Livet på landet, karriären och nya kärleken

Maria Zaitzewsky Rundgren

Nu startar inspelningarna av dramaserien ”Whiskey on the rocks”, en satir om när den ryska ubåten U-137 gick på grund i Blekinge skärgård 1981. Rolf Lassgård gestaltar statsministern Thorbjörn Fälldin.

”Whiskey on the rocks”, som kommer att visas på SVT, är en både galen och tankeväckande satir om de dramatiska dagar då den ryska ubåten gick på grund bara ett stenkast från Sveriges hemligaste marinbas. En häpnadsväckande kränkning av svenskt territorium som mitt under kalla kriget fick hela världen att hålla andan. I berättelsens centrum står den sävlige, piprökande statsministern Thorbjörn Fälldin som plötsligt hamnar i världspressens strålkastarljus. Hans diplomatiska förmågor sätts på hårda prov när han ska navigera mellan en stridslysten svensk överbefälhavare, två kärnvapenmakters lynniga ledare och den charmiga och sluga sovjetambassadören i Stockholm.

– Det känns otroligt spännande att få vara med i en serie om en av de historiska händelser där oskyldiga Sverige vaknar upp till en ny verklighet som nästan överträffar dikten, säger Rolf Lassgård och berättar att han ser mycket fram emot att få gestalta Thorbjörn Fälldin. Han är 68 år fyllda, men har inte dragit ner på tempot. Tvärtom känner han att han fortfarande har mycket kvar att ge och behöver kicken av att jobba.

Lassgård har fyllt 68 år, men håller fortfarande ett högt tempo. Foto: Karin Törnblom/TT

– Jag känner inte av min ålder, förutom fysiskt då. Jag springer inte så lätt över myrarna längre, säger han med en blinkning till filmen ”Jägarna”. Han berättar att han kan få lite panik om en lucka i schemat uppstår. Samtidigt unnar han sig mera ledig tid och kan vila i det. För några år sedan gick han och hustrun Birgitta skilda vägar. Skilsmässan var ett gemensamt beslut och Rolf och exfrun är fortfarande goda vänner. Han har inte letat aktivt efter kärleken utan har känt att livet är rikt ändå med jobb, barn och barnbarn och en trädgård att ta hand om. Men ibland griper ödet in. I våras berättade Rolf Lassgård att han har funnit kärleken i Beatrice.

– Jag låter livet komma till mig. Men visst är det härligt att bejaka kärleken när den dyker upp. Kärlek kan uppstå när man minst anar det! Efter skilsmässan valde Rolf Lassgård att göra verklighet av drömmen att bo på landet och flyttade ner till familjens sommarhus i östra Skåne.

– Platsen är ju inte obekant, utan trygg för mig. Jag trivs väldigt bra, säger han. Livet på landet blev som han hade hoppats. Han tycker det är friare och enklare än att bo i en större stad.

– Gärna storstad, men i små portioner. Jag får näring av att leva i en mindre ort. Folk lever på ett annat sätt, tempot är lugnare. Jag börjar så smått lära mig koderna, säger han med ett leende. Han tycker att friheten att bara kliva rakt ut i naturen är obetalbar. På kuppen har han fått gröna fingrar och tvingas arbeta fysiskt i både trädgården och inomhus. Huset från 1850 är i gott skick och funktionellt, men saknar flashiga fläktar och annan lyx som många tar för givet.

– Ett ganska enkelt boende, men jag stortrivs. Genom att bosätta mig i Skåne har jag fått nya vänner och upptäckt nya platser. Och jag har fått mer tid att tänka, säger Rolf Lassgård. Vad som kommer härnäst efter dramaserien ”Whiskey on the Rocks” vet han inte. Men om han får ett erbjudande han inte kan motstå så tackar han inte nej.

– Jag är lyckligt lottad som har ett yrke där man får åldras och där jag får fortsätta att leka och fantisera som en pojke. Det håller mig levande. Men det gör också utmaningen i nya roller och nya konstellationer av människor och situationer. Man tvingas kompromissa och förhålla sig till det nya. Det är nyttigt för hjärnan och håller mig alert. Jag njuter av att jobba och så länge publiken vill se mig så kommer jag att fortsätta! På frågan om vilka som är hans styrkor som skådespelare svarar han:

– Min storlek i kombination med litenhet och svaghet. Det blir extra gripande när en storvuxen man som jag visar sig sårbar. Därtill är jag envis och har mycket tålamod. Jag ger inte upp i första taget, säger han och drar sig till minnes hur udda han kände sig när han sökte in till scenskolan.

Gänget bakom den nya komedin Whiskey on the rocks: Björn Stein (regissör), Rolf Lassgård (spelar huvudrollen), Henrik Jansson-Schweizer (manusförfattare och exekutiv producent) och Jonas Jonasson (originalhistoria). Foto: Johan Paulin/SVT

– Det var ingen självklarhet att släppa in en lång drasut som jag. På 70-talet ville man helst ha nätta, fagra män…men teatern måste kunna spegla olika människotyper, så det gick bra ändå! När man har mera liv bakom sig än framför sig är det vanligt att blicka tillbaka på sina erfarenheter med lite distans. Livets lärdomar är många, men Rolf Lassgård väljer att lyfta fram det positiva.

– Med åren har jag insett att man har med sig hela sitt liv hela tiden. Så tänkte jag inte som ung. Med det menar jag att jag har med mig 7-åringen, 17-åringen, 30-åringen och så vidare. De finns alla i mig och jag är rädd om dem allihop.

Fakta:

Namn: Rolf Lassgård
Ålder: 68
Familj: Flickvännen Beatrice, tre vuxna barn och barnbarn.
Bor: I en villa i östra Skåne
Aktuell: Skådespelare, aktuell med dramaserien ”Whiskey on the rocks”.

Foto toppbild: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT