”Jag är bra på att varva ner”

Maria Zaitzewsky Rundgren

Det är mycket David Batra just nu. Han är aktuell i en spektakulär föreställning på Cirkus och syns i flera tv-produktioner. Bland annat tredje säsongen av ”Världens sämsta indier” och ett nytt program om sömn på SVT.

I höstas fyllde komikern David Batra 50 – en obegriplig siffra enligt honom själv. Men även om han rent faktiskt har nått denna livets milstolpe så känner han sig ungefär likadan som alltid.

– Jag minns när man var ung och firade släktingar som fyllde femtio, de kändes väldigt gamla. Men jag känner mig inte alls så! Jag är fortsatt nyfiken på allt och sugen på att testa nya grejer. Jag tycker inte ens att jag har fått den där tryggheten och lugnet som alla pratar om… Likväl brukar ålder kunna kännas i kroppen. Men det håller David just nu stången genom sin medverkan i den hisnande föreställningen ”Peter Pan går åt helvete” som handlar om en teatergrupp som ska sätta upp ”Peter Pan” – och hur allt går åt helvete. Även om just hans rollfigur inte utför de mest avancerade akrobatiska trixen så måste han ändå hålla sig i form för att klara av den fysiska utmaning som föreställningen kräver.

Efter en fullspäckad vår ser nu David Batra fram emot en lugn sommar utan några konkreta planer. FOTO: Robert Eldrim

– Först tvekade jag att tacka ja, just på grund av den fysiska biten. Det är mycket trilla och snubbla och så där. Men samtidigt gillar jag utmaningar… vi hade en stuntman på plats som lärde oss hur man ramlar snyggt utan att göra sig illa, säger David och berättar stolt att föreställningen har sålt fulla hus. Inte bara på Cirkus i Stockholm utan också på de ställen ute i landet där de har spelat. De kör på till maj, därefter blir det en lite lugnare period för David - vilket möjligen är en fördel nu när han och familjen ska flytta in till Gamla stan i Stockholm. Hustrun Anna Kinberg Batra är från den 1 mars landshövding för Stockholms län, vilket innebär att familjen kommer att bo i Tessinska palatset på Slottsbacken. Men exakt när flytten från Nacka kommer att ske vet inte David än – den biten är det andra som ombesörjer. Oavsett hur det blir med den saken så är David bra på att ta det lugnt. I alla fall när han väl bestämmer sig för det. Just nu ser han fram emot en slapp sommar utan några konkreta planer och utan den press som annars är hans vardag som komiker.

I programmet "Sov gott" får David Batra och andra med sömnproblem hjälp av en sömforskare till bättre sömn. FOTO: Morgan Norman/SVT

FOTO: Pressbild

– När man jobbar med stå-upp så är det viktigt att man testar sitt material på publik, det är ju en färskvara. Då kommer det ständigt upp nya idéer vilket gör att man aldrig stänger av hjärnan fullt ut. Men när jag väl bestämmer mig för att stänga av, då gör jag det. Jag är rätt bra på att bara vara och oroar mig inte för framtiden. Tvärtom måste jag se till att blockera egen tid för annars blir det lätt för mycket. Jag får väldigt många förfrågningar och behöver sålla bland uppdragen. På fritiden gillar han att gå långa promenader med hunden Bodil, läsa, ligga i soffan och kolla på serier och bara vara.

– Jag har inga utpräglade hobbies och är inte så intresserad av att sporta och motionera, konstaterar han med ett skratt. Förutom föreställningen på Cirkus syns David just nu i ett par teveproduktioner för SVT. Nyast är ”Sov gott”, en programserie om den livsviktiga sömnen.

– Många svenskar sover dåligt och jag är själv en av dem. Jag har lidit av sömnproblem sedan barnsben och det har knappast blivit bättre med det jobb jag har, som ofta innebär störd dygnsrytm. Man kommer hem sent, full av adrenalin, och har svårt att varva ner. Nästa dag är det kanske inbokade möten då jag måste vara alert. Ibland kan jag få panik bara av tanken på vad som kommer att hända om jag inte sover alls…det blir en ond cirkel som påverkar hela livet. I programmet träffar David fyra kändisar med olika sömnproblem och tillsammans med sömnforskaren Christian Benedict försöker de råda bot på problemen.

– Sömnstörningar berör väldigt många människor i dag. Tack vare programmet har jag lärt mig en hel del som jag har nytta av i mitt eget liv. Några andningsövningar bland annat för att kunna varva ner. En stor bov är också all skärmtid i sängen. Ljuset och känslan av att vi inte får missa något är stressande... Under våren har vi också kunnat följa David och Malin Mendel i tredje säsongen av ”Världens sämsta indier” på SVT. Men frågan är om det blir en fjärde säsong?

– Inte som det ser ut just nu. Men man vet ju aldrig. Jag och Malin stortrivs ihop och att göra programserien har varit otroligt giv-ande. Den har öppnat mina ögon för Indien och jag har lärt mig massor om detta gigantiska land som jag till en början mest tyckte var överväldigande…ja faktiskt nästan en skräckupplevelse! David berättar att hans tidigare erfarenhet av Indien mest har handlat om att besöka släktingar och kanske delta i något indiskt bröllop – hans far är från Punjab.

– Men via programmet har jag fått chansen att besöka folk i slummen och på arbetsplatser, jag har testat att jobba som komiker och att starta en restaurang. Det har gett mig en bredare och rikare bild av landet som på många sätt är extra allt. Bredden på intryck och upplevelser är enorm, det är massor av energi och det fascinerar mig!

Fakta:

Namn: David Batra
Ålder: 50
Familj: Hustrun Anna Kinberg Batra, dottern Elvira och hunden Bodil
Bor: I Stockholm
Aktuell: Komiker, aktuell i ”Peter Pan går åt helvete” samt i ”Sov gott” på SVT

Foto toppbild: Magnus Ragnvid/TV4