Rut ger mycket för pengarna

Maria Zaitzewsky Rundgren

Att frigöra tid och få hjälp med sådant man inte klarar själv är en viktig anledning till att människor väljer tjänster som städning, tvätt, trädgårdsarbete, snöskottning eller IT. 2022 gjorde 1,2 miljoner svenskar rutavdrag till ett värde av 7,6 miljarder kronor.

Fredrik Fjärdmans. Hemfrids strategi- och innovationschef. Foto: Pressbild.

Allt fler använder sig av rutavdrag till olika typer av tjänster knutna till hemmet. Hemfrids strategi- och innovationschef, Fredrik Fjärdmans, berättar att städabonnemang med återkommande städning är företagets mest populära tjänst, där många kunder väljer att emellanåt lägga till en mer grundlig storstädning och fönsterputsning.
— De flesta väljer städning på regelbunden basis varje eller varannan vecka, medan andra föredrar enstaka storstädningar eller fönsterputs. Kundens preferens och hemmets förutsättningar styr helt och hållet, säger han och lägger till att man strävar efter att kunden alltid ska ha samma personal som kommer och städar.

Många tror att det är dyrt – är det så?
— Hemstädning är en av flera tjänster som ger rätt till rutavdrag, vilket innebär att köparen endast står för halva arbetskostnaden och resten finansieras som ett skatteavdrag. På så sätt blir det en väldigt prisvärd tjänst samtidigt som städpersonalen du anlitar får en kollektivavtalad lön och schyssta villkor, säger Fredrik Fjärdmans.
Ibland behöver hemmet en ordentlig städning, ned till varenda list. Då är en storstädning ett bra alternativ. Städningen går då på djupet och innefattar exempelvis köksfläkten, golvbrunnen och dammtorkning av alla prydnadssaker. En sådan städning är grundligare i jämförelse med en vanlig veckostädning och tar längre tid. Uppskattningsvis kostar en storstädning för en villa på cirka 200 m2 ungefär 4 900 kr med rutavdrag och då rengörs allt från tak till golv med särskild djuprengöring av kök och badrum.
Någon direkt minskning av uppdrag har Hemfrid inte märkt av, trots dåliga tider och en svag krona.
— Vi ser att många av våra kunder fortsatt väljer att prioritera våra tjänster eftersom vi frigör tid. Många kanske väljer att dra ner på till exempel restaurangbesök och resor, men vill fortsatt investera i att frigöra tid för sig själva och sin familj, säger Fredrik Fjärdmans.

Dessa tjänster kan du göra rutavdrag för

På Skatteverket listar man trädgårdsarbete/trädfällning, tvätt, städning, lagning och strykning, flytt, reparation av vitvaror, barnpassning, snöskottning, omsorg om en annan person samt IT-tjänster.
Det är inte du som kund som ansöker om rutavdrag utan rutavdraget ansöks av de som utför jobbet. Kostnaden dras av på fakturan av utföraren.

Skatteverkets krav för att få göra rutavdrag:

  • Du måste vara över 18 år och ha varit obegränsat skattskyldig under året. Det innebär att ansökaren ska ha betalat skatt i Sverige.
  • Arbetet måste vara ett sådant som berättigar rutavdrag. Att säkerställa detta är ett delat ansvar mellan dig som kund och utföraren.
  • Ansökaren ska ha betalat för rutarbetet före årsskiftet.
  • Ansökaren måste ha rutavdrag kvar att utnyttja (rätt till avdrag på 50 000 kr i rutavdrag, tillsammans med rotavdrag, per år).
  • Du måste helt eller delvis bo i den bostaden där tjänsten utförs. Fritidshus, andelslägenhet eller stuga kan också räknas som bostad såvida du äger eller hyr (oberoende av tid). Detta med undantag för arbete i föräldrars bostad. Har du betalat för arbete i dina föräldrars bostad gäller det dock att de är bosatta i Sverige för att du som har betalat för tjänsten i fråga har rätt till rutavdrag.
  • Närstående får inte utföra arbetet som sedan ska bli skattereducerat med rutavdrag. Då kommer rutavdraget inte godkännas.
  • Rutavdrag godkänns inte heller då ansökaren bedriver enskild firma eller på något sätt är delaktig i andra bolagsformer som avser att utföra tjänsten i fråga.