Så förlänger du badsäsongen

2024-05-28
Med en pool i trädgården så vill man använda den så mycket som möjligt. Eftersom vi inte är bortskämda med en allt för lång sommar i Sverige så behövs tillbehör för att kunna nyttja poolen från våren till hösten.

Ett pooltak är effektivt om man vill skapa ett drivhusklimat kring poolen. Det är ett billigt och enkelt uppvärmningssätt – och säsongen förlängs med flera veckor före och efter den ordinarie badsäsongen. Ett plus är att pooltaket dessutom skyddar mot smuts och pollen.

Poolen värms upp genom antingen en värmepump – vilket i dag är det vanligaste och effektivaste uppvärmningssättet – el eller de allt vanligare solcellerna. Cellerna placeras exempelvis på fastighetens tak, varvid vattnet pumpas igenom och uppvärmt förs tillbaka till poolen. Solceller kan höja badtemperaturen med 6-7 grader. Nackdelen är att de bara fungerar när det är soligt.

En fin belysning kan lyfta poolens utseende, i alla fall under de månader när solen inte är lika stark som mitt i sommaren. Många pooler har inbyggd belysning, men genom att placera spotlights på lite högre höjd, exempelvis i ett närliggande träd, får man större visuell variation. Under det mörka halvåret kan man välja att belysa annat i trädgården än poolen, för att ta bort fokus från den.

Själva skötseln av en pool är inte så tidskrävande som många tror. Beroende på vilken typ av pool så kan skötseln skilja sig åt. Generellt så är det viktigt att använda ett bra reningsverk som har anpassad kapacitet. Poolen ska naturligtvis hållas fritt från skräp och smuts, vattnet ska ha ett ph-värde mellan 7,2-7,6 och desinficeras med exempelvis klor. Ett bra klorvärde ligger på 1-3ppm fritt klor. Det går även att desinficera med brom och aktivt syre som kan vara bra att veta för de som är allergiska mot klor. Att ta en dusch innan man hoppar i poolen hjälper också till att hålla vattnet fräschare längre.

Skötsel pool

  • Använd högkvalitativt reningsverk med pump och filter anpassat för vattenvolymen.
  • Dammsug botten minst en gång i veckan eller använd poolrobot.
  • Håll koll på ph-värdet och justera till en nivå mellan 7,2-7,6
  • Mät och tillsätt desinficeringsmedel regelbundet, exempelvis klor.
  • Använd poolöverdrag när poolen ej används.
  • Tillsätt bekämpningsmedel mot alger i samband med poolens vinterkonservering.

ANDRA ARTIKLAR