Slipp trubbel med rätt bubbel

2024-04-19
Sedan slutet av 1990-talet har allt fler svenskar valt att investera i ett spabad. Idag finns det bortåt 30 000 i vårt land. De flesta som har spabad är barnfamiljer. Badet känns lyxigt, är en trevlig plats att umgås på, enkelt att använda och kostar inte så mycket att äga.

För dig som aldrig har haft ett spabad och funderar på att köpa kan det vara svårt att veta vad du ska välja och hur du ska tänka.
Spabadsdjungeln är stor och det finns en uppsjö av märken, storlekar och funktioner att välja mellan.

Börja med att fundera på varför du vill ha ett spabad och hur du vill använda det. Är tanken bara lite skön relax med familjen – eller finns det behov av stora massagemunstycken som kan lindra onda ryggar? Känns en inbyggd stereo som ett måste? Hur många ska få plats i spabadet?
Räcker det med två platser – eller ska hela familjen rymmas samtidigt?

När dessa frågor är besvarade är det dags att gå till steg två: val av spabad.
Då uppstår frågan om du ska välja ett dyrare alternativ framför ett billigare, trots att spabaden för ögat ser likvärdiga ut.
För en lekman kan det vara svårt att förstå varför ett spabad kostar 80 000 medan ett annat, snarlikt, kostar 140 000. Är det dyrare spabadet verkligen så mycket bättre?

Ett spabadsköp kan jämföras med köpet av en bil. Den billigare bilen har, liksom den dyrare, naturligtvis ratt, säten och fyra hjul. Men val av material och hur bilen är tillverkad kan vara anledningar till ett högre pris. Så även med spabad.
Förenklat kan man säga att man får vad man betalar för. Ett riktigt billigt spabad har ofta billiga komponenter, vilket generellt gör badet mindre hållbart.
Köper du ett välkänt och välbeprövat märke kan du vara ganska säker på att spabadet är robust och har bra prestanda. Ett mer påkostat spabad med många och stora massagemunstycken och kanske inbyggd stereo kostar förstås mer än ett basic spabad som bara ger lite skönt bubbel.
Det är viktigt att komma ihåg att alla spabad har inbyggt reningsverk och belysning. Sedan har vissa bara en lampa, medan andra har många. Vissa har mer effekt i munstyckena än andra.

Viktiga frågor att ställa till försäljaren är hur bra isolerat spabadet är och hur driftsekonomiskt det är. Baden ska vara testade av fristående testinstitut och man kan också be om referenser från kunder som har köpt ett visst spabad. Man ska gärna provsitta olika spabad för att hitta det som känns bekvämast och bäst.

Spabadet levereras som en komplett färdig enhet och är lätt att installera själv. Det ska placeras på en plan yta, exempelvis ett trädäck eller marksten, och ska helst ligga bara några meter från huset, så att det är enkelt att hoppa i, oavsett årstid.
För den som vill ha hjälp med installation erbjuder de flesta firmor en helhetslösning där de kommer ut och installerar spabadet.
Viktigt att komma ihåg är att en behörig elektriker måste installera elen, alltid med jordfelsbrytare.

Foto i toppen : Skånska Byggvaror


Att tänka på inför köp av spabad

 1. Välj en bra plats
  Det är en fördel att placera badet nära huset. Att det är lättillgängligt gör att det blir fler spontana bad, i synnerhet under vintern. Badet ska placeras på en plan, hårdgjord yta som klarar badets belastning, vanligen ett trädäck eller en yta av marksten.
 2. Installation
  Badet levereras som en komplett färdig enhet och är enkelt att installera. En behörig elektriker ska ansluta el över en jordfelsbrytare. Badet fylls enkelt med trädgårdsslangen.
 3. Tillbehör
  Det finns olika varianter av trappor att välja på som underlättar när man kliver i och ur badet. Själva termolocket som ingår är inte tungt men ganska otympligt, med en locklyftare blir det enkelt för en person att täcka av och lägga på locket på badet. Flera varianter finns att välja till.
 4. Skötsel
  • Dosera ca en matsked klor efter varje bad.
  • Kolla pH-värdet en gång i veckan.
  • Rengör filtret en gång i månaden.
  • Byt vatten 2-4 ggr/ år om du badar 1-3 ggr/ vecka.
 5. Energiförbrukning
  Förbrukningen beror på hur ofta och länge man badar, var i landet man bor och hur bra isolerat badet är. Snittförbrukningen brukar ligga på ca 3-4 000 kWh per år vid bad ett par gånger i veckan (med badtemperatur på 38 grader och en årsmedeltemperatur på 7 grader, vilket motsvarar Stockholmstrakten). De flesta bad på marknaden är bra isolerade men stora skillnader förekommer.
 6. Underhållskostnad
  Även underhållskostnaden är relativt låg för ett spabad. Med kemikalier, teststickor och nya filter blir det ungefär 800-1 500:-/år beroende på modell.

ANDRA ARTIKLAR