Byta port på vintern ingen dum idé

2024-06-18
Byta garageport nu på hösten, eller till och med på vintern, är det smart? Ja, faktum är att det går precis lika bra att byta port nu som på sommaren, dessutom är leveranstiden kortare. Montaget? Det tar ungefär en arbetsdag för hela processen –nedmontering av den gamla porten, få den nya på plats och bortforsling av ”skräpet”.

När det kommer till att byta garageport på vintern så är många oroliga för att det blir öppet i garaget och att det blir inkommande vatten, men stunden som det är öppet är faktiskt inte mer än en till en och en halv timme, sen är det stängt igen.

De flesta byter för att den befintliga börjar bli ful, otät, skev och vind. Men det är viktigt att poängtera att gamla vipportar kan vara farliga och man kan skada sig. Tyvärr blir dock garageporten ofta eftersatt, mycket annat i hemmet kommer före . Badrummet och köket ska blänka och vara fint innan porten ses över, om den inte går sönder det vill säga. Då har man inget val, då måste porten bytas ut.

Har du bara beslutat dig för hur porten ska se ut utåt, vilken färg den ska ha, så kan en erfaren portleverantör ofta föreslå det bästa alternativet. Vilken typ av port det blir och vilket fabrikat, det beror ofta på vilka skenor som passar bäst och vilka övriga förutsättningar som finns. När väl bytet ska ske vill många idag ha en takskjutportport, och då ska det vara bekvämt med motorstyrning vilket nio av tio väljer idag. Prislappen idag har sjunkit precis som med all annan elektronik. Det är inga stora pengar och väldigt bekvämt, speciellt på vintern när det är kallt, blött och snöigt.

Något som blir allt viktigare är utseendet på porten. Möjligheterna är oändliga, både gällande ytskick, färg och form. För 15 år sedan så var marknaden ganska stelbent, men idag går det att göra i princip vad som  helst. Men även om många börjar på väldigt breda fronter, så väljer ändå merparten en vitrandig port. Är du däremot allmänintresserad av trend och stil går det att göra många häftiga lösningar med tuffa nyanser och fräcka matchningar med exempelvis fönster eller ytterdörr.

Att montera själv är möjligt, men det är lite knepigt. Något som är viktigt att tänka på är att det blir rätt med själva måttningen och där är det flera saker att ta hänsyn till som många inte tänker på. En garageport ska vara CE-märkt och även garageportsmotorn ska vara CE-märkt. För garageportar innebär det att den ska ha dubbla vajrar, dubbla fjädrar, och klämfria skarvar. När det är motorstyrt ska motorerna vara med klämskydd. Enligt Boverket så räknas det som en maskin när man installerar både port och motor. Då räcker det inte att porten och motorn är Ce-märkta separat. De måste vara certifierade ihop. Det är hårda krav som ställs från Boverket.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.