Pastelligt och naturligt årets badrumstrend

2024-05-29
Vi svenskar tillbringar alltmer tid i våra badrum, var femte upp till en timme per dag. Därför blir inredningen och stilen i badrummet allt viktigare. Det här är inte längre enbart ett hygienutrymme för tvagning och toabesök utan ett rum att vistas i och njuta av.

Badrum är inte särskilt trendkänsliga, eftersom de inte är helt enkla att förändra radikalt. Vi byter ju knappast kakel och inredning vart och vartannat år, utan håller oss gärna till det som känns tidlöst.

Vitt kakel – gärna stora, 15X15 – och ljus inredning är i särklass vanligast i svenska badrum. Tråkigt? Möjligen, men det är faktiskt en färgskala som ger utrymme för variation. Genom att lyfta fram färgglada handdukar, duschdraperier och andra detaljer tillför man enkelt färg efter säsong, mode och smak.


Naturliga ljusa färger ger utrymme för variation på handdukar med mera


Enligt trendexperten Annika Juhlin är årets badrumsfärger bleka pasteller; lindblomsgrönt, babyrosa och pudrigt ljusblått.

– Det ska vara en naturlig, lite romantisk stil i år, säger hon och får medhåll av Kristina Hellner, PR-ansvarig på Gustavsberg, som också vill framhålla beige, grått, brunt och svart som trendfärger, liksom naturmaterial som sten, teak (trä), marmor och betong. Porfria keramiska kvartsprodukter, där damm eller bakterier inte kan få fäste, är också heta på badrumsmarknaden och syns ofta i helgjutna lösningar med handfat och avlastningsyta i ett.

– Helvitt är det faktiskt inte så många som väljer trots allt, utan man kombinerar gärna det vita med en annan färg. Svart-vitt är exempelvis populärt, säger Kristina Hellner och tillägger att matta ytor och organiska, rundade former också är typiskt för 2014.

– Badrummet ska kännas varmt och inbjudande och idag väljer många att ta in tavlor och kanske en stol för att göra badrummet till en plats att vistas och umgås i. Därför blir det allt vanligare med dubbla handfat och dubbla duschar, så att flera kan vara i badrummet samtidigt. I mån av utrymme naturligtvis.

En liten trend i år är också koppar och mässing, liksom kakel upp på bara halva väggen. Med en målad vägg blir intrycket mjukare och akustiken mer dämpad. Målas eller tapetseras väggen enligt gällande branschregler behöver man inte oroa sig för vattenskador.

Många drömmer om ett ”hotellbadrum” och väljer då att inreda med platsbyggda hyllor och tvålkoppar. Dold förvaring är mer trendigt än öppen – som ju ger ett lite rörigt intryck och dessutom samlar damm.

– Det ska vara rent, avskalat och lättstädat. Gärna förvaring och skåp med osynliga handtag och släta ytor, säger Kristina Hellner som också ser att allt fler väljer vägghängda toalettstolar, som ju underlättar städningen.  Men fortfarande har bara ungefär var femte svensk en vägghängd toa.

Sensorblandare – som man alltså inte behöver röra vid för att få vatten – kommer också allt mer. Det är hygieniskt och energisnålt. Liksom tekniska lösningar som möjliggör musik och tevetittande inne i badrummet.

Andra badrumstrender som har funnits i några år och som kommer allt mer är dels den lantliga stilen och dels retrobadrummet.

– Den som bor i ett äldre hus vill kanske återskapa originalbadrummet, men med ny inredning. Då handlar det ofta om gammeldags kranar där kallt och varmt vatten kommer separat, mindre mosaik på väggar och golv, kanske ett badkar med tassar och en toalett av äldre modell. Det finns faktiskt nya toaletter som man på gammalt vis kan spola genom att dra i ett snöre, säger Annika Juhlin, som också vill lyfta fram just badkaret som en stor trend.

– Det har under flera år varit mycket kring duschar, som har kommit i allt mer avancerade och spännande varianter och många har valt bort badkaret till förmån för en häftig dusch. Men nu tycks badkaret få en renässans och de flesta brukar vilja försöka få in ett badkar om det går. Att ta ett avkopplande bad är något helt annat än att ta en dusch och ingår i den lyxiga spa-trenden, som ju går att skapa hemma i badrummet, konstaterar hon.