Heta tungviktare

Gabriella Ajax

Att elda i en eldstad kan ge både värme, ljus och sinnesro i dagens stressiga vardag. Men var ska elden komma ifrån? En lätt eller tung eldstad? Idag väljer de flesta, cirka 80 procent, en lätt eldstad, men det finns även ”heta tungviktare” på marknaden. 

Har du ett lite nyare hus som är välisolerat så behöver det inte så mycket energi per timme. Då kan du välja en lite tyngre eldstad, till exempel en täljstenskamin, en täljstensugn eller en kakelugn, som magasinerar värmen och sprider energi under en längre tid. I ett fritidshus som du vill värma upp snabbt är istället en traditionell braskamin ett bra val. Förutom hög mysfaktor är braskamin också en fantastisk försäkring mot elavbrott. Den klassiska kakelugnen har blivit alltmer populär och kan köpas både gammal eller nytillverkad.

Gjutjärnskamin med integrerad kokplatta. Värms upp lite långsammare än plåtkamin men behåller värmen något längre. Foto: Scandinavisk Spismiljö

I en kakelugn leds värmen runt i flera meter långa kanaler och avsätter värmen i den värmelagrande massan som finns där. Den antika varianten står sig väldigt bra även idag prestandamässigt, men det finns skillnader mellan de antika och nytillverkade. I en ny har du glaslucka, större eldstad och prefabricerade kanaler av andra material. En ny kakelugn är tyngre och du kan elda den hårdare än en gammal. De flesta väljer en nytillverkad, även om det finns en charm med en antik, som ofta har fantastiskt vackra detaljer och är unika. En annan variant är täljstensugnen, en riktig tungviktare som väger från tusen kilo och uppåt.

Tulikivis storsäljare brasugnen 1450 i klassisk design håller värmen närmare ett dygn. Finns också med dubbla luckor för genomgående eldstad. Foto: Tulikivi

Den lagrar och avger värme länge. Stenen har även en individuell ådring, vilket gör att varje täljstensugn är unik. Vill man verkligen lyxa till det så kan man låta en arkitekt rita en eldstad och så byggs den på plats. En tung eldstad tar längre tid att bli varm, men i gengäld ger den jämn, kontinuerlig värme under längre tid. En mellanvariant kan vara att välja en täljstenskamin som väger mellan 200–400 kilo. Det är helt enkelt en braskamin som är klädd med täljsten för att lagra värmen längre. Då en plåtkamin har två timmars avsvalningstid, tar det upp till tio timmar för en täljstenskamin för att svalna.

En kakelugn som är extra välanpassad till miljövänliga lågenergihus. Foto: Gabriel Kakelugnar AB

Avsvalningstiden är kopplat till mängden täljsten som kaminen har. För en eldstad som väger upp till 400 kilo så krävs ingen golvförstärkning, men är den tyngre än så, då får man räkna med att förstärka golvet också. Detta är något som kaminbutiken hjälper till med. Oavsett vilken typ av eldstad du vill ha, se till att välja ett kvalitetsmärke som har alla prestandadeklarationer och som du vet kommer att hålla länge.