Teveserien ”Bonusfamiljen” har gjort sin femte säsong och är omåttligt populär. Inte minst tack vare Erik ”Jerka” Johansson, som spelar karaktären Patrik. Nu är det snart premiärdags för långfilmen ”Länge leve bonusfamiljen”.
Vad är hemligheten bakom ”Bonusfamiljens popularitet?
—Jag tror att det till stor del handlar om ett välskrivet manus där karaktärerna är flerdimensionella, precis som människor är. Man kan både älska och hata dem, det är inte svart eller vitt. Men populariteten handlar också om en hög igenkänningsfaktor. I dag lever många svenska familjer som karaktärerna i ”Bonusfamiljen”, däribland jag själv, säger Erik med ett leende.
Han har en tvåårig son med flickvännen Lisa Sjösten och två barn på 9 och 11 år från en tidigare relation. Det innebär ett ständigt pusslande med planeringsalmanackor, tider, hämtningar och lämningar.

Erik lever på många sätt som sin karak- tär i "Bonusfamiljen" med ett ständigt pusslande i vardagsplaneringen. FOTO: David Bicho

—Både serien och filmen ligger väldigt nära mitt eget liv och jag har stor nytta av det i min rolltolkning. Jag hämtar mycket inspiration ur egna erfarenheter som pappa, sambo och ex.
Erik beskriver sig själv som en pappa som ställer höga krav. Inte på barnen, men på sig själv.
—Jag går ständigt runt med dåligt samvete. Är jag tillräckligt pedagogisk? Tillräckligt lyhörd för barnens behov? Jag känner mig ofta misslyckad och så får jag ångest över det. Det är nog ganska vanligt bland föräldrar i min generation. Vi ska uppnå perfektion i allt vi gör. Egentligen borde man våga vara lite kass ibland. Tidigare generationer var ju inte alls lika ängsliga kring sitt föräldraskap…
Erik har medverkat i ett 60-tal produktioner under sin långa skådespelarkarriär. Han älskar sitt jobb, men har känt att det finns annat som han vill utforska. Att helt byta bana är inte aktuellt. Men ett spårbyte som tuffar på parallellt med skådespeleriet är en lagom utmaning. Det var så smörgåsrestaurangen i Vasastan kom till 2019.
—Jag och en kompis, som precis som jag gillar att laga mat, satt och snackade en sen kväll om att det skulle vara jäkligt kul att starta en egen restaurang. Dagen därpå fortsatte vi att planera. Vi hittade en liten lokal som kändes lämplig och så kunde vi öppna vår mack-restaurang. Vi serverar matiga mackor och allt lagas från grunden, säger Erik, vars intresse för mat härstammar från barndomen.

Utöver skådespelarkarriären har Erik även regisserat, bland annat relations- dramat "Alla utom vi". FOTO: David Bicho

—Mamma älskade att laga mat och hade alltid stora bjudningar på helgerna. Jag inspireras av hennes kärlek till matlagning och uppskattar det konkreta hantverket, som är väsensskilt från skådespeleriet. Det är jag som lagar all mat hemma och favoriter är olika pastarätter och kött. Att få till en perfekt köttbit är svårt och kräver kunskap och precision.
Erik är uppvuxen i gamla Enskede strax söder om huvudstaden; idag en pittoresk barnfamiljsidyll med svindyra villor. Fram tills nyligen har han och flickvännen bott i en lägenhet i Enskede. Men nu flyttar de in i ett K-märkt 50-talsradhus i Hökarängen.
—Jag har alltid drömt om att bo i hus och nu är det äntligen dags. Tyvärr är jag ganska ohändig, men hoppas att jag ska lära mig att fixa lite med inredningen i alla fall. Det ser jag fram emot!
I framtiden skulle Erik vilja satsa mer på att regissera. Han har bland annat regisserat relationsdramat ”Alla utom vi” – och gillade det.
—Med min erfarenhet som skådis har jag bra koll på vad regi innebär. Det känns roligt att leda och ha ett övergripande ansvar. Drömmen är att få regissera en egen långfilm. En annan del av mig vill satsa mer på matlagningen, som är en stor passion. Det vore kul att utöka restaurangverksamheten till exempel.
I övrigt bär han, i likhet med de flesta hårt arbetande människor, på en dröm om att kunna lösgöra mera tid till sig själv och familjen. Att ha tid att resa mer vore inte helt fel.

—Jag längtar till en punkt då jag bara kan vara, utan en massa krav. Ha en lugn tillvaro utan stress. Samtidigt måste man ju jobba och tjäna pengar för att kunna betala för allt man har skaffat sig. Så det är en svår ekvation att få ihop.
Just nu ser han fram emot att se ”Länge leve bonusfamiljen”, som han hoppas kommer att gå hem hos publiken.
—Om man gillar serien ”Bonusfamiljen” så kommer man garanterat att gilla filmen!

Fakta:

Namn: Erik Johansson
Ålder: 43
Familj: Barnen Rolf, Lena och Viggo samt flickvännen Lisa Sjösten.
Bor: Flyttar från Enskede till radhus i Hökarängen i Stockholm.
Gör: Skådespelare och krögare. Aktuell med filmen ”Länge leve bonusfamiljen”.

Foto toppbild: David Bicho