Husets viktigaste öppning

2024-03-29
Att välja ytterdörr med omsorg är viktigt. En hållbar och snygg kvalitetsytterdörr förhöjer husets attraktionsvärde och bidrar dessutom till en bättre inomhusmiljö.

En bra ytterdörr ska ha ett u-värde under 1,0. Den ska kännas varm på insidan, när man rör vid den med handen. Om det känns som att det drar från ytterdörren är det hög tid att byta upp sig.

U-värdet är en viktig parameter att tänka på inför köpet, då en dörr med ett lågt värde är energismart. Man slipper kallras, drag och sänker värmekostnaden.

Dörrens prestanda är också viktig; alltså att dörren är tät, tålig och inte släpper igenom fukt. Det finns klassificeringar mellan 1 och 9 och vad gäller täthet måste en ytterdörr i Sverige hålla minst klass 2. Men ju högre siffra, desto bättre. Då står ytterdörren väl rustad mot väder och vind.

Sedan juli 2013 ska alla dörrar i Sverige vara CE-certifierade. Nu är det dessutom lag på att det till varje dörr ska följa med en beskrivning av prestandan, alltså vad dörren tål och klarar av. Det förekommer dock att det slarvas med det hos återförsäljare. Så det är viktigt att som kund komma ihåg att begära ett dokument om dörrens prestanda.

Den lagbundna delen av CE-certifieringen handlar om värmeisolering, möjlighet att öppna och stänga dörren, lufttäthet, regntäthet och motståndskraft mot storm och oväder. Tänk dock på att en CE-certifiering inte per automatik innebär att dörren är bra! Det avgörs av den prestanda-klassificering som följer med CE-märkningen. Enbart CE-märkningen räcker alltså inte.

En ytterdörr med en hög regntäthetsklassificering står emot väta bra. Inga vattendroppar ska kunna leta sig in, vilket är särskilt viktigt när dörren har glaspartier – vilket är tämligen vanligt i dag. Det är snyggt och ger ett ökat ljusinsläpp, men glaspartiet kan samtidigt utgöra en svag punkt, även om det är ovanligt att nya kvalitetsytterdörrar släpper in fukt genom glaspartiets skarvar. Ungefär 90 procent av alla nyköpta dörrar i dag har någon form av glasparti. Vanligast är en liten halvmåne, eller ett litet, rektangulärt glas.

En annan viktig aspekt när man köper ny dörr är förstås stilen och färgen. För några år sedan efterfrågades relativt ofta blå, gröna eller röda dörrar. Ytterdörren fyllde även funktionen som en färgstark accent på fasaden. Men enligt flera dörrtillverkare har efterfrågan på färgglada dörrar ersatts av mer diskreta färger, som svart, grafitgrått och vitt. När det gäller mycket mörka kulörer bör man dock vara extra uppmärksam. Svart suger åt sig värme och växlingarna mellan hetta och kyla utsätter dörren för enorma påfrestningar. Det gör att färgen tar stryk och dörren kan bli otät. Det är synd att lägga 20 000 kronor på en svart dörr, som snart blir otät. Så kolla garantin innan köpet! Många svartlackade dörrar saknar den sedvanliga 10-årsgarantin, eftersom det är svårt att garantera att de håller måttet så länge.


För mellan 4 000 och 20 000 kronor får man en bra ytterdörr


De flesta vill att ytterdörren ska ha samma stil som huset. Det höjer husets värde och man tröttnar inte på en dörr som känns ”rätt” till husets arkitektur. En modern, slät dörr med en rektangulär fönsterglugg passar självklart bättre på ett modernt hus än på en gammeldags villa byggd 1920.

I vissa fall kan en billig förr från ett byggvaruhus duga, men det beror förstås på vilka krav man har. Generellt är en billig dörr för ett par tusenlappar sämre uppbyggd och har ett högre u-värde än en dyrare dörr. Aluminiumplåten är tunn, kanske bara 4 millimeter, och reglarna som utgör dörrens ramverk är ofta av enkel kvalitet. Resultatet? Dörren håller ett par säsonger. Sedan slår den sig och släpper ut värme och in fukt. En ytterdörr med ett u-värde på 1,5 är inte en bra dörr.

Det finns enklare ytterdörrar med frästa spår som ser jättefina ut på ytan. Men det gäller att kolla upp garantin. En del företag lämnar ingen garanti alls. Andra bara två år. Det finns dörrar som måste sättas under ett verandatak för att hålla någorlunda. Då är de inte särskilt bra. En billig dörr som måste bytas ut efter några år blir till sist en ganska dyr dörr. Därför är det alltid smartast att investera i en kvalitetsdörr som håller, helst i flera decennier. Ta reda på hur dörren är uppbyggd; hur träramen är gjord och hur tjockt ytskiktet av aluminium är.

Säkerhetsklassade dörrar har stål som ytskikt. Fördelen med stål är att det är betydligt hårdare än aluminium, vilket gör dörren svår att forcera för eventuella objudna gäster. En annan fördel med stål är att det utvidgas mindre än aluminium vid temperaturväxlingar. Stålplåten fungerar dessutom som fuktspärr.

Trä är uppskattat på ytterdörrar. Det är vackert, varmt och levande. Men massiva trädörrar, som byggs på samma sätt som förr i tiden är inget som rekommenderas, eftersom de lätt slår sig eller spricker vid temperaturväxlingar. Formstabilitet är A och O och även trädörrar är i dag uppbyggda enligt sandwich-principen, med två aluminiumplattor med isolering emellan. Sedan kläs dörren i mer eller mindre tjockt träfanér eller massivt trä.

Viktigt att komma ihåg när man köper en dörr med ett massivt ytskikt av ek är att om man missar att underhålla den blir den snabbt svartprickig och ful. Och när den ser ut så är det för sent att göra något åt saken. Om man köper en ljus ekdörr måste man vara mycket idog med underhållet. Minst tre gånger per år under tre år måste man slipa och olja in, innan man kan slappna av.

Ett enklare, men ändå snyggt alternativ är värmebehandlat trä.

Det innebär att träet har hettats upp till ungefär 220 grader. Det blir hårdare, tar upp och avger fukt mycket långsammare, är formstabilare och framför allt mycket resistent mot angrepp av sporer, svampar och annat som missfärgar trä. Dörrarna får en vackert djupbrun färg.

För mellan 4 000 och 20 000 kronor får man en bra ytterdörr, beroende på fabrikat, färg, yta och tillval. Önskar man en dörr i ek eller värmebehandlat trä, alternativt en hantverksmässigt utförd dörr med franska lister och speglar kan man komma upp i 30 000 kronor. Utöver själva dörren tillkommer ofta en monteringskostnad på cirka 5000 kronor.


Källor: Ekstrands, Harmoni Dörrar och Diplomat

Foto i toppen: Ekstrands

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.