”Jag är bra på att leva i nuet”

Maria Zaitzewsky Rundgren

För förbundskaptenen Peter Gerhardsson betyder motivationen allt. Både som ledare för damlandslaget och privat. Han drivs av att se individer att växa och ta ansvar – för det är först då de kan nå sin fulla potential.

Det är tre intensiva år som ligger framför Peter Gerhardsson efter att han nu har förlängt sitt kontrakt till 2025. I sommar stundar fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland, nästa år eventuellt OS i Paris och 2025 ett EM som kan komma att spelas på hemmaplan. Men mest av allt ser den svenska förbundskaptenen fram emot att få fortsätta det dagliga arbetet. Under våren handlar det om att åka och titta på spelare ute i klubbarna och ladda inför sommarens mästerskap. Han har höga förhoppningar och en tro på att damlandslaget kommer att gå långt.

Just nu laddar Peter Gerhardsson för fullt inför sommarens fotbolls-VM. Foto: Pressbild

– En sporre är att det har gått väldigt bra på senare tid. Spelarnas tro på att det går att vinna är viktig och jag känner starkt för våra möjligheter. Men sedan går ju inte allt att förutse. Resan kan te sig perfekt, men så skadar sig någon spelare… Peter rycker lite på axlarna och tillägger att i så fall är det bara att ladda om, anpassa sig och ge någon annan chansen. Han är medveten om att Sverige har mindre marginaler än exempelvis Tyskland och England, de har totalt sett fler toppspelare. Men det innebär inte att Sverige inte kan komma långt.

– Jag ställer höga krav på mina spelare och har den övergripande kollen, men vill inte detaljstyra. För mig handlar ledarskap om att coacha individer och få dem att växa så att de själva klarar att ta ansvar. Det handlar också om att bygga tillit och att våga ta konflikter. Jag tycker det är otroligt givande att se individer växa och ta ansvar, det är det som driver mig som ledare, konstaterar han. Han menar att varje individ är en viktig pusselbit i laget och att pusslet måste läggas färdigt för att nå sin fulla potential. I den bemärkelsen vill han vända på begreppet ”laget före jaget”.

– Jag säger i stället ”jaget före laget”, eftersom gruppen består av individer. Om den enskilda individen mår bra och är trygg i sig själv så mår laget bra och då presterar man som bäst!

När Peter inte coachar svenska damlandskapet kopplar han gärna av med musik. Thåström är en av favoriterna. Foto: Emma Watson

Vad gör han själv för att må bra?
– Jag umgås ofta och gärna med familj och vänner, de betyder allt. Jag har kvar många vänner från skoltiden som känner mig utan och innan och det är väldigt roligt att prata gamla minnen. Musik är också ett stort intresse som har löpt som en röd tråd genom livet. Det får mig att koppla av och jag älskar att åka på festivaler och gå på konserter! Peter berättar att intresset härstammar från barndomen. Hans mamma gillade att lyssna på schlager och pappan spel-
ade piano, det var mycket musik i barndomshemmet. När han satt och pluggade var det alltid till musik – tystnad är inte hans grej. Han är musikalisk allätare och intresserad av det mesta i musikväg, men föredrar mestadels svenskt eftersom texterna ligger honom nära. Bland favoriterna hör Thåström och Eldkvarn – men han upptäcker hela tiden nya genrer att lyssna på. Som gammal fotbollsspelare är han förstås mån om att hålla kroppen i form.

– Jag försöker träna lite varje dag, antingen på gymmet eller med något annat. Långa promenader gillar jag, man tänker så bra då! Jag söker mig gärna till platser i naturen som får mig att må bra, det blir ett sätt att koppla av… även kosten är såklart betydelsefull för hälsan. Men jag tycker att man ska vara lite förlåtande mot sig själv om det slinker ner några godsaker för mycket! Trots att han har passerat 60 funderar Peter inte särskilt ofta på sin ålder och att han om några år fyller ”pensionär”. Han är mycket här och nu i allt han företar sig. Drivkraften heter motivation. Så länge han känner sig motiverad kör han på både vad gäller relationer och jobb. Något slutdatum kan han inte se.

För Peter handlar coaching om att lära individer ta eget ansvar, bygga tillit och att våga ta konflikter. Foto: Ludvig Thunman

– Jag vill alltid göra mitt bästa och när motivationen tryter så är det dags att byta inriktning. Jag vill inte fastna och bli kvar i något som inte motiverar mig. Vad som händer efter att mitt kontrakt löper ut får vi se, säger han. Han hade redan två vuxna barn från ett tidigare förhållande när han för tio år sedan blev pappa till Casper. Att få barn är alltid stort, men kanske ännu mera speciellt när man är äldre.

– Det är oerhört häftigt med barn. Att få följa en liten individ och se honom växa och utvecklas. Vi får se hur länge jag klarar att hänga med i hans skolarbete…än så länge klarar jag att lösa hans mattetal, men snart går han nog om mig, säger Peter med ett skratt.

Fakta:

Namn: Peter Gerhardsson
Ålder: 63
Familj: Tre barn och fru
Bor: I Uppsala
Aktuell: Förbundskapten för Sveriges damlandslag i fotboll

Foto toppbild: Emma Watson